Velg de riktige hengslene

Det finnes ufattelig mange forskjellige typer hengsler – fra de avanserte med formpressede plater, aksler og fjærer beregnet til helt spesifikke formål, til helt enkle bladhengsler, som er de vi bruker aller mest av som gjør det selv-ere. Det er disse vi ser nærmere på her.

Blad-og kanthengsler

ALLSIDIGHET: Bladhengselet er en klassiker – enkelt, sterkt og allsidig, og finnes i mange varianter.

HVA BRUKES BLAD- OG KANTHENGSLER TIL?

PORTER OG HAGEDØRER Her skal hengslene være store og kraftige, for de skal som regel bære tunge konstruksjoner. T-hengselet, som hører til blant bladhengslene, er opplagt til en dør i hagen.

LETTE DØRER Til dører som ikke er for tunge, kan du fint klare deg med bladhengsler. Til utendørs bruk gjelder det å velge en værbestandig variant, for eksempel i galvanisert eller rustfritt stål.

LEMMER, LOKK OG KLAPPBORD De enkle bladhengslene er opplagte til en lang rekke hobbyprosjekt, for eksempel et klappbord, et lokk til et avfallsskjul eller til rugekasse og dør på et hønsehus.

Hvordan brukes blad- og kanthengsler?

Det er ofte plassforholdene som bestemmer hvor brede eller smale bladene på et hengsel kan bli.

Bladhengsler

I utgangspunktet kan man si at bladhengsler med nesten kvadratiske blad får det beste grepet i forhold til skruenes og hengselets styrke.

Bladhengsler

De brede bladene griper godt inn på flaten.

Kanthengsler

Men ofte skal hengslet sitte på en smal kant, og da er du nødt til å bruke den smale varianten av bladhengselet: kanthengselet.

Er materialene som hengselet skal skrus fast i veldig spinkle, med behov for støtte på hele kanten, kan du bruke et pianohengsel, som rekker over det meste av eller over hele kanten.

Kanthengselet må klare seg med å gripe i litt smalere kanter.

LES OGSÅ: Få oversikt over skaphengsler

Viktig om hengsler!

Hengselet skal kunne motstå vær og vind, hvis det brukes utendørs. Til kraftige ytterdører, porter og dører i hagen er det opplagt å bruke varmgalvaniserte utgaver. Til litt enklere uteoppgaver, kan du bruke messing eller rustfritt stål.

Spesielt med hengsler

De fleste blad- og kanthengsler fås med både runde og skarpe hjørner. Hengsler med rette hjørner felles penest ned med et stemjern, som kan lage rette vinkler. Hengsler med runde hjørner, kan du felle pent ned i emnet med en overfres.

VARIANTER AV BLAD- OG KANTHENGSLER

KVADRATISKE BLAD Løser alle typer oppgaver, både store og små dører, lokk og vinduer. Fås i forskjellige størrelser, med både runde og skarpe hjørner. Utendørs brukes særlig galvaniserte utgaver.

KANTHENGSEL Dette hengselet brukes til de samme formålene som hengselet med kvadratiske blad, men det er smalere. Fås i mange størrelser, med både skarpe og runde hjørner. Til finere oppgaver brukes ofte rustfritt stål eller messing.

PIANOHENGSEL Kalles også for et klaverhengsel. Denne lange varianten av kanthengselet har ikke særlig stor styrke. Det brukes på spinkle materialer, som har behov for støtte på hele kanten. Fås i mange lengder og med forskjellige overflater.

KISTEHENGSEL Kan betegnes som et bladhengsel med veldig lange blad. Fås med forskjellige rundinger og brukes ofte på steder der hengselet også skal oppfylle et dekorativt formål.

T-HENGSEL Denne typen hengsel er populært til utendørsoppgaver, for eksempel hageporter, fordi det er enkelt å bruke og samtidig gir god støtte til porten. Fås i forskjellige dimensjoner og design.

Dimensjoner

Blad- og kanthengsler finnes med mange forskjellige mål. Normalt er målene oppgitt med to tall. Det ene forteller om hengselets høyde, og det andre forteller om hengselets bredde utslått. Normalt angis høyden som det første tallet. Det er også flere godstykkelser (platetykkelser) å velge blant. Målet fremgår ofte av emballasjen.

Bladhengsler
Typiske platetykkelser til gjør det selv-bruk:

  • 1,5 mm
  • 2 mm
  • 2,5 mm
  • 3 mm
  • 4 mm

Fås normalt i høyde fra 20 til 75 mm og i bredder (utslått) fra 70 til cirka 300 mm.

Kanthengsler
Typiske platetykkelser til gjør det selv-bruk er:

  • 1 mm
  • 1,5 mm
  • 2 mm
  • 2,5 mm

Fås normalt i høyder fra 30 til 130 mm og i bredder (utslått) fra cirka 20 til cirka 100 mm.

Muligheter: Spredt, tett eller forskjøvet?

Når du kjøper et bladhengsel, skal du huske å se på det fra den ene enden. På noen hengsler ligger de to bladene tett sammen, på andre ligger de adskilt og på en tredje type ligger de forskjøvet til den ene siden.

Sistnevnte type gir muligheten til å legge døren litt inn bak forkanten på skapet – og døren litt inn i karmen.

Utgaven der de to bladene ligger tett sammen, kan ha fordelen av at du kan montere hengslene uten å skulle felle ned bladene – likevel uten at de to delene som skal sitte sammen kommer til å ende opp for langt fra hverandre.

  1. Spredte blad felles normalt ned i skap og dører.
  2. Ligger bladene helt tett, legges bladene ofte utenpå platene.
  3. Forskjøvede blad gjør det mulig å legge døren litt inn i skapet.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Beslag