Myte 1: Sprøytemaling farger overalt!
En moderne malingssprøyte virker med stort sett samme luftmengde som tidligere, men med et mye lavere trykk. Sprøyten kan ha en separat luftenhet, som her. Mindre modeller vil ofte ha luftenheten på selve pistolen.
Myte 2: Alt må dekkes til!
Hvis du skal male et vindu, skal du dekke til glasset. Det er for øvrig en god idé uansett om du sprøytemaler eller maler med en pensel. Ved sprøytemaling er det dog nødvendig å dekke mer enn bare kantene på glassflaten, hvis du skal male helt ut på glasslistene.
Når du sprøytemaler husvegger, gjerder og lignende, kan du nøye deg med å bruke en plate for å dekke plenen eller en belegning. Den trekker du med deg etter hvert som arbeidet skrider frem. Platen beskytter underlaget mot maling, og den sikrer at luften fra sprøyten ikke blåser sand, løv og annen skitt opp i malingen.
Med en lavtrykkssprøyte trenger du kun å dekke til noen få centimeter utenfor emnet. Faktisk er det ikke sprøyten, men din evne til å styre den, som er mest avgjørende for hvor malingen havner.
Myte 3: Malingen skal fortynnes helt nøyaktig!
Når du skal bruke malingen skal den bare røres grundig gjennom til en helt jevn farge og konsistens, før den er klar til bruk.
Myte 4: Rengjøring tar lang tid og er vanskelig!
Lavtrykssprøyten er enkel i sin oppbygging og lett å adskille. Skru av omløperen (den delen som holder dysen på plass), og ta ut luftkappen og dysen. Skru av beholderen og trekk ut stigerøret. Dermed er du klar.
Myte 5: Malingen renner og dekker dårlig!
Mange sprøytepistoler leveres med forskjellige dyser. Dysen skiftes enkelt til den typen som etter veiledningen passer til den aktuelle malingen.