3 metoder: Mal deg til pussvegger

Flere malingsprodusenter lover at du lynraskt kan male deg til en pusset vegg med strukturmaling. Men resultatet avhenger helt av hvilke redskaper du velger å male med – og du skal ikke nødvendigvis følge de anvisningene du får i malerbutikken.

Pussede vegger

Vi testet alle tre verktøyene med samme strukturmaling på en gipsvegg.

Mal veggen med farget puss. Da har du i én arbeidsgang fått pussvegger i den fargen du ønsker deg. Dette løftet gir flere malingsprodusenter, og det lyder lovende. Men det er altså en sannhet med modifikasjoner.

Hva er en pusset vegg?

For det første er det definisjonen av puss: Betyr det bare en ru veggoverflate? Betyr det grov struktur? Eller er en pusset vegg en helt glatt flate, som et resultat av pussing med et stålbrett?

La oss slå det fast: Hvis du vil male deg til en pusset vegg, blir det en vegg med struktur. Uansett om du bruker rull, pensel eller en kost, etterlater det mønstre i den tykke, sandholdige malingen.

Rull, pensel eller kost?

Det neste spørsmålet er hvilket redskap du skal male med. Og her viser testen vår at valget har avgjørende betydning for det endelige resultatet – og at rådene vi fikk fra malerbutikken ikke alltid var de beste. Rullen fikk vi anbefalt som den beste hvis vi ville ha en pusset vegg. Kosten ble vi fortalt at var håpløs, mens penselen kunne tilføye et visst fargespill. Men vår overbevisning er at kalkkosten er langt bedre enn sitt rykte. Etter vår mening er den best til å skape en ensartet flate, som er tettest på en pusset vegg. Les med på disse sidene, og døm selv.

Pensel

Mal deg til puss-vegger

Det er vanskelig å få et pent, jevnt og “pusset” utseende. Penselen krever at du ønsker et mer “tilfeldig” preg.

Det krever en god, bred pensel, som kan holde på mye maling. Den skal samtidig dekke et så stort areal om gangen at malingen ikke rekker å tørke før du er ferdig.

Retning: Tilfeldig

Penselen krever at du jobber meget raskt. Vil du bruke den, skal det være for å skape et “tilfeldig” mønster ved å pensle i forskjellige retninger underveis. Resultatet blir verken jevnt eller helt dekkende; det er mer snakk om “effektmaling”. Veggen på undersiden vil skinne gjennom malingen.

Hvis du liker tydelige penselspor

Penselen lager tydelige spor, så resultatet minner om 90-tallets “svampmaling”. Selv en bred pensel dekker bare et lite område av en stor vegg. Det betyr at du må arbeide raskt hvis du vil male “vått i vått”, altså rekke alt før malingen tørker. Sørg for å grunne veggen, og mal gjerne først i samme farge som strukturmalingen.

Rull

Mal deg til puss-vegger

Den ru overflaten får en grov struktur, nesten som et slipepapir.

En langluvet rull holder godt på malingen, og jobben går raskt. Du kan også med fordel fordele malingen med rullen først, selv om du vil bruke pensel eller kost til slutt.

Retning: Rett opp og ned

Du skal rulle i flere retninger, som med vanlig maling, for å sikre at veggen blir helt dekket. Når det er gjort, skal du avslutte med å rulle rett opp og ned for å få en jevn overflate. Husk å male vått i vått, slik at du ikke kjører rullen over et nesten tørt område med maling. Det blir synlig når malingen tørker.

Veggen blir ru og grov som slipepapir

Veggen din blir som overflaten på et slipepapir, hvis du ruller strukturmalingen på. Det kommer forholdsvis tett på den trenden som vi kjenner fra 70- og 80-tallet, med grov struktur som du fort kunne rive deg på. Her er strukturen likevel litt finere, fordi sandkornene er mindre.

Kost

Mal deg til puss-vegger

Kosten skaper et pent, jevnt resultat, hvis du sørger for å lage lange strøk fra tak til gulv.

En kalkkost kan holde på en del maling, og det er det bruk for, for malingens dekkevne er begrenset.

Retning: Opp og ned

Det krever lange armer å bruke kalkkosten. Du kan ikke stoppe en bevegelse halvveis. Det vil nemlig synes godt. Bevegelsen skal gå helt oppe fra taket (som du må dekke godt til) og helt ned til gulvet. Resultatet er etter vår mening det beste. Men uansett metode, skal det mye maling til for å dekke en vegg (2 kvm per liter).

Kalkkosten kommer tettest på puss

Den brede kalkkosten trodde ikke selgeren på. Det gjør vi. Den legger på et tykt lag maling om gangen, og resultatet ligner faktisk nesten en pusset vegg hvis du avslutter med å kjøre rett opp og ned i lange strøk fra tak til gulv.

Du kan også velge å påføre malingen med en rull, og deretter raskt pensle etter med kosten.

Her finner du flere artikler med tips til hvordan du pusser vegger innendørs: Pussing av vegg

LES OGSÅ: Multipuss glatter ut tapet

    Akkurat nå leser andre ...