PERFEKT: Er skjøten mellom gipsplatene sparklet riktig, blir den usynlig når du maler veggen.

PERFEKT: Er skjøten mellom gipsplatene sparklet riktig, blir den usynlig når du maler veggen.

LES OGSÅ: Din hurtigguide til sparkelmasse

VERDT Å VITE OM PAPIRSTRIMMELEN

Skjøten skal sikre en sterk overgang, slik at det ikke blir sprekker mellom gipsplatene. Skjøten bygges opp – som platen – av hard gips og seig armering. Du har to typer armering å velge mellom.

Den enkle løsningen er selvklebende fibernett, som limes over skjøten før du sparkler. Den vanskelige – og beste – løsningen, som vi viser her, er med papir.

Armering med papirstrimmel krever mer håndlag enn den selvklebende fiberstrimmelen, men det er den klart sterkeste løsningen. I tillegg til å sikre at sparkelmassen ikke sprekker, hindrer papiret at skjøten forskyver seg på langs.

Redaksjonen anbefaler: 30 mestertips om gips

Papirstrimmelen legges i våt sparkelmasse. Når den er tørr, sparkles det igjen, slik at papiret kapsles helt inn.

FÅ KONTROLL PÅ LAGENE

Tre lag sparkelmasse kan virke litt i overkant. Men ikke desto mindre er det hva proffene anbefaler.

Hvis du ikke er veldig dyktig med sparkelen, vil vi klart anbefale deg å vente med andre lag, til første lag er helt tørt.

Og først etter at tredje lag er tørt, skal du slipe.

BRUK RIKTIGE SPARKLER

Bruk gode, stive kvalitetssparkler til jobben. Billige, myke plastsparkler duger ikke. De gir etter, slik at du får en uthuling i skjøtene, som synes på den ferdige veggen. Du skal bruke to eller tre bredder:

En sparkel på 15 cm til den første sparklingen, der massen trykkes ned mellom platene. En på 25-35 cm til de siste sparklingene over den brede sparkelkanten. Har du et sted der to plater uten skrå kanter møtes, skal de sparkles med en 45 cm bred sparkel for å utjevne forhøyningen som armeringen etterlater.