Guide til treskruer

Alle hyllene med skruer i byggvarehusene kan virke uoversiktlige, selv når det kun handler om skruer til treverk. Vi gir deg oversikt over de forskjellige treskruene.

UTVIKLING: Tidligere krevde skruer i treskjøter at du forboret i begge emner. Utviklingen har gjort det unødvendig i en lang rekke tilfeller.

Byggvarehusenes store utvalg av skruer kan fort bli uoversiktlig.

Det finnes mange spesialister, men med kun en drøy håndfull varianter, kan du klare de fleste gjør det selv-oppgaver i treverk.

Hva brukes treskruer til?

UTENDØRS BYGGING.
Nesten all gjør det selv-bygging som foregår utendørs, er i tre. Her gjelder det å velge riktig løsning til den valgte tretypen, for eksempel hardtre, trykkimpregnert tre eller lerketre.

INNENDØRS BYGGING.
Vinduer, dører, skillevegger, gulv ... listen over innendørs oppgaver er lang. I de fleste tilfeller er sponskruen et riktig valg, men det finnes også skruer til helt spesifikke oppgaver.

PLATER PÅ VEGGER.
Når du skrur fast sponplater til et stenderverk av tre, er sponskruen selvsagt opplagt. MDF-plater og gipsplater som skrus i trestendere, har sine egne spesialskruer til formålet.

Forsenking av treskruer i hardtre

I mykt tre forsenker moderne skruer seg selv rimelig godt, men i hardtre, melamin og MDF er du nødt til å forsenke riktig, slik at skruehodet kommer i plan med overflaten.

Med et lite forsenkerbor, som spennes på et spiralbor til hardtre, forborer du og lager en forsenking til skruehodet samtidig.

Deretter er det enkelt å skru skruen i plan.

Varianter av treskruer

SPONSKRUE
Denne universaltreskruen av herdet eller rustfritt stål kalles en sponskrue, eller sponplateskrue. Skruen krever ofte både forboring og forsenking før den skrus inn.

TRESKRUE MED FIBERCUTSPISS
Forbedret sponskrue, som verken krever forboring eller undersenking. Fibercutspissen skjærer opp trefibrene, slik at risikoen for at treet sprekker er minimal.

TERRASSESKRUE
Til en terrasse av litt myke tresorter, for eksempel impregnert furu, skal du bruke skruer med grove gjenger, som griper godt tak i treet og skrur seg raskt inn.

TERRASSESKRUE TIL HARDTRE
Borer i hardtre uten forboring. Først skjærer gjengene på spissen seg gjennom treet, og deretter lager gjengene under hodet plass til den brede skruehalsen.

SPESIALGIPSSKRUE
Dette er en spesialist til montering av fibergipsplater på treskjelett. Borspissen freser seg gjennom platen, og sammen med gjengene under hodet, gjør den det enklere for hodet å undersenkes pent.

BESLAGSKRUE
Denne typen skrue brukes til å skru fast bygningsbeslag i trebjelker. Den brede, lett skrånende halsen lukker hullene på beslaget tett, mens det runde hodet legger seg flatt oppå.

TRESKRUE MED FRESESPISS
Spissen fanger harde plater, for eksempel MDF, mens freseribbene rett over spissen baner vei for resten av skruen – uten at materialet begynner å sprekke.

Viktig om treskruer!

Vanlige rustfrie skruer kan i noen tilfeller brukes til utendørs konstruksjoner av tre. Men de frarådes til konstruksjoner av eik, lerketre, hardtre/tropisk tre og trykkimpregnert tre. Disse trematerialene inneholder en del syre, som etter hvert vil angripe skruene, og danne svarte skjolder på treet.

Til dette treverket anbefales det alltid å bruke skruer som er merket “A4”. De er av syrefast, rustfritt stål, som kan tåle både vann og syre i mange år fremover.

A4-skruene er litt dyrere enn ikke-syrefaste skruer. Men de tjener seg inn igjen i form av et penere resultat – også på lang sikt.

Redaksjonen anbefaler: Disse 10 skruene vil gjøre arbeidet enklere

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Spiker og skruer