1. Hvit er ikke bare hvit
Hvit maling fås i mange forskjellige nyanser. Eggehvit, kalkhvit og råhvit – kjært barn har mange navn, og det er forskjell på de enkelte hvitfargene. Selv om du velger ”bomull”, med koden S 0502-Y, som er den fargen flest produsenter bruker på ferdigmalte hvite vinduer og lister, er du ikke sikret den helt samme hvite fargen. Det kan nemlig også være små variasjoner i nyansen fra produsent til produsent.
2. Temperaturen er viktig
Når du maler innendørs, er det en fordel å holde en konstant, lav temperatur. De fleste maler ved vanlig romstemperatur (omkring 20-22 grader), men det er egentlig for varmt. Hvis du kan male i en temperatur på cirka 15 grader, flyter malingen penere sammen.
3. Dyr maling er ikke alltid den beste
Det er opplagt å tenke at dyrest er best, men i Gjør Det Selvs utgave 10/2019 testet vi 14 forskjellige hvite malinger, og vinneren var ikke feltets dyreste. Testvinneren ble en maling til 14,86 kroner per m² eller 149 kroner for 2,7 liter.
LES OGSÅ: Gjør Det Selv kårer Norges beste billigmaling
4. Glans 10 er ikke glans 10
Når du kjøper maling, velger du også en glans, altså hvor matt eller hvor skinnende malingen skal være. Jo lavere glans, desto mattere er fargen. Men dessverre kan du ikke alltid regne med at det er det samme fra produsent til produsent. Det varierer fra maling til maling hvor matt den er. Hold deg alltid til den samme malingen på alle vegger i et rom.
5. Nytt tre skal grunnes
Det er opplagt å forestille seg at nytt treverk er klart til å bli malt med den fargen du vil ha med en gang. Men slik er det ikke. Nytt tre skal nemlig males med grunningsmaling før du maler med toppmalingen. Grunningsmaling sikrer en bedre vedheft, og det betyr at du skal male færre lag toppmaling. Det sparer deg også for en del penger hvis grunningsmalingen er billigere enn toppmalingen.
6. Du kan fint male på rust
Rust er ikke pent, men heldigvis kan du fint male over det. All løstsittende rust og maling skal fjernes med en stålbørste, og etterpå kan du male på det rustne metallet med maling som Hammerite.
LES OGSÅ: Maling av vegger – her er de 10 typiske feilene, og hvordan du unngår dem
7. Bindemiddelet gir navn til typene
Maling består av fire ting: pigment, fyllstoff, løsemiddel og bindemiddel. Det er bindemiddelets oppgave å holde sammen på pigment og fyllstoff, og derfor utgjør bindemiddelet også en viktig del av malingen. De hyppigst brukte formene for bindemiddel er alkyd eller akryl, og det er oftest de to gruppene man deler inn malingen i. Akrylmaling har plastformen akrylat som bindemiddel, mens alkydmaling har alkyd og olje som bindemiddel.
8. Maling kan bli for gammel
Det betyr vel ikke så mye at malingen har stått i noen år, tenker du kanskje. Men maling kan bli for gammel, og du er ikke i tvil hvis en maling har overskredet siste salgsdato. Malingen lukter nemlig råttent. Den skiller seg, og den fungerer ikke godt. Den kan endre farge eller ha problemer med å herde. Utløpsdato skal stå på emballasjen til malingen.