Polystyren – som isolasjon og byggeplater

Polystyren er populært som både isolasjonsmateriale og som byggeplater. Her får du en oversikt over fordelene med polystyren.

Polystyren: Denne polystyrenplaten har forsterkende glassfiber på utsiden, og brukes til vegger, gulv og interiør i våtrom.

Denne polystyrenplaten har forsterkende glassfiber på utsiden, og brukes til vegger, gulv og interiør i våtrom.

Polystyren er en plasttype, som brukes til alt fra engangskopper til isolasjon. Som hobbyhåndverkere bruker vi tre typer polystyren: ekspandert polystyren (EPS), ekstrudert polystyren (XPS) og armert ekstrudert polystyren.

EPS er de hvite, lette platene, som er best kjent under navnet "isopor", selv om de også finnes under mange andre merkenavn. XPS er hardere plater i forskjellige farger, som gjerne brukes som trykkfast isolasjon under bakken. Armerte plater av ekstrudert polystyren er det vi kaller "våtromsplater", ettersom det er de klart mest brukte veggplatene til våtrom i Norge.

Polystyren som isolasjon

Ekspandert polystyren består av 98 prosent luft og bare to prosent plast. Den gir produktet gode isolerende egenskaper, og fordi polystyren samtidig har en fast form, er det på mange måter enklere å isolere med under gulv enn for eksempel mineralull.

Du kan faktisk bygge et helt terrengdekke under et hus ved bare å lage en sokkel av for eksempel lecablokker, og deretter fylle innsiden med polystyrenplater i flere lag. Etterpå kan du støpe et gulv oppå – som en enkel løsning kan du faktisk også bare legge et flytende gulv direkte på polystyrenplatene.

Mens tradisjonell isopor er altfor myk til å tråkke på, er moderne, godt isolerende polystyrenplater ev ekstrudert polystyren trykkfaste. Du kan i tillegg få plater som kan brukes til industrigulv uten å bli trykket i stykker.

LES OGSÅ: Hvilke isolasjonsmaterialer skal du velge?

Polystyren som byggeplater

I tillegg til sine isolerende egenskaper, har plater av polystyren også en annen klar fordel: de veier nesten ingenting. Og hvis du armerer en polystyrenplate med et tynt lag glassfiber, får du en plate som er veldig lett, men samtidig sterk nok til at du for eksempel kan bygge en skillevegg til en dusjnisje kun av en polystyrenplate. Det er en metode som er mye enklere og vektmessig lettere enn for eksempel å lime sammen plater av porebetong for å oppnå samme resultat.

Armerte plater av ekstrudert polystyren brukes til både vegger og gulv i våtrom. Du kan til og med bygge et badekar av våtromsgodkjente polystyrenplater – eller kjøpe et ferdig kar og selv kle det med fliser.

Polystyren: Polystyrenplatene er enkle å bruke

Polystyrenplatene er enkle å bruke. På få minutter har du bygget en vegg til for eksempel en dusjnisje.

Polystyrenplater til alle formål

Produsentene av våtromsplater av armert ekstrudert polystyren har ikke bare firkantede plater i forskjellige mål og tykkelser. De har også elementer til dusjgulv med fall, buede vegger og frittstående håndvasker. Alt sammen i polystyren, som er bare til å pusse eller kle med fliser.

Du kan også bruke en armert polystyrenplate som benkeplate, for eksempel over en vaskemaskin og en tørketrommel i vaskerommet.

Polystyren: Kledd med fliser ser polystyrenplatene ut som alle andre vegger

Kledd med fliser ser polystyrenplatene ut som alle andre vegger. Kun hvis du banker på dem vil du oppdage at de lyder hule.

    Akkurat nå leser andre ...