Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Guide til treskruer

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Alle hyllene med skruer i byggvarehusene kan virke uoversiktlige, selv når det kun handler om skruer til treverk. Det finnes mange spesialister, men med kun en drøy håndfull varianter, kan du klare de fleste gjør det selv-oppgaver i treverk.

Treskruer

UTVIKLING: Tidligere krevde skruer i treskjøter at du forboret i begge emner. Utviklingen har gjort det unødvendig i en lang rekke tilfeller.

HVA BRUKES TRESKRUER TIL?

Puuruuvit ulkokäyttöön

UTENDØRS BYGGING.
Nesten all gjør det selv-bygging som foregår utendørs, er i tre. Her gjelder det å velge riktig løsning til den valgte tretypen, for eksempel hardtre, trykkimpregnert tre eller lerketre.

Puuruuvit sisäkäyttöön

INNENDØRS BYGGING.
Vinduer, dører, skillevegger, gulv ... listen over innendørs oppgaver er lang. I de fleste tilfeller er sponskruen et riktig valg, men det finnes også skruer til helt spesifikke oppgaver.

Puuruuvit kalusteiden kiinnittämiseen

PLATER PÅ VEGGER.
Når du skrur fast sponplater til et stenderverk av tre, er sponskruen selvsagt opplagt. MDF-plater og gipsplater som skrus i trestendere, har sine egne spesialskruer til formålet.

Forsenking av treskruer i hardtre

I mykt tre forsenker moderne skruer seg selv rimelig godt, men i hardtre, melamin og MDF er du nødt til å forsenke riktig, slik at skruehodet kommer i plan med overflaten. Med et lite forsenkerbor, som spennes på et spiralbor til hardtre, forborer du og lager en forsenking til skruehodet samtidig. Deretter er det enkelt å skru skruen i plan.

Puuruuvin upottaminen kovaan puuhun

VARIANTER AV TRESKRUER

Puuruuvi: Lastulevyruuvi

SPONSKRUE
Denne universaltreskruen av herdet eller rustfritt stål kalles en sponskrue, eller sponplateskrue. Skruen krever ofte både forboring og forsenking før den skrus inn.

Puuruuvi: Leikkaava kärki

TRESKRUE MED FIBERCUTSPISS
Forbedret sponskrue, som verken krever forboring eller undersenking. Fibercutspissen skjærer opp trefibrene, slik at risikoen for at treet sprekker er minimal.

Puuruuvi: Terassiruuvi

TERRASSESKRUE
Til en terrasse av litt myke tresorter, for eksempel impregnert furu, skal du bruke skruer med grove gjenger, som griper godt tak i treet og skrur seg raskt inn.

Puuruuvi: Terassiruuvi kovalle puulle

TERRASSESKRUE TIL HARDTRE
Borer i hardtre uten forboring. Først skjærer gjengene på spissen seg gjennom treet, og deretter lager gjengene under hodet plass til den brede skruehalsen.

Puuruuvi: Puukipsiruuvi

SPESIALGIPSSKRUE
Dette er en spesialist til montering av fibergipsplater på treskjelett. Borspissen freser seg gjennom platen, og sammen med gjengene under hodet, gjør den det enklere for hodet å undersenkes pent.

Puuruuvi: Ankkuriruuvi

BESLAGSKRUE
Denne typen skrue brukes til å skru fast bygningsbeslag i trebjelker. Den brede, lett skrånende halsen lukker hullene på beslaget tett, mens det runde hodet legger seg flatt oppå.

Puuruuvi: Poraruuvi

TRESKRUE MED FRESESPISS
Spissen fanger harde plater, for eksempel MDF, mens freseribbene rett over spissen baner vei for resten av skruen – uten at materialet begynner å sprekke.

Viktig om treskruer!

Vanlige rustfrie skruer kan i noen tilfeller brukes til utendørs konstruksjoner av tre. Men de frarådes til konstruksjoner av eik, lerketre, hardtre/tropisk tre og trykkimpregnert tre. Disse trematerialene inneholder en del syre, som etter hvert vil angripe skruene, og danne svarte skjolder på treet.

Til dette treverket anbefales det alltid å bruke skruer som er merket “A4”. De er av syrefast, rustfritt stål, som kan tåle både vann og syre i mange år fremover.

A4-skruene er litt dyrere enn ikke-syrefaste skruer. Men de tjener seg inn igjen i form av et penere resultat – også på lang sikt.

Redaksjonen anbefaler: Disse 10 skruene vil gjøre arbeidet enklere

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake