Disse 10 skruene vil gjøre arbeidet enklere

De fleste skruer er bygget opp av de samme grunnelementene. På avstand ligner skruene hverandre, men går du tett på, er det store forskjeller.

Uansett hva du skal bygge eller reparere, så finnes det en spesialskrue som er perfekt til oppgaven. Det er snakk om avansert ingeniørkunst, og bak enhver detalj ligger det mange timers arbeid og et hav av tester.

I artikkelen tar vi en nærmere titt på disse 10 skruene, som gjør det mye enklere å gjøre det selv:

1. CAMO C4 - Skjul skruene i terrassen

Glem alt om propper når terrasseskruene skal skjules. Med et spesialutviklet hjelpeverktøy, vinkles skruen inn i siden på bordene, slik at skruen blir skjult.

Den flate spissen på skruen freser seg ned i treet, og gjør at du slipper å forbore. Gjengene er grove og gir riktig monteringsstyrke mot den underliggende konstruksjonen, mens de motsatt-gående gjengene under hodet trekker terrassebordet fast og gir et rent skruehull. Hodet er så smalt at det graver seg inn og blir skjult i treet.

Materiale: Coatet stål

Dimensjoner: 4 x 48 - 4 x 60 mm

Pris, ca.: 250 kr for 350 stk.

Den flate spissen freser treet vekk i stedet for å presse det til siden.

2. ESSVE Programa – Justerbar karmskrue

I stedet for å knote med oppklossing når du skal montere dører og vinduer, kan du velge den avanserte karmskruen Programa. Den gjør det mulig å justere etter at karmen er montert.

Programa består av en muffe med utvendige gjenger og en gjennomgående stålskrue som fritt kan rotere i muffen. Skruen monteres med et spesialverktøy, som kan rotere de to delene uavhengig av hverandre. Ved kun å skru på muffen når skruen er montert, kan du justere karmen innover eller utover.

Materiale: Blankforsinket stålskrue med muffe i sink

Dimensjoner: 15 x 50 - 15 x 140 mm

Pris, ca.: 200 kr for 8 stk. og verktøy

Innvendig i muffen og utvendig på skruen kan spesialverktøyet få tak, slik at muffe og skrue kan justeres enkeltvis.

LES OGSÅ: Karmskruer – bli ekspert på 5 minutter!

3. FISCHER FDF-ST YZP - Til de hardeste platene

MDF-plater er kompakte, og det er vanskelig å skru i dem uten å forbore. Fischers løsning på problemet er en MDF-plateskrue med dobbelte gjenger på spissen. Det gjør at skruen raskt biter seg fast, mens fibrene i treet skjæres opp. Freserillene lenger opp på skaftet reduserer motstanden når du skrur inn skruen. Under hodet er det freseribber, som undersenker skruen i de harde platene. Selv om dette er en spesialskrue, kan egenskapene til skruen komme til nytte et hav av andre steder også.

Materiale: Gulkromatisert stål

Dimensjoner: 3,5 x 40 - 4,0 x 60 mm

Pris, ca.: 150 kr for 200 stk.

Skjæret bryter enkelt fibrene i de harde og kompakte platene.

4. FISCHER FBS-SP - Fotlister i en fei

Når fotlister skal skrus fast til en vegg av mur, er det en klar fordel hvis du kan slippe å måtte merke opp veggen gjennom små hull i listen. Jobben går mye raskere hvis du kan bore direkte gjennom listen og inn i veggen.

Derfor har Fischer valgt helt å droppe pluggen, slik at skruen i stedet skrus direkte inn i veggen i forborede hull. Ved å droppe pluggen skal du nemlig kun forbore med et 3,5 mm bor, og ikke et 5 eller 6 mm bor, som pluggen krever, og som lett kan sprekke opp den tynne listen.

Murskruen har to forskjellige gjenger, som kan gripe i både mykt tre og alle typer harde murvegger. De små gjengene gir godt grep i for eksempel murstein og betong, samtidig som det sikrer at murstein ikke overbelastes og sprekker.

Materiale: El-forsinket, gulkromatisert stål

Dimensjoner: 4,2 x 25 - 4,2 x 75 mm

Pris, ca.: 180 kr for 200 stk.

De små gjengene sikrer at mursteinene ikke overbelastes og sprekker.

5. EXPANDET Extra Hardtre - Til en eksotisk terrasse

Velger du å legge hardt tropisk tre på terrassen, krever det helt spesielle skruer. Hos Expandet har det resultert i en avansert skrue. De lave gjengene og den økte kjernediameteren vil ikke kunne gripe tilstrekkelig i myk furu, men i hardt tropisk tre får den godt tak, og gjør det samtidig mulig å skru inn skruen uten å legge i krefter.

Den glatte halsen gjør at eventuell luft mellom terrassebordet og underlaget utlignes. Halsen er så tykk at bordet trekkes ned mot underlaget. Før skruen skrus helt inn, skjærer de øverste gjengene seg inn i treet og sikrer at skruen ikke overspennes. Den brede halsen presser flisene ned i hullet, og den smale kragen stenger effektivt igjen for vann. Skruen er voksbelagt og kan brukes i aggressive og saltholdige miljøer.

