Gode råde om sandsparkel

Sandsparkel er ofte det som menes når vi sier sparkelmasse. Du kan få et perfekt resultat med sandsparkelmasse hvis du velger riktig type og følger våre gode råd.

Sandsparkel: Sparkling med sandsparkel krever håndlag, så det skal litt øvelse til før resultatet blir perfekt.

Sparkling med sandsparkel krever håndlag, så det skal litt øvelse til før resultatet blir perfekt.

Hva er sandsparkel?

Sandsparkel, eller sandsparkelmasse, er ofte det som menes når det blir sagt sparkelmasse.

Sandsparkelmasse er ofte en lysegrå masse med en luftig konsistens og en hardhet som smør. Sandsparkel finnes i et hav av varianter, og selges ofte i spann på 3, 5, 9 eller 10 liter

Hvor bruker du sandsparkel?

Sandsparkel er godt egnet til en lang rekke oppgaver. Her kan du lese om 3 typiske oppgaver med sandsparkel.

3 OPPGAVER MED SANDSPARKEL

Sandsparkel til gipsplater på vegger/tak
Sandsparkelmassen kan fint brukes til skjøter og hull i gipsplater, men det kan også brukes gips her – gipsen tørker raskere og krymper mindre.

Sandsparkel til helsparkling av vegger Gipsvegger, pussvegger, mursteinsvegger – alle veggtyper helsparkles enkelt med sandsparkelmasse.

Sandsparkel til våtrom Sandsparkelmasse fås i en variant som tåler fukt til våtrom. Den tåler likevel ikke direkte vannpåvirkning og må derfor overmales med en våtromsmaling.

Hvor mye sandsparkel skal du bruke?

Hvis du for eksempel skal helsparkle en vegg, fordi du skal sette opp filt, glassfiberstrie eller tapet, så er det avgjørende for det endelige resultatet at du har et jevnt underlag. Det betyr at alle hull og ujevnheter skal sparkles, akkurat som løs puss og lignende skal fjernes og skadene etter det også skal oversparkles.

LES OGSÅ: Slik helsparkler du

## Hvordan brukes sandsparkel?

Aller først skal dype hull og sprekker fylles med grov sandsparkel. Bruk en mindre sparkel til dette, og la sparkelmassen få et døgn å tørke i.

Neste dag slipes veggen, før den børstes ren for støv med en kost. Et tynt lag sandsparkelmasse (medium) trekkes på med en bred stålspartel og i store, myke svinger, slik at du unngår at sparkelen lager riper og kanter i sparkelmassen. Når veggen er dekket med sparkelmasse, skal den tørke i ett til to døgn.

Når veggen er helt tørr, slipes og avstøves veggen igjen. Ønskes en helt glatt vegg, gås overflaten etter med en fin sandsparkelmasse. Før maling eller filt mettes veggen med en grunning.

VARIANTER AV SANDSPARKEL

FIN SANDSPARKEL
Den finkornede sparkelmassen brukes til sluttsparkling av vegger som enten skal males direkte eller kles med glassfilt, innendørs i tørre rom. Godkjent til sparkling av skjøter mellom gipsplater. Males med akryl- eller alkydmaling.

MEDIUM SANDSPARKEL
Skal du for eksempel sparkle gipsplater eller porebetong, er en medium sandsparkel som regel et godt valg. Medium sandsparkel er en fin allround sparkelmasse og som regel et godt valg hvis du kun skal kjøpe én type. Den kan påføres i lag på opptil cirka 4 mm uten at den sprekker, og strukturen gjør at den kan slipes pen og glatt. Den fungerer derfor fint som underlag for både filt, strie og tapet.

MEDIUM EXTRA SANDSPARKEL
Mellomgrov sparkelmasse, som er utviklet til sparkling av gipsplateskjøter med armering. Kan også brukes til helsparkling og overmales som de øvrige sparkelmassene. Fyller bedre og krymper minimalt.

GROV SANDSPARKEL
Brukes til første sparkling av pussede vegger innendørs i tørre rom. Sparkelmassen fyller hull og sprekker effektivt. De grove sandkornene minner om en pusset vegg. Kan overmales med alkyd- eller akrylmaling.

RUSTIKK SANDSPARKEL
Sparkelmasse tilsatt farge. Brukes innendørs i tørre rom, der du ønsker et dekorativt element. Kombinasjonen av sand og farge gir en spesiell effekt når massen er påført. Finnes i forskjellige farger, avhengig av produsent.

RULLESPARKEL I stedet for å trekke på sparkelmassen med brede sparkler, kan den rulles på. Etterpå glattes den med et spesielt glattebrett. Smart når gammel strie eller profilert glassfibertapet skal dekkes en gang for alle.

VÅTROMSSPARKEL Denne typen sparkelmasse tillater ikke vann å trenge inn i konstruksjonen, men den er diffusjonsåpen, slik at veggen kan ”puste”. Brukes til både flekk- og helsparkling av vegger og tak, samt til plateskjøter.

Alternativer

Sandsparkel er fint og enkelt å jobbe med, men det kan kun brukes innendørs i tørre rom. Skal du sparkle garasjeveggen eller en vegg i vinterhagen, skal du i stedet bruke en sementbasert sparkelmasse, som tåler både fukt/vann og temperatursvingninger.

På nettet kan du i tillegg finne en rekke flotte og spennende effektsparkelmasser til bruk innendørs. Noen av dem, som Kaos Designsparkel, finnes i over 1000 forskjellige farger og kan etterbehandles, slik at de kan brukes i våtrom.

Kaos Designsparkel kan hefte på alt, fra glass og fliser, til møbler og lamper. Det gir et hav av muligheter for den kreative.

Viktig om sparkling!

Et sugende underlag skal grunnes først, for eksempel med en primer. Det hindrer at fukten trekkes ut av sparkelmassen før du rekker å glatte den ut. Det får også sparkelmassen til å henge bedre fast.

Rullesparkelmasse

Hvis du ikke liker tanken på å måtte trekke litervis av sparkelmasse på veggene med en bred stålsparkel, kan du i stedet bruke en rull og en spesiell rullesparkelmasse. Du slipper dog ikke helt å bruke stålsparkelen når overflaten skal glattes, men jobben med den blir enklere.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Materialer