Dropp skruer - Lim det fast

Mange steder er det faktisk lurt å bytte ut spiker eller skruer med lim. Men når du bruker lim, er det viktig å ha full kontroll på underlaget.

LES OGSÅ: Hvordan virker et limanker?

Det er flere fordeler ved å bruke lim i stedet for spiker og skruer. En av de mest opplagte, er at du slipper å bore hull i underlaget, samtidig som du unngår spiker- og skruehoder på overflaten. I tillegg går det fort.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Monteringslim er knallsterkt

I dag får du kjøpt et stort utvalg av ferdigmalte lister, plater og andre emner, som du slipper å etterbehandle. På disse er det opplagt at spiker og skruer vil være mer i veien enn til nytte.

Skal vi se litt på ulempene med lim, kommer vi ikke utenom tørketiden. I tillegg kan emnene bli vanskelige å få av igjen, uten å ødelegge underlaget. Derimot skal du ikke bekymre deg om at limet er solid nok. For det er det. Det har nemlig skjedd mye med kvaliteten på lim opp gjennom årene.

Moderne monteringslim er i seg selv veldig sterke, og kan i prinsippet holde til alt. Begrensningen ligger egentlig bare i de to overflatene limet skal holde sammen. Det er for eksempel ingen god idé å lime opp en knagg på en løs flis, eller en fotlist på porøs puss. Men selv på gode og faste underlag, har overflaten innflytelse på hvilken type lim du skal velge. Se hvordan du velger riktig lim på disse sidene.

To typer monteringslim du må kjenne

Det kan være litt av en jungel å finne frem i, når du leter blant de forskjellige typene av monteringslim. Grovt sagt er det snakk om to typer, som det er viktig å holde kontroll på. I tillegg er det et spørsmål om styrke, hardhet, herdetid og andre variasjoner innenfor de to gruppene. Men holder du deg til riktig type, så gjør du ikke så veldig mye feil.

Polymerlim
(MS-modifisert silanpolymer eller hybridpolymer) er den sterkeste, men også dyreste, av de to typene. Den kan brukes til de fleste materialer og underlag - både sugende og tette. Limet er ufarlig å arbeide med og krever ikke beskyttelse av verken åndedrett eller fingre. Finner du en av de eldre typene, basert på polyuretan, har det de samme egenskapene, men her skal du være oppmerksom på at de av gir giftige damper til de er gjennomherdet. Frisk polymer- og polyuretanlim fjernes med white-spirit. Herdet lim kan bare fjernes mekanisk.

Akrylbasert lim
(vannbasert dispersjonslim) er ofte billigere enn polymertypene, men krever til gjengjeld at den ene delen som limes er sugende. Det skyldes at akryllimet “tørker” og må ha noe som kan trekke ut vannet - i motsetning til polymertypene som “herder”. Akrylbasert lim er best innendørs. Vått lim fjernes med vann. Tørt lim fjernes mekanisk eller med f.eks. aceton.

Oppheng

Til små emner, som knagger og kroker, kan du ofte unngå å bore og skru. Særlig på badet, og andre steder der underlaget er hardt og glatt, er limet en fordel. Du slipper å bore i en hard flis som kan knekke, og du unngår å bryte en eventuell våtromsmembran.

Slik gjør du:
Underlaget skal være rent og fritt for fett og såpe. Limet påføres emnet, og trykkes fast mot underlaget.

Egnet monteringslim:
På steder der verken emne eller underlag er sugende (kan oppta fukt), skal du bruke et polymerlim. Til knaggrekker i tre og på sugende underlag, kan du klare deg med et bra akryllim.

På glatte fliser kan du med fordel montere f.eks. knagger med lim.

Tre- og fiberplater

Til tynne tre- og fiberplater er monteringslim ideelt. De første typene monteringslim, ofte kalt settelim, var da også fremstilt til nettopp dette formålet. Skal du montere veggpanel, eller skal himlingen fornyes, roper de tynne, lette treplatenes store overflate fortsatt etter montering med lim. Og i dag har du flere og bedre lim, uten løsemidler, å velge blant. Til platearbeidet trenger du ikke å velge det dyreste limet. Platene blir hengende, bare du bruker riktig teknikk.

Slik gjør du:
Limet påføres platen eller underlaget. Til plane underlag brukes mange tynne limstreker. Er underlaget ujevnt, påføres limet i færre, men tykkere, limpølser. Platen trykkes på plass, og midlertidig feste er sjelden nødvendig.

Egnet monteringslim:
Du trenger ikke “settelim”, som inneholder løsemidler. Velg bare et billig akrylmonteringslim til platearbeidet. Det klarer jobben helt fint.

På helt plane flater bruker du tynne limstreker.

Lister

Lim er opplagt til montering av alle former for dekklister, som ikke skal bære annet enn sin egen vekt. Det gjelder både de minste feielistene, fotlister og hulkillisten på kjøkkenbenken. Lister av plast, MDF, aluminium og andre formstabile materialer er minst like opplagte å lime. Lister i tre er ofte ikke helt rette og kan vri seg litt - de krever ofte midlertidig fastholdelse.

