Dette skal du vite før du pusser vegger

Pussing av innendørs murvegger kan gjøres med flere metoder, som sikrer en glatt, pusset vegg. Her finner du alt du trenger å vite før du setter i gang.

Pussing av innendørs murvegger kan gjøres med flere metoder, som sikrer en glatt, pusset vegg.

Veien frem avhenger i første omgang av hva utgangspunktet ditt er: er det en gammel, krakelert mursteinsvegg eller en glassfiberstriekledd stuevegg som skal bli glatt?

Filsede vegger er også et begrep som sniker seg inn når det skal pusses murvegger. Dette begrepet kommer vi tilbake til. Det gjør vi også med mørtel til pussing av vegger – for her er det mye å velge blant.

Utgangspunktet for pussing av vegger

Grovt sagt er målet det samme hver gang vi pusser en vegg: en jevn overflate. Men utgangspunktet kan være forskjellig, og derfor er metodene for å oppnå den jevne overflaten også forskjellige.

Puss en ujevn vegg

En veldig ujevn vegg – det kan for eksempel være en mursteinsvegg i et gammelt hus, krever et pusslag som er så tykt at det retter opp skjevhetene mellom steinene (hvis du da ikke bevisst går etter det rå, grove utseendet).

Et så tykt lag mørtel kan du ikke få rett på frihånd, så her må du bruke lirer:

Lirene består av lister som settes loddrett på muren, slik du kan trekke på mørtelen i et jevnt lag mot dem. Tykkelsen på lirene (listene) skal tilsvare tykkelsen på det ferdige pusslaget.

Lirene består av lister som settes loddrett på muren, slik du kan trekke på mørtelen i et jevnt lag mot dem. Tykkelsen på lirene (listene) skal tilsvare tykkelsen på det ferdige pusslaget.

Lirene kan trykkes fast i kladder av pussmørtel, og du skal sørge for at de ligger i nøyaktig samme nivå – det gjør du ved å legge et langt vater eller et langt, rett bord over alle lirene. Ligger en lire for langt under de øvrige, må det legges mer mørtel bak denne.

Deretter er det bare å blande riktig mørtel (se nedenfor) og trekke den på veggen mellom lirene med et stålbrett. Etterpå fører du et bord i sikk-sakkbevegelser nedenfra og opp, slik at mørtelen jevnes ut og blir plan med lirene.

Når det er gjort, trekker du forsiktig lirene av veggen og fyller opp hullene de etterlater seg.

Til slutt handler det om å gjøre veggen glatt: først jevner du ut mørtelen (den skal ha satt seg, slik at den ikke kleber når du tar på den) med et pussebrett, før du filser med et lett fuktig filsebrett. Det trekkes i små, sirkulære bevegelser over hele veggflaten, til pussen er helt jevn (se mer om filsing av vegger nedenfor).

Puss en jevn vegg

De fleste vegger innendørs er heldigvis rimelig rette. Her pusser du på frihånd.

Først skal du prime veggen; altså behandle den med en primer, som sikrer at veggflaten ikke suger ut all fukten fra mørtelen din. Skjer det, kan ikke mørtelen hefte, og pussarbeidet blir sløsing med tid, krefter og materialer.

Mørtelen trekkes deretter på med et stålbrett. Først i et tynt lag, som jevner ut eventuelle ujevnheter. Deretter i enda et tynt, avsluttende lag.

Du skal jobbe “vått i vått”: du skal altså ikke la en del av mørtelen tørke før du fortsetter på neste del. Alt skal sparkles mens mørtelen er våt. Det er den heldigvis normalt i et par timer, så jobber du på én vegg om gangen, går det som oftest helt fint.

Når mørtelen har satt seg litt, går du over hele veggen med et filsebrett eller en fuktig svamp. Filsebrettet gir en helt glatt overflate, mens svampen etterlater litt struktur.

Hvis du har gjort alt helt riktig, har du en finpusset vegg. Men all begynnelse er vanskelig, og er det fortsatt litt ujevnheter, kan du slipe over veggen med en giraffsliper.

Du kan se hvordan du sparkler en veldig ujevn vegg, og en mer jevn vegg her: Pussing av vegger med nivåforskjeller

Filsing av vegger

Filsing er et av mange murer-uttrykk du kan komme over: filsing er den prosessen der du med et skumgummibrett forsiktig trekker mørtellagets endelige overflate sammen i små, sirkulære bevegelser. Filsing er altså en form for utjevning.

Men filsing brukes også som betegnelse for det å legge et helt tynt pusslag på en murvegg, slik at mursteinene tydelig synes gjennom pusslaget.

Når du utfører denne formen for filsing, da filser du bare: du påfører et tynt lag mørtel med en skumgummibrett i små, sirkulære bevegelser, slik at mørtelen får godt tak i murverket.

Mørtel til pussing av vegger

Det finnes et hav av produkter til pussing av vegger. Mange kan brukes både inne og ute, enkelte bare inne, og hver produsent har sin egen mørtel.

Oftest er en pussmørtel merket 0-2 mm for å vise at kornstørrelsen i pussen er ganske liten, slik at den vil etterlate seg en fin overflate.

Pussmørtel er ganske enkel å jobbe med, fordi den henger godt sammen og kleber godt, selv på glatte overflater.

Innendørs kan du dessuten velge å pusse med gipsmørtel. Særlig hvis du har behov for å legge på et tykt lag om gangen. Gipsmørtel er minst like enkelt å jobbe med som pussmørtel, og det kan legges på i opptil fem centimeter tykke lag.

Du kan male på pussvegger

Avhengig av hvor glatt veggoverflate du ønsker, kan du enten la den pussede veggen stå som den er, og bare rulle over den med en primer så den ikke drysser, eller male rett på pussen.

Du kan også kle veggen med glassfilt, slik at du får en enda finere og mye sterkere overflate.

Gipspuss etterlater seg en nesten helt glatt overflate. For å sikre deg mot sprekkdannelse, kan du kle den pussede veggen med glassfilt og deretter male.

Gipspuss etterlater seg en nesten helt glatt overflate. For å sikre deg mot sprekkdannelse, kan du kle den pussede veggen med glassfilt og deretter male.

Andre typer mørtel og puss til vegger

De seneste årene er det kommet flere typer pussprodukter på markedet. De skal skape en rå vegg som er glatt, men med et litt grovt utseende. Produktene kan kjøpes i utallige farger, og er populære til for eksempel preging av én enkelt farget vegg i et rom.

Prinsippet for hvordan disse typene brukes, er langt på vei de samme som med vanlig pussmørtel – men ofte er prosedyren delt opp i flere trinn. Du må derfor følge produsentens spesifikke anbefalinger.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Pussing av vegg