Når malingen er blandet, har du kun begrenset tid til å male, normalt to timer.

Når malingen er blandet, har du kun begrenset tid til å male, normalt to timer.

Tidligere ble epoksymaling mest brukt på gulv i fabrikker og verksteder, fordi det kan tåle store belastninger, har en høy slitestyrke og er veldig rengjøringsvennlig. Men i private boliger er det også mange fordeler ved å male gulvet med epoksy. I tillegg til styrken, og at det er enkelt å vedlikeholde, finnes epoksymaling i mange farger, slik at du kan få et gulv i stort sett den kuløren du ønsker deg.

Hva er epoksymaling?

Epoksymaling består av to komponenter. Det er en base, en såkalt epoksyharpiks, som blandes med en herder umiddelbart før du skal male. Den kjemiske sammensetningen gjør materialet stivt og ekstremt sterkt når de to komponentene herder. Epoksymaling er kun til innendørs bruk, ettersom UV-stråler kan bryte ned den ellers så solide malingen.

Vi har sett epoksygulvmaling til ca 1200 kroner for fem liter, som dekker 20 kvadratmeter med to strøk. Det er litt dyrere enn annen gulvmaling, men til gjengjeld får du et resultat som både holder lenge og er veldig enkelt å vaske rent.

Redaksjonen anbefaler: FAKTA: Er EPOXY-maling farlig?

Slik maler du med epoksy

1. Underlaget skal være i orden: Underlaget skal være tørt, rent og fettfritt, slik at malingen hefter godt. Blanke flater slipes lett, betong med en diamantsliper, tre med slipepapir. Sugende flater strykes med en grunning beregnet for epoksy. Sprekker fylles med epoksysparkelmasse, som jobber optimalt sammen med den spesielle malingen.

2. Bland grundig: Epoksymaling består av to komponenter; en base og en herder. De skal blandes i nøyaktige blandingsforhold for å herde som ønsket. Bland grundig, helt ut i kantene med en visp på bormaskinen ved lav hastighet. Bland kun det du skal bruke.

3. Jobb raskt: Når malingen er blandet, har du kun begrenset tid å male på, normalt to timer. Underlaget skal ha en temperatur på minst 15 grader, for at malingen skal herde. Den fordeles med korthåret rull. Mal vått i vått, ellers risikerer du nyanseforskjeller. Som regel kreves det to strøk maling. Sørg for god utlufting.

Les også: 5 gode grunner til å male gulvet

VERKSTEDET er et opplagt sted å velge epoksymaling, fordi overflaten vil være motstandsdyktig overfor stort sett alle typer kjemikalier, olje og terpentinbasert maling og annet. Det tørkes bare opp, uten å etterlate seg spor.

Sterkt gulv med epoksy

KJØKKENET er et rom med stor aktivitet. Vil du male gulvet her, skal det være med en ekstremt slitesterk maling. Da er epoksy det beste valget, uansett om det er på betong eller tre.

STUA kan også ha glede av et gulv som er malt med epoksy. De fleste stedene er ikke slitasjen veldig stor, men for eksempel gangbanene og gulvet ved spisebordet er hardt belastet. Også på badet kan du male med epoksy – rett på våtromssikret, pusset vegg i dusjhjørnet. Du kan også blande kvarts i malingen til gulvet, slik at det blir sklisikkert.

Slik beskytter du deg selv

Epoksymaling er vannoppløselig og inneholder ingen farlige løsemidler. Den avgir ingen farlige damper, men det er viktig at du beskytter huden din når du jobber med oppblandet epoksymaling. Hvis du får epoksy på huden, kan du risikere å få en allergisk reaksjon.

Derfor skal du bruke hansker som er særskilt godkjent til epoksy, vernebriller eller ansiktsmaske og en maledrakt. Får du maling på huden, skal du straks vaske det bort med såpe og vann.