Slik gjør du:
Limet påføres listen i en eller flere langsgående pølser i passe tykkelse. Listen trykkes på plass. Hvis det er nødvendig, festes listen midlertidig med en liten dykkert eller teip.

Egnet monteringslim:
Er en av flatene sugende, kan du klare deg med et bra akryllim. Ved tette underlag, som aluminium på fliser, skal du ofre penger på et polymerlim.

Gipsplater

Normalt betyr oppsetting av gipsplater en stor mengde skruer og en masse sparkelarbeid. Men hvis platene skal sitte direkte på en eksisterende vegg, eller utenpå en annen plate, kan du fint bruke lim. Skal gipsplater sitte på et skjelett av tre eller stål, kan monteringslim også redusere forbruket av skruer til et minimum.

Slik gjør du:
På faste underlag legges limet på platen eller under laget i striper for hver 10-20 cm. Platen trykkes på plass og understøttes eventuelt med en kloss eller to. På tre- eller stålskjelett påføres limet i sikksakkmønster. Platen trykkes på plass, og festes med noen få skruer.

Egnet monteringslim:
Det finnes spesielle monteringslim som er beregnet for arbeid med gipsplater. Men et vanlig allround akrylmonteringslim kan også brukes til denne jobben.

Gipslag nr. 2 kan du med fordel lime på.

Bil og båt

Moderne lim er så motstandsdyktig mot vær og vind, at du kan lime utstyr rett på bilen eller båten. Det krever et sterkt polymer- eller polyuretanlim og tid til å herde.

Slik gjør du:
Både emnet og underlaget rengjøres og avfettes. Limet legges på emnet, som trykkes fast mot underlaget og holdes med teip e.a. La det herde i flere døgn.

Egnet monteringslim:
Fuktherdende polymer-monteringslim eller polyuretan-monteringslim/fugemasse med høy limeevne.

Borehull i båter og biler vil vi helst unngå. Derfor er lim ofte et godt alternativ.

Isolasjon

Polystyren, isopor eller “hvit” isolasjon; kjært barn har mange navn. Felles for de celleplastbaserte isolasjonsmaterialene er at de har lav vekt og formstabil fasong, med glatte flater. Det gjør det mulig å lime sammen platene, og ikke minst lime dem på vegger, fasader og sokler. Ved å lime, unngår du å perforere isolasjonen eller skade evt. dampsperre med skruer, spiker eller beslag.

Slik gjør du:
Underlaget skal være rent og støvfritt. Monteringslimet påføres platen eller underlaget og eventuelle skjøter. Isolasjonen trykkes på plass. Den sitter normalt uten hjelp.

Egnet monteringslim:
De fleste monteringslim uten løsemidler er velegnede.

Med lim slipper du å lage hull i isolasjonen.

Glass/speil/stål

Som nevnt er de polymerbaserte monteringslimene som skapt til glatte overflater, og et par striper lim er rikelig for å holde speilet over vasken, eller den rustfrie platen oppe bak komfyren. Limet holder godt fast, og gir deg mulighet til å sette speil, glass og metallplater helt tett på veggen.

Slik gjør du:
Underlaget rengjøres og avfettes. Speil og metallplater limes med loddrette striper per ca 10 cm. Limstripene forbindes ikke, noe som gir luften muligheten til å sirkulere. Glass limes bare langs kanten. La et stykke stå åpent i topp og bunn, av hensyn til ventilasjon. Midlertidig fastholdelse er ofte nødvendig, for at speil eller glassplate ikke skal skli. Limet skal herde i et par døgn, før fastholdelsen kan fjernes.

Egnet monteringslim:
Et polymerlim er det riktige valget hvis du arbeider med ikkesugende flater. Er underlaget sugende, kan du bruke et akrylbasert monteringslim.

Settes speilet opp med lim, kan det komme helt inntil veggen.

Toalett

Tidligere var det store sk ruer og kraftige plugger som holdt toalettet på plass. I dag kan du kjøpe et toalett uten skruehull. Og det kan du, fordi de nyeste monteringslimene fint kan holde toalettet til gulvet. Liming gjør rengjøring lettere, og du risikerer ikke å bore ned i eventuelle varmekabler.

Slik gjør du:
Rens gulvet for kalk, såpe og annen skitt. Sett toalettet på plass, og masker rundt bunnen. Fjern toalettet igjen, og legg en kraftig limpølse på gulvet rett innenfor maskeringen. Sett toalettet ned i limet. Fjern overskytende lim og maskering, og la limet herde.

Egnet monteringslim:
En polymer eller polyuretan-monteringslim med god limeevne klarer denne oppgaven perfekt.

1

Dropp plugger og skruer - lim fast toalettet.

2

De nyeste monteringslimene fint kan holde toalettet til gulvet.

    Akkurat nå leser andre ...