Velg riktig malerfuge

Akrylfuge, smalfuge, polymermasse... Malerfuger kommer i mange varianter. Vi gir deg en oversikt over de forskjellige typene, og hva de brukes til.

Malerfugemasse

Malerfugens hovedegenskap er at den kan males over med en vannfortynnbar maling, selv om den er elastisk.

Malerfugen skjuler alle småsprekker, og selv om den er elastisk, kan den overmales.

Den redder mange gjør det selv-prosjekt, der overgangen mellom forskjellige materialer skal skjules.

Vi gir deg en oversikt over de forskjellige typene, og hva de brukes til.

Hva brukes malerfugemasse til?

SMÅSPREKKER
Sprekken mellom veggen og fotlisten er ikke pen og skal fuges. Det er malerfugen perfekt til, fordi den er elastisk og følger med når tre og vegg arbeider.

HJØRNESKJØTER
Du støter to lengder filt eller strie sammen i et hjørne, og dekker overgangen med en stripe malerfugemasse før det males. Dermed blir skjøten perfekt.

LYDISOLERING
Når du setter opp en støyisolerende skillevegg, skal det to lag gips på hver side. Det innerste laget gips fuges rundt alle kanter, slik at lydbroer brytes.

Hvordan brukes malerfugemassen?

Malerfugemasse kjøpes i patroner med cirka 300 gram innhold. Spissen skjæres av fugepatronen, og den medfølgende sprøytespissen skrus på. Patronen monteres i en fugepistol, og sprøytespissen skjæres til med et skråt snitt som er en anelse mindre enn bredden på fugen. Deretter er det bare å trykke på pistolen og fylle ut fugen. Er den veldig bred og dyp, skal du ha et fugebakstopp (papir fungerer fint) i bunnen.

Når fugemassen er lagt på, trekkes den glatt med fingeren, en sparkel eller en fugebrikke av silikon. Brikkene fås i sett med forskjellige profiler, slik at det er mulig å lage både runde, flate, rettvinklede og skrå fuger. Overskytende fugemasse fjernes straks med en fuktig klut.

Spesielt med tørketid

Jo raskere en malerfugemasse tørker på overflaten, desto tidligere kan du male over den.

Til gjengjeld skal du være rask med å rette opp fugen med fugebrikken, for når overflaten først har “fått skinn”, er den vanskelig å glatte pent ut.

Sjekk derfor tørketiden på emballasjen.

Les også: Unngå tre klassiske fugefeil

Varianter av malerfugemasse

BUDSJETT AKRYLFUGEMASSE 501
Hvit fugemasse, som brukes innendørs rundt dører og vinduer, samt til utfylling av sprekker, plateskjøter m.m. Klarer opptil 25 mm fuge. Optimal fugebevegelse ved fugebredde over 7,5 mm.

AKRYLFUGEMASSE 557
Samme egenskaper som Budsjett Akrylfugemassen, og brukes på de samme stedene. Denne fugemassen kan dog også brukes til “lydfuger” mellom gulv/tak og skillevegg. Fås i hvit, svart, grå og brun.

SMALFUGE 509
Fugemasse som blir transparent når den herder. Den hefter på nesten alt, og kan brukes som både tetningsmasse og lim. Kan males over med nesten all slags maling. Hindrer vanninntrenging.

MALERFINISH 558
Hvit fugemasse som krymper veldig lite når den herder. Inneholder ikke ftalater. Derfor kan den slipes før den males over. Fin til smale fuger, sprekker m.m. innendørs. Fuktbestandig, men ikke vanntett.

MS-MULTI 20
En MS-hybrid polymermasse, som er mer elastisk enn en akrylfugemasse. Du kan påføre et nytt lag fugemasse oppå en allerede herdet fuge, og den kan males over med vannfortynnbar maling.

MULTISEAL
En meget elastisk fugemasse basert på SMP-polymer. Temperaturbestandig fra -40 °C til +90 °C. Fås i sju forskjellige farger, og kan overmales med vannfortynnbar maling.

Nødvendig verktøy

FUGEPISTOL
Sørg for å kjøpe en fugepistol av metall i en skikkelig kvalitet. Når den tyktflytende fugemassen skal presses ut, kreves godt trykk, og en plastpistol holder ikke særlig lenge.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om fugepistolen

FUGEBRIKKER
Til å rette fugen pent opp, brukes både fingre, brikker og pinner. I dag finnes det silikonbrikker med forskjellige profiler. De er enkle å bruke til å glatte fugene med.

FUKTIG KLUT OG EN AVIS
Det høres banalt ut, men husk en avis til å legge fugepistolen på. Pistolen stopper nemlig ikke å presse ut fugemasse når du slipper avtrekkeren. Dermed ender du fort opp med å få fugemasse på gulvet. Like nødvendig er det med en fuktig klut, for uansett hvor nøye du er, vil det komme fugemasse overalt.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Fugemasse