Slik tildekker du ordentlig

Det meste gjør det selv-arbeid skaper søl, støv eller tilgrising – noe naturligvis mer enn annet. Heldigvis finnes det mange forskjellige muligheter for å beskytte omgivelsene, uansett om du skal male, slipe, rive ned eller lage hull i en murvegg.

SPAR TID: Grundig tildekking tar tid, men det gjør deg i stand til å jobbe mer effektivt. I tillegg slipper du en masse rengjøring.

HVILKE OPPGAVER BRUKES TILDEKKING TIL?

AVGRENSING VED MALEROPPGAVER
Ved maleroppgaver kommer du ikke utenom maskeringsteip. Det brukes til avgrensing mot tak, vinduer og dører, og til å adskille områder ved fargeskift.

TILDEKKING AV MØBLER/OMRÅDER
Vil du unngå fargetåke fra spraymaling eller byggestøv fra et prosjekt i å spre seg til hele huset, må det dekkes til. Typisk med plast eller tynn tildekkingspapp.

BESKYTTELSE VED GROVARBEID
Ved grove oppgaver, som riving, sparkling og pussearbeid, skal gulv og benkeplater beskyttes mot slag og hakk. Her skal tildekkingen være ekstra robust.

Hvordan brukes tildekking på gulv?

Skal du bare male en enkelt vegg, kan du klare deg med en lengde malerfilt. Men er det snakk om maling av et helt rom, vil det lønne seg å dekke hele gulvet skikkelig til, for å sikre at du ikke kommer til å dra med deg malingen rundt i hele huset. Malerfilt er et sikkert valg, fordi det absorberer malingen. Legg eventuelt først ut lengder av papp eller plast, som teipes i alle skjøter. Da har du en forsikring, i tilfelle det går hull på filten.

Til grove oppgaver, for eksempel riving, risikerer du at det tunge verktøyet og veggmaterialene lager hakk i gulvet. Her er ikke filt og papp tilstrekkelig beskyttelse. I stedet anbefaler vi 2-3 mm tynne trefiberplater, som teipes godt fast til gulvet med en bred, sterk teip.

LES OGSÅ: Masonittplate – mange muligheter

VARIANTER AV TILDEKKING:

GULVPAPP
Papp på rull er en billig løsning til tildekking av gulv. Det finnes i flere utgaver, fra tynt “papir” til kraftig og robust papp. Pappen bør brukes med et lag med dekkplast på undersiden.

PLAST Dekkplast er en god forsikring mot byggestøv og malingssprut. Fås i en tynn utgave, som er lett å forme rundt møbler, og en kraftigere utgave, som er egnet til å legge på gulvet under papp eller plater.

TREFIBERPLATER Skal du pusse eller rive ned en vegg, er harde 2,5-3 mm trefiberplater på 60 x 120 cm en opplagt løsning. De beskytter gulvet mye bedre mot slag og trykk enn papp og filt.

FILT Filt er er enkelt å legge, samtidig som det raskt suger til seg maling som søles. Det er litt dyrere enn papp; til gjengjeld kan det gjenbrukes. Filten har plast på undersiden, så malingen ikke trekker gjennom.

PLAST MED TEIPKANT En god løsning når du skal male vegger. Denne typen gjør det mulig både å få presise kanter og beskytte lister og gulv mot maling som drypper. Plasten er glatt å gå på, så du skal legge papp oppå.

PAPIR MED TEIPKANT Et fint alternativ til plast med teipkant. Denne typen er praktisk til overganger, for eksempel mellom fotlister og et gulv dekket av malerfilt. Papiret er kraftig og hindrer gjennomtrenging av maling.

MASKERINGSTEIP Mest vanlig er den gule teipen til innendørs bruk og den blå UV-bestandige til flater som utsettes for sollys (både ute og inne). Spesielle utgaver til kurver, glatte flater og sårbare flater finnes også.

TIPS: Støvvegger og ”lakkboks” av plast

En enkel lakkboks er lett å lage av tynn (og billig) dekkplast, som teipes sammen. Husk også å dekke til tak og gulv.

Dekkplast er også smart å bruke når du skal dekke til for byggestøv mellom to rom, for eksempel hvis du skal rive ned en murvegg, frese spor i den eller slipe en helsparklet vegg. Til dette er det en fordel å bruke en tykk og tung kvalitet, for eksempel 400 gram per m².

Viktig om tildekking!

Fint murstøv fra rivings- og slipearbeid og tåke fra spraymaling (både fra malingssprøyte og sprayboks) finner vei gjennom ALLE sprekker og åpninger.

Her er det ikke nok å dekke til. Du er også nødt til å tette i alle skjøter på tildekkingsmaterialet. Husk også å tette mellom gulvet og bunnen av døren – til og med nøkkelhullene bør tettes igjen.

Jo grundigere tildekking, desto mindre blir det etterfølgende rengjøringsarbeidet.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Materialer