Materiale: Syrefast, voksbehandlet rustfritt stål

Dimensjoner: 5,5 x 60 - 5,5 x 70 mm

Pris, ca.: 450 kr for 200 stk.

Den brede halsen presser flisene ned i treet, mens den tynne kragen stenger hullet som en propp.

6. EXPANDET Gulv-Jack - Støttebein til tregulvet

En del spesialskruer har egenskaper som kan brukes flere steder, men en Gulv-Jack har et eneste formål - å redde et tregulv som synker. Med en stor ytre diameter, liten kjerne og grove gjenger får skruen godt feste i en tilfarer, med en bæreevne på opptil 900 kg per skrue.

Først bores et 20 mm hull i tregulvet, oppå tilfareren. Gjennom tilfareren borer du med et 12 mm bor, og skruen skrus ned i hullet, mot betongunderlaget, og presser gulvet opp. Når gulvet er rettet opp, lukkes hullet med en trepropp. Denne er fra Expandet, men vi har også sett den hos IWT/NKT.

Materiale: Stål

Dimensjoner: 16 x 60-200 mm

Pris, ca.: 400 kr/stk.

Det lange skjæret skjærer seg inn i tilfareren og gjør det enklere å skru inn den store og grove skruen.

7. MFT Terrasseskrue - Allsidig spesialist

Skal du lage terrasse med gulv av litt mykere tresorter, skal skruen ha grovere gjenger, som griper godt i treet og gir en rask innskruing. I tillegg skal den kunne motstå vær og vind. Velger du samtidig en med fresespiss, får du en skrue som er enkel å skru inn - både i terrassen og de fleste andre steder. Derfor kan en terrasseskrue vise de fleste vanlige skruer ryggen når du skal jobbe raskt. Det er en spesialist, men den løser også andre oppgaver enn terrassegeulv.

Materiale: Syrefast, sinkbelagt stål

Dimensjoner: 4,2 x 42 - 4,2 x 75 mm

Pris, ca.: 130 kr for 200 stk.

Freseribbene under skruehodet gjør det enklere å under-senke skruen.

8. FISCHER Gipsskrue – Perfekt til gipsmontering

Skal du legge gulv av massive planker, har Fischer en liten skrue som kan skjules mellom bordene, ved at du skrur den skrått i toppen av fjæren på bordet. Det smale hodet på 6 mm har en spiss vinkel på 60°, som er laget for å grave seg ned i treet, slik at hodet ikke sitter i veien. Fordi du skrur i den sårnbare kanten på gulvbordene, har skruen et skjær langs spissen. Det kutter fibrene i treet, så det ikke sprekker.

Selv om skruen er laget for legging av tregulv, kan den også redde tregulv som knirker. Skruen skrus ned gjennom det knirkende gulvet og fester det til underlaget. Det smale hodet undersenkes helt, og etterlater kun et lite hull som er lett å skjule med plastisk tre eller lignende.

Materiale: Gulkromatisert stål

Dimensjoner: 3,5 x 35 - 3,5 x 55 mm

Pris, ca.: 300 kr for 200 stk.

Det smale hodet er enkelt å undersenke i selv harde tregulv, og etterlater kun et lite hull på 6 mm.

9. FISCHER FTF-ST YZP - Hold fast på massive gulv

Gipsskruer er mer grovgjenget enn treskruer, og har en slankere kjerne. Det gjør at de fester seg bedre i den porøse gipsen. Det trompetformede hodet undersenker skruen og trekker pappen med ned i platen. Samtidig gjør den smale kjernen sammen med de grove gjengene at skruen får et godt grep i et stenderverk av tre.

Skal du skru gipsen på stålstendere, krever det en annen type skruer. Gjerne med en fresespiss.

Materiale: Elforsinket stål

Dimensjoner: 3,5 x 32 - 3,5 x 55 mm

Pris, ca.: 85 kr for 200 stk.

Alle gipsskruer har PH2-spor, så du slipper å tvile på hvilken bits som passer.

10. ESSVE Nivåskrue - Vinduskarm i vater

Når vinduet skal monteres, er det avgjørende med et stabilt underlag i vater. Derfor er disse nivåskruene så smarte. Skruene skrus inn i vindushul-let før vinduet monteres. Det fungerer dermed som et underlag, som etterpå kan finjusteres fra siden med en fastnøkkel. Skruene kan justeres fra 7 til 35 mm i høyden, og hver skrue kan belastes med 110 kg.

Skruen har lange gjenger som sikrer godt grep, mens det store hodet sikrer at skruen ikke graver seg inn i karmen.

Til et vindu brukes normalt to eller tre skruer. I tre skrus skruen inn uten forboring. I betong forbores det et 6 mm hull, mens det i murstein forbores et 5 mm hull. Skruen skrus direkte inn, uten plugg. Er veggen i porebe-tong, skal du bruke en porebetongplugg.

Materiale: Blankforsinket karbonstål

Dimensjoner: 7 x 65 mm

Pris, ca.: 300 kr for 20 stk.

Skruen skrus i første omgang fast med en torxbits, og kan etterpå finjusteres fra siden med et fast nøkkellignende spesialverktøy.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Spiker og skruer