Verdens beste beslag

Her kan du lære mer om hvilke beslag som er til hva, og hvordan beslagene monteres slik at sammenføyningen blir så sterk som mulig.

Vinkelbeslagene er de mest utbredte beslagene – og med god grunn.

De finnes i et hav av størrelser og utforminger, som gjør det enkelt å lage solide sammenføyninger i nesten enhver tenkelig situasjon.

Beslagskruen er, som navnet antyder, laget for å fungere optimalt med beslag, for eksempel vinkelbeslag.

Forskjellige vinkelbeslag

Det er i stor grad oppgaven som bestemmer hvilken vinkel du skal bruke. Skal du montere en hylle i et skap, kan en liten møbelvinkel på undersiden fint klare jobben, og skal du sette sammen rundstokker, bør du bruke et buet vinkelbeslag, som følger rundstokkens form.

Er du i tvil om hvilket beslag du skal velge, er et vanlig vinkelbeslag med en eller annen form for forsterkende ribber ofte det sikre valget.

DEN VANLIGE VINKELEN kan løse et hav av oppgaver, men den har den ulempen at den relativt lett kan vris ut av form. Vinkelen er derfor primært til lettere konstruksjoner.

VINKELEN MED RIBBE er nesten umulig å vri ut av sine 90 grader. Den er derfor betydelig sterkere enn et vanlig vinkelbeslag.

VINKELEN MED KANTFORSTERKNING er et solid alternativ til vinkelen med ribbe. Forsterkningen gjør det mulig å bruke spinklere jern. Det gir en lavere vekt og mindre miljøbelastning.

DEN BUEDE VINKELEN brukes til rundstokker og annet, der vinkelen skal følge treets runde form. Den finnes i to størrelser – en til materialer med en diameter på 60-120 mm og en til 80-140 mm.

BETONGANKERET brukes for eksempel når en bunnsvill skal forankres til et støpt fundament. Hullet i den korte siden, som skal vende mot fundamentet, er ofte avlangt for enklere justering.

BETONGANKERE som dette, der det ene beinet er veldig langt, gjør det mulig å forankre både en bunnsvill og de loddrette stenderne til fundamentet.

MØBELVINKELEN er liten og egner seg best til lette oppgaver der belastningen er begrenset – for eksempel til sokkelen under kjøkkenskap eller til en hylle i et skap.

Slik monterer du beslaget best

Vinkelbeslaget er i seg selv veldig sterkt og nærmest umulig å rive i stykker. Men det er ikke likegyldig hvordan du monterer det, hvis du vil utnytte styrken optimalt. Her er våre beste anbefalinger til hvordan du får en sterkest mulig sammenføyning.

Hold igjen på skruene

Det er lett å tro at jo flere skruer, desto sterkere. Men slik er det ikke. For mange skruer svekker nemlig materialene. Det er derfor viktig at skruene ikke plasseres for tett på kanter og hverandre. På tegningene ser du de anbefalte minsteavstandene med 5 mm beslagskruer i furu.

Start med de ytterste hullene

Sammenføyningen blir mest stabil hvis du plasserer skruene i de ytterste hullene i alle retninger, så lenge minsteavstandene overholdes. Hvis minsteavstandene etterpå tillater skruer i hull mellom de ytterste, monteres de også.

Materialene bestemmer størrelsen

Det er forbindelsen mellom materialene og skruene som er det svakeste punktet. Så hvis du vil lage en sterkest mulig sammenføyning, skal du velge den størst mulige vinkelen som gjør det mulig å overholde de anbefalte minsteavstandene. Er anbefalingen for eksempel 2 cm til kanten, bør du aldri velge en vinkel som er så stor at de ytterste hullene blir sittende bare 1 cm fra kanten.

Tett mot hverandre

Vinkelbeslag alene lager ikke en sterk sammenføyning. Flatene på materialene skal også ligge perfekt mot hverandre. Gjør de ikke det, svekkes sammenføyningen cirka 50 prosent.

Velg riktige skruer

Det er ikke uten grunn at det finnes beslagskruer. De er nemlig laget for å passe perfekt ned i hullene i beslaget, som normalt er 5 mm. Samtidig er hodet flatt under, slik at trykket mot beslaget fordeles jevnt. Vinkelbeslagets store hull er til ekspanderende ankere, franske treskruer, gjengestenger og andre grovere innfestinger.

To vinkler er mange ganger sterkere

Hvis sammenføyningen belastes bare fra én side, kan du ofte klare deg med en enkelt vinkel. Men i alle andre tilfeller er det en god idé med en vinkel på begge sider. Det gjør sammenføyningen betydelig mer stabil.

Skruene midt i hullet

Kragen på beslagskruene passer perfekt ned i vinkelbeslagets hull. Plasseres ikke skruene midt i hullet, vil de derfor trekke sammenføyningen skjev eller vri seg i hullet, slik at sammenføyningen svekkes.

Ribbene holder på formen

Selv om vinkelbeslag i seg selv er sterke og nærmest umulige å rive i stykker, så er de relativt enkle å bøye eller rette ut – hvis de da ikke er utstyrt med en ribbe. Setter du sammen to treemner med en ribbeforsterket vinkel og prøver å rette ut vinkelen ved hjelp av det du har satt fast, vil skruen slippe tak i treverket lenge før vinkelen endrer form. Merkostnaden for et vinkelbeslag med ribbe er ikke stor.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Beslag