Få oversikt over skaphengsler

Når det gjelder skaphengsler, finnes det mange muligheter. Men skal døren sitte innenfor eller utenfor skapstammen? Skal hengselet være synlig eller usynlig? Og skal det være lakkert, av messing eller kanskje stål? Få en oversikt her.

Hva brukes skaphengsler til?

SKAPHENGSLER TIL KJØKKENSKAP. I elementskap settes skjulte skaphengsler i forborede hull. Bygger du et skap fra bunnen av, kan det også la seg gjøre å bore hullene selv, men det skal gjøres nøyaktig.

SKAPHENGSLER TIL KLAPPDØRER. Plassen oppunder taket er opplagt å utnytte til oppbevaring, men i stedet for en tradisjonell sidehengt dør, er det her praktisk med en topphengt dør. Den monteres med to toppdørhengsler.

SKAPHENGSLER TIL SKAPDØRER. Uansett om det skal bygges et stort garderobeskap, et skap til verkstedet eller et lite toalettskap, og uansett om døren skal ligge inni eller utenpå skapet, finnes et hengsel til formålet.

Hvordan brukes skaphengsler?

De aller fleste hengsler kan skrus direkte på skapdøren. Men vil du gjøre litt ekstra ut av det, slik at døren lukker helt tett, er det nødvendig å stemme ut til hengselet i både døren og skapstammen.

Det gjør du ved først å spenne sammen døren og stammen med en tvinge, og merke opp hvor hengselet skal sitte. Deretter stemmer du ut til hengselet med et skarpt stemjern. Det lønner seg å jobbe forsiktig, slik at du ikke stemmer vekk for mye treverk om gangen.

Når det gjelder moderne skaphengsler, lages hullene med et forstnerbor i bormaskinen. Fordi hullet skal bores helt loddrett og i en dybde som passer nøyaktig til skålen på hengselet, anbefales det å bruke en søylebormaskin til oppgaven.

LES OGSÅ: Slik bruker du et sylinderbor

LES OGSÅ: Nye kjøkkenfronter

Vigtig om skaphengsler!

Smøring med jevne mellomrom lønner seg. En enkelt dråpe olje, som dryppes inn i et lite hull i øverste halvdel av hengselet er nok. Hengsler som holdes sammen av en løs tapp (f.eks. kanthengsler) adskilles og smøres med fett, alternativt med en olje som er så tynn at den kan renne inn til hengseldelene.

Spesielt med skaphengsler

Skaphengsler til kjøkkenskap kan noe ingen av de andre hengslene kan: nemlig justeres i alle retninger. Det gir deg muligheten til å få alle skapdører perfekt på linje.

Varianter av skaphengsler

SKJULTE SKAPHENGSLER – UTENPÅLIGGENDE. Brukes til masseproduserte skapserier og sjelden når du bygger fra bunnen. Denne varianten er til utenpåliggende dører, som åpnes ca. 90 grader uten å treffe et eventuelt naboskap.


SKJULTE SKAPHENGSLER – DØR PÅ INNSIDEN.
Kjøkkendørhengsler til serieproduserte skap finnes også i en variant med “knekt” arm. Den er beregnet til skap der døren sitter på innsiden av stammen.

SKJULTE SKAPHENGSLER MED FJÆR. En gjør det selvvennlig variant av standardhengselet til kjøkkenskap. Det monteres med skruer i begge sider og krever derfor ingen utfreste hull til skåler. Fås til dører som ligger både utenpå og inni.

SKAPHENGSEL MED LØS TAPP. Til utenpåliggende dører av sponplate går det ikke å skru i platekanten. Her kan du bruke et hengsel med bøyde blad, som skrus fast i siden i stedet. Har løs tapp, så det kan brukes på begge sider av et skap.

SKAPHENGSEL TIL FALSEDE DØRER. Når døren ligger i en fals utenpå kanten til skapet, er hengselet nødt til å flytte sin egen akse for at døren kan svinge opp. Det kan dette hengselet med bøyde blad – også kalt et forkrøppet hengsel.

BLADHENGSEL. Det enkleste – og mest brukte – dørhengselet til gjør det selv-bruk. Fås både i bredbladede typer og som smalere kanthengsler (som på bildet over).

TOPPDØRHENGSEL. Brukes til topphengte dører og holder døren åpen i en 75-110 graders vinkel. Hengslene er med fjærer, som holder døren helt åpen eller lukket, og de selges i sett med to stk.

Skaphengsler: Dimensjoner

Skjulte skaphengsler til skapelementer fås i en stor utgave til et 35 mm hull og en liten utgave til et 25-26 mm hull. Det er justerbart i tre retninger, og noen utgaver er med innebygget mykstenging.

Til vanlige skap er åpningsvinkelen cirka 110 grader. Men det finnes også spesialutgaver med større åpningsvinkel, for eksempel 155 grader til skap foran innvendige skuffer eller 170 grader til hjørneskap, samt med mindre åpningsvinkel, for eksempel 45 grader til skråskap.

Bladhengsler finnes i mange forskjellige typer og størrelser. Typisk er målene oppgitt med to tall. Det ene forteller om hengselets høyde, og det andre forteller om hengselets bredde i utslått tilstand. Normalt angis høyden som det første tallet. Typisk fås bladhengsler i høyder fra 20 til 130 mm og i bredder fra 20 til 300 mm i utslått tilstand.

Det finnes også flere godstykkelser (platetykkelser) å velge mellom, avhengig av vekten som hengselet skal bære. De mest brugte hengslene til gjør det selv-bruk er mellom 1 mm og 4 mm.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Beslag