Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik helsparkler du

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Uansett om du vil ha glatte vegger, som bare skal males, eller vegger som skal kles med filt, er det en god idé å helsparkle dem først. Det er en av de vanskeligere teknikkene, som krever tålmodighet og øvelse. Her kan du se hvordan du helsparkler – både med vanlig finkornet sparkelmasse og med grovere multipuss.

PERFEKT: Når du helsparkler, får du en ensartet vegg, som er jevn, glatt og robust – og du kan male rett på den.

VANLIG HELSPARKLING

1. En mindre sparkel, som kan komme ned i spannet, er det beste å bruke til å fylle sparkelmasse på en bred sparkel. Unngå å sparkle helt ut i ytterhjørnene.

2. Start nede ved gulvet, og trekk oppover i et rolig trekk. Det er lettest å styre hvis du kun trekker cirka en tredjedel opp på veggen og 1,5 meter bortover, slik at du sparkler en seksjon om gangen.

3. Skrap sparkelen ren, og trekk den sidelengs, slik at du får glattet ut alle overlappinger. Du finner raskt den riktige teknikken.

4. Fortsett på veggen over det sparklede området. Trekk sparkelmasse på to tredjedeler og trekk nedover. Igjen kun en seksjon om gangen før du glatter ut på tvers. Avslutt oppe ved taket.

5. Etter tørking, sparkler du eventuelt flere lag, før du sliper til slutt. Lei deg gjerne en giraffsliper. Den store slipeskiven etterlater overflaten helt glatt, og sparer deg for mange timers håndsliping.

LES OGSÅ: Din hurtigguide til sparkelmasse

TIPS: SPARKLE HJØRNER

Skån hjørnene og lett arbeidet med metallskinner. Du kjøper de spesielle hjørneskinnene på metermål og skrur eller klipser dem fast. Hjørneskinnene gir deg et fast anlegg for sparkelen, slik at du kan trekke sparkelmassen jevnt ut.

HELSPARKLING MED MULTIPUSS

1. Bland multipuss og vann etter anvisningene. Pussen må brukes i løpet av to timer, så bland kun en liten porsjon. Konsistensen er fin når pussen har en nesten jevn overflate.

2. Legg puss på et stålbrett, og trekk det på veggen nedenfra med en jevn bevegelse, og med et godt trykk inn mot veggen. Lag en “lengde” om gangen. Da blir resultatet jevnest.

3. Dagen etter kan du slipe vekk eventuelle utstikk med slipepapir korn 60. Eller enda enklere; ved å dra et rivjern over veggen.

4. Legg vann på veggen med pensel eller en murkost. Da tørker ikke det andre pusslaget for raskt. Vil du ha enda mer tid til å jobbe med pussen, kan du stryke veggen med en primer.

5. Legg på det andre pusslaget. Det skal være litt tykkere i konsistensen enn det første laget. Trekk det på med stålbrettet i en lengde om gangen, ellers rekker du ikke å glatte det før det tørker.

6. Glatt straks overflaten med kanten av en hardt oppvridd fuktig svamp. Press ikke for hardt. Da risikerer du å “flytte rundt” på multipussen. Etterpå kan du male veggen eller ha den som den er.

SMART METODE: HELSPARKLING MED RULL

Hvis du synes det er vanskelig å styre sparkelmassen med en sparkel, kan du prøve å rulle den på veggen i stedet for å bruke sparkelen.

Det krever bare at du fortynner sparkelmassen med vann, og ruller den på i et tykt lag – et felt om gangen.

Sparkle med rull

Deretter glatter du ut med en bred sparkel på langs og på tvers på normalt vis.

Sparkle med rull
Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
null: Slik helsparkler du
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake