5 gode eksperttips om betong

Det er morsomt og spennende å støpe med betong. Men det er noen viktige ting du skal vite før du setter i gang. Heldigvis har våre eksperter en håndfull gode tips å komme med.

Støpe betong

Det er hardt arbeid for bormaskinen å blande betong (eller flislim, som på bildet). Vær forsiktig med maskinen ved å kjøre i laveste gir.

Visste du dette om at støpe betong?

… at bormaskinen kan "brenne" opp når du blander betong?

Det er hardt for en bormaskin å jobbe i 10 minutter med betong eller mørtel. Du risikerer at maskinen "brenner" opp. Sett den i laveste gir, og ikke rør opp større mengder enn maskinen kan klare. Alternativt kan du leie eller kjøpe et røreverk.

... at vann svekker betongens styrke?

Jo mer vann du heller i en betongblanding, desto svakere blir betongen når den har herdet.

GUIDE: Hva er betong og hvordan bruker man det?

... at betong ikke skal herde for raskt?

Overflaten på for eksempel et platefundament skal holdes fuktig i 4-5 døgn etter støpingen.

... at betong bruker opptil 3 uker på å herde?

Selv om betong blir hardt etter bare ett døgn, så bruker den faktisk opptil tre uker på å herde helt. Pass derfor på kanter og hjørner når du har støpt nye hageheller, ny kjellertrapp og andre ting som er spesielt utsatte.

Støpe betong

Med en bolt i slagbormaskinen kan du fjerne luftlommer i en forskaling når du skal støpe betong

… at det ikke skal være luftlommer i betongen

Skal du støpe betong i en form, blir resultatet kun holdbart hvis det ikke er luftlommer i betongen når formen fjernes. Du kan forhindre mange av luftlommene ved å slå på formen, men vibrering er mye mer effektivt. Sett fast en bolt i borchucken på en slagbormaskin, og press bolthodet mot formen flere steder mens maskinen kjører med slagfunksjonen på. Hvis du fyller i litt betong og vibrerer skiftvis, blir resultatet bra.

LES OGSÅ: Støp gulvet på badet selv

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Betong