Sylinderbor: Slik bruker du et sylinderbor

Et sylinderbor er litt av en spesialist. Det er ikke et bor man finner i en hvilken som helst verktøykasse. Se når og hvordan du bruker et sylinderbor.

Sylinderbor: Slik bruker du et sylinderbor

Sylinderboret er perfekt når du skal bore hull til en propp i gulvet. Et behov som kan oppstå når du f.eks har fjernet en gammel radiator.

Sylinderbor til flate hull

Et sylinderbor har en liten senterspiss, to plane bunnskjær og to sideskjær. Et sylinderbor har heller ikke noen spiral som leder bort sagspon. Borets utforming resulterer i hull med en helt flat bunn.

Propper og hengsler med sylinderbor

Hvis du skal montere et hengsel i en skapdør vil du få bruk for et sylinderbor. Boret kalles også et hengselsbor. Beslaget i en kjøkkendør skal hvile på en flat bunn, og det er enklest å få til med et sylinderbor. Har du fjernet en gammeldags radiator, står du igjen med et hull i gulvet, og der får du også bruk for et sylinderbor til å utvide hullet slik at du kan sette inn en propp.

Sylinderbor: Propper og hengsler med sylinderbor

Sylinderboret kan også bore i gulvbord om skruene skal skjules med propper.

Perfekt til terrasse med propper

Hvis du bestemmer deg for å gå all-in med din nye treterrasse, så skal du selvfølgelig skjule skruene med trepropper. Til det skal du bruke to bor. Et proppbor til å bore treproppene. Et sylinderbor til å bore de hullene treproppene skal inn i.

Først bores det flate hullet med sylinderbor, i det hullet settes skruen, før treproppen settes på plass. En omstendig prosess, men resultatet er verdt det og sylinderboret er uunnværlig.

LES OGSÅ: Hurtigguide til pluggbor

Håndholdt eller søylebormaskin

Et sylinderbor kan selvfølgelig brukes i vanlige, håndholdte bormaskiner- eller bor/skrumaskiner, men det kan også brukes i stasjonære søylebormaskiner. Hvis du skal bore hull som krever absolutt millimeterpresisjon, skal du bruke en søylebormaskin.

LES OGSÅ: Borestativ – det billige alternativet til søylebormaskinen

Sylinderbor i forskjellige størrelser

Du kan kjøpe sylinderbor i mange forskjellige diametere, slik at du kan finne et bor som passer til det hullet du skal bore. Fra små bor med en diameter på bare 10 mm til store sylinderbor på 50 mm og alt midt mellom. Vil du være sikker på å ha et sylinderbor til alle situasjoner, kan du kjøpe et sett med f.eks 10 sylinderbor i forskjellige størrelser.

Sylinderbor: Sylinderbor i forskjellige størrelser

Sylinderbor fås i mange forskjellige størrelser. Her er det lille boret med en diameter på 15 mm.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Verktøy