Skaphengsler: Få en oversikt

Hvordan brukes skaphengsler?

De aller fleste hengsler kan skrus direkte på skapdøren. Men vil du gjøre litt ekstra ut av det, slik at døren lukker helt tett, er det nødvendig å stemme ut til hengselet i både døren og skapstammen.

Det gjør du ved først å spenne sammen døren og stammen med en tvinge, og merke opp hvor hengselet skal sitte. Deretter stemmer du ut til hengselet med et skarpt stemjern. Det lønner seg å jobbe forsiktig, slik at du ikke stemmer vekk for mye treverk om gangen.

Skaphengsler: Hvordan brukes skaphengsler?

Når det gjelder moderne skaphengsler, lages hullene med et forstnerbor i bormaskinen. Fordi hullet skal bores helt loddrett og i en dybde som passer nøyaktig til skålen på hengselet, anbefales det å bruke en søylebormaskin til oppgaven.

LES OGSÅ: Slik bruker du et sylinderbor

Skaphengsler: Hvordan brukes skaphengsler?

LES OGSÅ: Nye kjøkkenfronter

Vigtig om skaphengsler!

Smøring med jevne mellomrom lønner seg. En enkelt dråpe olje, som dryppes inn i et lite hull i øverste halvdel av hengselet er nok. Hengsler som holdes sammen av en løs tapp (f.eks. kanthengsler) adskilles og smøres med fett, alternativt med en olje som er så tynn at den kan renne inn til hengseldelene.

Spesielt med skaphengsler

Skaphengsler til kjøkkenskap kan noe ingen av de andre hengslene kan: nemlig justeres i alle retninger. Det gir deg muligheten til å få alle skapdører perfekt på linje.

Skaphengsler: Dimensjoner

Skjulte skaphengsler til skapelementer fås i en stor utgave til et 35 mm hull og en liten utgave til et 25-26 mm hull. Det er justerbart i tre retninger, og noen utgaver er med innebygget mykstenging.

Til vanlige skap er åpningsvinkelen cirka 110 grader. Men det finnes også spesialutgaver med større åpningsvinkel, for eksempel 155 grader til skap foran innvendige skuffer eller 170 grader til hjørneskap, samt med mindre åpningsvinkel, for eksempel 45 grader til skråskap.

Bladhengsler finnes i mange forskjellige typer og størrelser. Typisk er målene oppgitt med to tall. Det ene forteller om hengselets høyde, og det andre forteller om hengselets bredde i utslått tilstand. Normalt angis høyden som det første tallet. Typisk fås bladhengsler i høyder fra 20 til 130 mm og i bredder fra 20 til 300 mm i utslått tilstand.

Det finnes også flere godstykkelser (platetykkelser) å velge mellom, avhengig av vekten som hengselet skal bære. De mest brugte hengslene til gjør det selv-bruk er mellom 1 mm og 4 mm.