MULIGHET: Du har mye å velge mellom når du skal kjøpe maling: typer, kvalitet, glans og farger.

MULIGHET: Du har mye å velge mellom når du skal kjøpe maling: typer, kvalitet, glans og farger.

HVA BETYR GLANSGRADEN?

Malingens glansgrad forteller hvor blank eller matt overflaten blir. Skalaen går fra 0 til 100, der O er helmatt, og 100 er superblank.

Maling med lav glansgrad er generelt ikke særlig slitesterk, men fin til å skjule små ujevnheter.

Maling med høy glansgrad får en blankere og mer rengjøringsvennlig overflate. Til gjengjeld synes ujevnheter mye tydeligere.

Maling med glans 1-2 er populært til tak, der det er minimal slitasje. Glans 3, 5 og 10 er det mest vanlige valget til vegger. Her er belastningen fortsatt relativt lav, men det er en fordel hvis overflaten kan tåle en klut.

Maling til vegg og tak

Maling med høy glansgrad er godt egnet på bad, der veggene ofte skal tørkes av.

Til overflater som skal tåle stor slitasje, for eksempel kjøkken og bad, er glans 20-30 fint.

Til lister og trepanel kan du bruke alt fra glans 5 til 70. Her avhenger valget til dels av hvor robust overflaten skal være. Men det kan også handle om utseende, for eksempel at du maler en fyllingsdør blank, i kontrast til en matt vegg.

VIKTIG OM MALING!

Fargetoning i blandeanlegg treffer fargen nøyaktig, men det kan være små nyanseforskjeller fra spann til spann. Ved maling av større rom er det derfor en god idé å male en hel vegg med maling fra samme spann.

SPESIELT MED MALING

Maling skal oppbevares kjølig, tørt, frostfritt og unna direkte sollys. I tillegg skal emballasjen være tett lukket. Under disse omstendighetene lover de fleste produsenter mellom to og fem års holdbarhet. Er malingen blitt for gammel, kan du ofte lukte det.

Maling til vegg og tak

VANLIG MALING Sluttmaling til vegg og tak fås i mange glansgrader. Glans 1-2 er helmatt, refleksfri og populær til tak. Glans 5-10 er det mest vanlige til vegger. Glans 20-25 er fin til utsatte vegger.

Maling til vegg og tak

GRUNNMALING Overflater kledd med strie eller filt suger mye maling, så en enkel grunningsmaling før toppmalingen er en god investering. Kan også bruges på puss, betong og sparkelmasse før sluttmaling.

Maling til vegg og tak

SPERREGRUNNING På vegger og tak med nikotin- og vannskjolder, er en maling med en spesiell sperrende effekt en god løsning. Kan brukes på puss, gips og både behandlet og ubehandlet treverk.

Maling til vegg og tak

VÅTROMSMALING De fleste produsenter har en variant spesielt beregnet for maling i våtrom. Malingen hemmer mugg- og soppvekst, og gir baderomsveggen en rengjøringsvennlig og sterk overflate.

Maling til vegg og tak

PRIMER TIL GLATTE OVERFLATER Vil du male glatte overflater, for eksempel fliser og industrilakkerte dører, krever det en heftgrunning. Den sikrer at sluttmalingen sitter godt fast. De glatte overflatene slipes matte før påføring.

Maling til vegg og tak

MALING TIL TRE OG PANEL Listverk og vegger/tak av trepanel krever maling spesielt beregnet til treverk. Fås som heldekkende, gjennomsiktig eller i en variant som lar strukturen på treet skinne gjennom

Maling til vegg og tak

MALING TIL STEIN OG BETONG Til betong, murverk og porebetong er det fint å bruke en silikatmaling, som binder seg til overflaten og sikrer at den kan puste. Kan også brukes på andre overflater, hvis du grunner først.

STØRRELSER OG FARGER

Når det gjelder mengden maling, er det små forskjeller fra produsent til produsent. Og produsentene har ikke all maling i alle størrelser. Men du kan regne med at de mest populære typene maling finnes i mange forskjellige størrelser.

De mest vanlige er: 0,35/0,37 liter 0,75 liter 3 liter 4 liter 9 liter 10 liter

Det er så godt som fritt valg når det gjelder farger til innendørsmaling. De fleste produsenter har en fargevelgerfunksjon på hjemmesiden. Den kan gi deg en god oversikt over mulighetene. Er du fortsatt i tvil, kan det lønne seg å kjøpe små fargeprøver, som gjerne dekker 1-2 kvadratmeter