Forskjellige vinkelbeslag
Det er i stor grad oppgaven som bestemmer hvilken vinkel du skal bruke. Skal du montere en hylle i et skap, kan en liten møbelvinkel på undersiden fint klare jobben, og skal du sette sammen rundstokker, bør du bruke et buet vinkelbeslag, som følger rundstokkens form.
Er du i tvil om hvilket beslag du skal velge, er et vanlig vinkelbeslag med en eller annen form for forsterkende ribber ofte det sikre valget.
DEN VANLIGE VINKELEN kan løse et hav av oppgaver, men den har den ulempen at den relativt lett kan vris ut av form. Vinkelen er derfor primært til lettere konstruksjoner.
VINKELEN MED RIBBE er nesten umulig å vri ut av sine 90 grader. Den er derfor betydelig sterkere enn et vanlig vinkelbeslag.
VINKELEN MED KANTFORSTERKNING er et solid alternativ til vinkelen med ribbe. Forsterkningen gjør det mulig å bruke spinklere jern. Det gir en lavere vekt og mindre miljøbelastning.
DEN BUEDE VINKELEN brukes til rundstokker og annet, der vinkelen skal følge treets runde form. Den finnes i to størrelser – en til materialer med en diameter på 60-120 mm og en til 80-140 mm.
BETONGANKERET brukes for eksempel når en bunnsvill skal forankres til et støpt fundament. Hullet i den korte siden, som skal vende mot fundamentet, er ofte avlangt for enklere justering.
BETONGANKERE som dette, der det ene beinet er veldig langt, gjør det mulig å forankre både en bunnsvill og de loddrette stenderne til fundamentet.
Materialene bestemmer størrelsen
Det er forbindelsen mellom materialene og skruene som er det svakeste punktet. Så hvis du vil lage en sterkest mulig sammenføyning, skal du velge den størst mulige vinkelen som gjør det mulig å overholde de anbefalte minsteavstandene. Er anbefalingen for eksempel 2 cm til kanten, bør du aldri velge en vinkel som er så stor at de ytterste hullene blir sittende bare 1 cm fra kanten.
Velg riktige skruer
Det er ikke uten grunn at det finnes beslagskruer. De er nemlig laget for å passe perfekt ned i hullene i beslaget, som normalt er 5 mm. Samtidig er hodet flatt under, slik at trykket mot beslaget fordeles jevnt. Vinkelbeslagets store hull er til ekspanderende ankere, franske treskruer, gjengestenger og andre grovere innfestinger.
Skruene midt i hullet
Kragen på beslagskruene passer perfekt ned i vinkelbeslagets hull. Plasseres ikke skruene midt i hullet, vil de derfor trekke sammenføyningen skjev eller vri seg i hullet, slik at sammenføyningen svekkes.
Ribbene holder på formen
Selv om vinkelbeslag i seg selv er sterke og nærmest umulige å rive i stykker, så er de relativt enkle å bøye eller rette ut – hvis de da ikke er utstyrt med en ribbe. Setter du sammen to treemner med en ribbeforsterket vinkel og prøver å rette ut vinkelen ved hjelp av det du har satt fast, vil skruen slippe tak i treverket lenge før vinkelen endrer form. Merkostnaden for et vinkelbeslag med ribbe er ikke stor.