Din hurtigguide til sparkelmasse

Det finnes mange typer sparkelmasse. I denne hurtigguiden blir du klokere på hvilken sparkelmasse du skal velge og hvordan du sparkler.

Sparkel eller sparkelmasse?

Mange forveksler ordene sparkel og sparkelmasse, og det er ikke så rart. En sparkel er et verktøy som brukes til å påføre sparkelmasse med. Det som imidlertid kan forvirre, er at sparkelmasse ofte omtales som sparkel – både i daglig tale og på emballasjen (til sparkelmasse), der det står for eksempel "lettsparkel" eller "grovsparkel".

Det er derfor ikke annet å gjøre enn å huske på at en sparkel er et verktøy og sparkelmasse et materiale.

Hvilke typer sparkelmasse finnes?

Det finnes mange typer sparkelmasse. Skal du sparkle en vegg med små ujevnheter, vil du typisk bruke en fin, medium eller grov sparkelmasse, avhengig av strukturen på veggen. Her kan du igjen velge mellom ferdigblandet sparkelmasse, enten på tube eller i spann på opptil 10 kg, og pulversparkelmasse, som du må blande med vann.

En ferdigblandet sparkelmasse er litt dyrere, men til gjengjeld er den forarbeidet og klar til bruk. Skal du sparkle en stor flate, kan du også velge å rulle på sparkelmassen. Det er en rask måte å påføre sparkelmassen på, men det fritar deg ikke fra å fordele og bearbeide sparkelmassen med en sparkel.

Til dype og brede hull, bør du benytte deg av en hurtigtørkende sparkelmasse, som typisk kan påføres i lag på opptil 10 cm. Til sprekker og dype småhull, kan du også velge en hurtigtørkende sparkelmasse. Denne typen sparkelmasse fås ofte på tube, slik at den er ekstra enkel å påføre. Skal du sparkle gipsvegger, kan du med fordel velge en gipsbasert sparkelmasse.

Sparkelmasse: Rull på sparkelmassen

Å rulle på sparkelmassen, er en rask metode til å påføre sparkelmasse.

LES MER OM: Pussing av vegg

Hva er gulvsparkelmasse?

Gulvsparkelmasse er en selvnivellerende sparkelmasse, som for eksempel kan brukes til å rette opp et eksisterende betongunderlag. Gulvsparkelmassen består av et sementbasert pulver, som blandes med vann til den får en jevn og flytende konsistens uten klumper.

Når gulvsparkelmassen helles på et ujevnt underlag, vil den flyte sammen og danne en plan overflate. Du må dog hjelpe til med å fordele gulvsparkelmassen – eventuelt med en piggrull på et langt skaft. Gulvsparkelmasse brukes ofte som underlag for både fliser og flytende tregulv.

Sparkelmasse: Selvnivellerende gulvsparkelmasse

Selv om det heter selvnivellerende sparkelmasse, må du hjelpe til med å fordele gulvsparkelmassen.

Hva er tresparkelmasse?

Tresparkelmasse er, som navnet antyder, en sparkelmasse beregnet for tre. Det kan blant annet brukes til sprekker i treverk (både ute og inne) og fås ofte i en grå nyanse.

En avart av tresparkelmasse er plastisk tre. Plastisk tre brukes til å fylle små hull og sprekker i for eksempel tremøbler og tregulv. Plastisk tre finnes i flere nyanser og kan blandes innbyrdes, slik at den helt riktige trenyansen oppnås.

Hvor lenge skal sparkelmasse tørke?

Det er veldig forskjellig hvor lenge sparkelmasse skal tørke. Det avhenger i stor grad av den spesifikke sparkelmassen, hvor dype hull du sparkler og temperatur og fukt i rommet. Fyller du et 2 cm dypt hull med hurtigtørkende sparkelmasse, kan en tørketid på 30 minutter være nok under gunstige forhold. Sparkler du derimot overgangene mellom to gipsplater med en gipssparkelmasse, bør det tørke natten over, kanskje lenger, før du begynner å slipe overflaten. Det er viktig å lese anvisningene for den enkelte sparkelmassen, samt å sjekke overflaten før du sliper den.

LES OGSÅ: Slik sparkler du gipsplater

Sparkelmasse: Hvor lenge skal sparkelmasse tørke?

Tørketiden avhenger av typen sparkelmasse. Sparkelmasse mellom to gipsplater, bør minst tørke natten over.

    Akkurat nå leser andre ...