MULTIKUNSTNER: Epoksy kan brukes som både lim og reparasjonsmasse. Formålet bestemmer blandingens tykkelse.

MULTIKUNSTNER: Epoksy kan brukes som både lim og reparasjonsmasse. Formålet bestemmer blandingens tykkelse.

HVORDAN BRUKES EPOKSYLIM?

For å sikre optimal vedheft, skal alle overflater være tørre, rene og fettfrie.

Gamle, løse møbelskjøter renses rene for limrester, lakk og maling med et stemjern. Er det båten, takboksen eller kajakken som skal lappes, renses området grundig med aceton eller et annet egnet rensemiddel.

Moderne epoksy inneholder ikke skadelige løsemidler, så du trenger ikke åndedrettsvern, men huden skal beskyttes. På hendene skal du bruke såkalte kjemikaliehansker, og øynene skal beskyttes av vernebriller.

Pass på huden

Hvis du får epoksy på huden, skal det – som ved andre limtyper – straks fjernes med vann og såpe. Eventuelt med aceton, som også er usunt, men litt bedre enn epoksy

Tynn eller tykk epoksylim?

Epoksylim er i utgangspunktet flytende som en tynn sirup, og i den formen har det en sterk heftevne og er enkel å fordele med en pensel.

Skal du bruke limet til å erstatte manglende materiale, skal det være tykkere og påføres derfor med en sparkel.

VIKTIG OM EPOKSYLIM!

Etter blanding av limet har du 15-20 minutter å jobbe på – ved en romtemperatur på 20 grader. Ved 10 grader herder limet saktere, noe som gir deg litt lengre tid – cirka 30-40 minutter.

SPESIELT MED EPOKSYLIM

I motsetning til andre limtyper, krymper ikke epoksy ved herding, og det oppnår så stor styrke at det kan erstatte et manglende materiale.

Har et hull for eksempel blitt for stort til en skrue, kan du fylle det med tykt epoksylim når skruen skal på plass.

På eldre møbler med sprekker eller avslått materiale, kan epoksylim også brukes til å sparkle opp treet til opprinnelig form.

Treet sparkles opp til den opprinnelige formen med epoksylim

Treet sparkles opp til den opprinnelige formen med epoksylim

LES OGSÅ: Epoksy gulvmaling

ER EPOKSYLIM FARLIG?

Mange av oss blir litt skremt av ordet ”epoksy”, fordi vi husker overskrifter som; kreftfremkallende gass og arbeidere i ”romdrakter” med gassmasker. Men dette var på 70-tallet.

I dag er epoksy blitt stuerent. Du behøver ikke lenger vernemasker, fordi epoksy ikke inneholder noen løsemidler, og dermed ikke avgir noen skadelige gasser. Epoksy lukter heller ikke lenger.

Du skal likevel bruke spesielle gummihansker fra apoteket for å unngå å få epoksylim på huden

EPOKSYLIM: FRA TREBÅTER TIL VINDMØLLER OG FLY

Epoksylim ble omkring 1970 utviklet til liming av trebåter og etter hvert til avanserte kappseilasbåter og master, fly og vindmøllevinger, blant annet, sammen med glassfiber og kullfiber.

Ved avanserte konstruksjoner legges skiftvis vått epoksylim og glassfiber over en form. Dette gir mulighet til både sterke og tynne konstruksjoner, som tåler veldig store belastninger.