Slik sparkler du gipsplater

Gipsplater gir flotte, glatte vegger og tak. Men hvis skjøtene ikke er sparklet riktig, blir de veldig synlige, og da er ikke platene like flotte. Her kan du lære teknikken, slik at du med litt øvelse blir i stand til å lage perfekte skjøter i gipsplater.

PERFEKT: Er skjøten mellom gipsplatene sparklet riktig, blir den usynlig når du maler veggen.

SLIK SPARKLER DU GIPSPLATER - 1. LAG

1. Bruk ferdig sparkelmasse, eller rør opp pulver med vann. Sjekk alltid at sparkelmassen kan brukes til å kapsle inn en skjøteremse. Det er ikke alle sparkelmasser som kan det.

2. Trykk første lag sparkelmasse godt ned i forsenkningen mellom platene. Mellomrommet skal fylles helt, så trekk på rikelig med sparkelmasse nedenfra og opp, og før sparkelen litt på skrå.

3. Det er vanskelig å sparkle hele skjøten i én arbeidsgang, så del den gjerne i to. Trekk først på den nederste delen, og rett den opp. Gjenta deretter på den øverste delen av veggen.

4. Kantene rettes opp når sparkelmassen er trukket på i et rikelig lag – det er raskere enn å prøve å unngå overskytende masse. Her trekker maleren ovenfra og ned.

5. Sparklingen rettes opp i en jevn bevegelse. Bruk en smalere sparkel, for eksempel 15 cm ved første lag, eller trykk sparkelmassen litt ekstra inn, så det blir plass til papir og neste lag sparkelmasse.

6. Papiret trykkes fast i den fuktige sparkelmassen, ovenfra og ned, mens rullen ligger på gulvet. Den klippes til i lengden til slutt. Vent gjerne med annet lag sparkling til første lag er tørt.

SLIK SPARKLER DU GIPSPLATER - 2 OG 3. LAG

1. Det andre laget gipssparkelmasse trekkes på nedenfra og opp, så papiret lukkes inne i massen. Legg igjen på rikelig, trekk kantene rene, og glatt ut ovenfra og ned, med et langt, seigt drag.

2. Tredje lag sparkelmasse trekkes først på når massen er helt tørr og fast – etter 4-5 timer eller mer. Det gjøres alltid med en bred sparkel og eventuelt en finere sparkelmasse – egnet til å slipe glatt.

3, Sparklingen glattes med slipepapir korn 100, eller finere, etter minst et døgns tørketid. Slipespor fra grovere papir synes gjennom glassfilt.

LES OGSÅ: Din hurtigguide til sparkelmasse

VERDT Å VITE OM PAPIRSTRIMMELEN

Skjøten skal sikre en sterk overgang, slik at det ikke blir sprekker mellom gipsplatene. Skjøten bygges opp – som platen – av hard gips og seig armering. Du har to typer armering å velge mellom.

Den enkle løsningen er selvklebende fibernett, som limes over skjøten før du sparkler. Den vanskelige – og beste – løsningen, som vi viser her, er med papir.

Armering med papirstrimmel krever mer håndlag enn den selvklebende fiberstrimmelen, men det er den klart sterkeste løsningen. I tillegg til å sikre at sparkelmassen ikke sprekker, hindrer papiret at skjøten forskyver seg på langs.

Redaksjonen anbefaler: 30 mestertips om gips

Papirstrimmelen legges i våt sparkelmasse. Når den er tørr, sparkles det igjen, slik at papiret kapsles helt inn.

FÅ KONTROLL PÅ LAGENE

Tre lag sparkelmasse kan virke litt i overkant. Men ikke desto mindre er det hva proffene anbefaler.

Hvis du ikke er veldig dyktig med sparkelen, vil vi klart anbefale deg å vente med andre lag, til første lag er helt tørt.

Og først etter at tredje lag er tørt, skal du slipe.

BRUK RIKTIGE SPARKLER

Bruk gode, stive kvalitetssparkler til jobben. Billige, myke plastsparkler duger ikke. De gir etter, slik at du får en uthuling i skjøtene, som synes på den ferdige veggen. Du skal bruke to eller tre bredder:

En sparkel på 15 cm til den første sparklingen, der massen trykkes ned mellom platene. En på 25-35 cm til de siste sparklingene over den brede sparkelkanten. Har du et sted der to plater uten skrå kanter møtes, skal de sparkles med en 45 cm bred sparkel for å utjevne forhøyningen som armeringen etterlater.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Maler