Slik bruker du pussmørtel

Pussmørtel går igjen i mange gjør det selv-prosjekter - både innendørs og utendørs. Se hvilken type pussmørtel du skal velge til ditt neste gjør det selv-prosjekt.

Pussmørtel: Pussmørtel finnes i et hav av varianter og kan brukes til mange formål f.eks pussing, fuging og støping.

Pussmørtel finnes i et hav av varianter og kan brukes til mange formål f.eks pussing, fuging og støping.

Pussmørtel brukes blant annet når du skal pusse vegger og støpe fundamenter. Pussmørtel er til gjengjeld ikke egnet til å mure med.

Den ferdige mørtelen skal blandes med vann. Blandingsforholdet i selve mørtelen avhenger av kalkinnholdet i pussmørtelen, og av hvor den skal brukes. Det stilles for eksempel større krav til pussens styrke på utvendige vegger enn på innvendige vegger.

Pussmørtel finnes både som 3,5 %, 5,1 % og 9,0 % og kalles også av noen produsenter for strandsandmørtel. Det kan kjøpes i sekker på 25 kg, men det kan også leveres i bigbags eller i løs vekt, avhengig av størrelsen på oppgaven.

Pussmørtel innendørs

Pussmørtel til innendørs bruk, brukes til pussing og reparasjoner av blant annet murverk og steinholdige overflater. Den kan også brukes til fuging av murverk. Kornene er typisk 0-2 mm, noe som gir en veldig fin overflate og et fint resultat.

Pussmørtel utendørs

Pussmørtel til utendørs bruk brukes til pussing, fuging og pussreparasjoner på utvendig murverk.

Derfor er slitestyrken ofte høyere enn ved en pussmørtel som ikke utsettes for vind og vær. Pussmørtel til utendørs bruk kan typisk påføres i lag på cirka 10-12 mm om gangen, og den kan også brukes innendørs. Kornene her er også 0-2 mm.

LES OGSÅ: Velg riktig mørtel

Pussmørtel utendørs: Pussmørtel til utendørs bruk skal være slitesterk, da den utsettes for vind og vær.

Pussmørtel til utendørs bruk skal være slitesterk, da den utsettes for vind og vær.

Ferdigblandet pussmørtel

Ferdigblandet mørtel er blitt mer og mer populært – med god grunn. Du skal kun tilsette vann i mørtelen, og slipper dermed å tenke på blandingsforholdet mellom sement og sand.

Både utendørs- og innendørs pussmørtel finnes som ferdigblandede produkter. Det er enkelt og bekvemt – særlig ved mindre oppgaver. Har du en stor pussejobb foran deg, er det dog billigere å blande mørtelen selv.

Ferdigblandet pussmørtel: Hyllene på byggvarehusene kryr av ferdigblandet pussmørtel - både til utendørs og innendørs bruk.

Hyllene på byggvarehusene kryr av ferdigblandet pussmørtel - både til utendørs og innendørs bruk.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Materialer