BETONG: Velg riktig løsning

Før du blander sement, stein og grus, er det et par ting du bør vite om betong. Du sparer ikke bare en masse penger, du kan også spare deg for mange problemer, hvis du velger riktig løsning.

Betong består av vann, sement, sand (grus) og stein, som blandes i et bestemt forhold, avhengig av hva det skal brukes til.

Du kan godt bruke tid på å blande det selv, men du trenger ikke å gjøre det, for du får kjøpt ferdige betongblandinger. Noen skal bare tilsettes vann, andre vann og sement. I dag bruker de fleste ferdige blandinger, også murerne.

LES OGSÅ: 5 ting du ikke visste om å støpe betong

Bland betong selv eller få den levert

Du kan blande betong i et spann, i en frittfallsblander og i en tvangsblander. Eller du kan få betongen levert ferdig, pumpet rett inn på støpeplassen. Metoden avhenger av mengden du skal bruke.

Skal du i gang med et større prosjekt, er blandemaskinen verdt å vurdere. Kjøp en billig frittfallsblander, og selg den igjen når du er ferdig. Det er billigere enn å leie.

Bland for hånd
Små porsjoner blandes i et spann, eventuelt med en blandevisp på bormaskinen.

Frittfallsblander
Kan blande nesten alt. God til faste betongblandinger til f.eks. stolper.

Tvangsblander
Murerens foretrukne til puss og murmørtel i mindre porsjoner.

Levert ferdig
Store porsjoner til støping av gulv, fundament og terrengdekke kan leveres ferdigblandet og pumpes ut på støpe stedet.

Hva koster betong?

Vi har laget noen illustrerende regneeksempler. De er bare omtrentlige, for prisene varierer mye. Derfor kan det lønne seg å ringe litt rundt, eller bruke litt tid på nettet, hvis du skal bruke mye betong. Når det gjelder ferdigblandet betong levert med bil, er det tillegg for pumping, tillegg for ekstra lange slanger og tillegg for små volum, for å nevne noe.

Hva koster betong?

VELG RIKTIG LØSNING TIL OPPGAVEN

VELG RIKTIG LØSNING TIL OPPGAVEN

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...