Intro
Veiledning
01
Skillelister
2
Trinn
For å unngå at hellene sprekker skal de deles inn i seksjoner. De skal skilles av skillelister, som samtidig gir en flott overgang mellom hellene. Skillelistene lages av 28 x 148 mm bord (C), der en teaklist (B) festes i en not på toppen av bordet. Bordene vil råtne bort med tiden, derfor er det viktig i tillegg å feste teaklistene med rustfrie skruer “på tvers”, slik at de blir sittende i nivå med hellene.
Kan du ikke finne et bord med not som passer, kan du lage et selv med hjelp av en overfres med notjern.
Legg trelim i noten på bordet (C), og trykk fast teaklisten (B). Skal du bruke skillelisten med en gang, kan du feste listen med et par spiker.
02
Bygg støpeformen
5
Trinn
Forskalingen er det treskjelettet som hellene skal støpes i. Den skal dels danne formen som betongen skal helles ned i, og dels kunne motstå det trykket som den flytende betongen lager under støpingen. Derfor lages forskalingen av bord (C) som skal være minst 28 mm tykke for å motstå trykket fra betongen.
Kantforskalingen fjernes igjen etter en ukes tid. Vil du ha forskalingen til å slippe lettere, kan du med fordel smøre sidene med formolje.
Spenn ut en snor for å markere hellekanten i den ene siden. Bank plugger av kamstål (F) ned i bakken. Hold en bit av et forskalingsbord (C) mot snoren for å sikre samme avstand hele veien. Pass på å unngå en buet forskaling.
Skru en skillelist (B) i enden av de to forskalingsbordene. Begynn med å skru forskalingsbordene på skillelistene i den ene siden, og deretter i helt den andre enden av bordene.
Finn en list som kan rekke diagonalt over hellen. Skru den fast i to motstående hjørner, slik at formen fikseres i helt rett vinkel.
Bordet ved snoren heves med kiler opp til snoren. Klipp stykker av hullbånd (K), og fest bordet til pluggene med hjelp av hullbånd og skruer.
03
Støp hellene
6
Trinn
Hellene består av en kjerne av grovbetong (D), avsluttet med et 2 cm tykt slitelag av betong 0-6 mm (H). Sistnevnte kan kjøpes som tørrbetong i 25 kg sekker, som bare skal blandes med vann.
Grovbetongen blandes av sement, sand og stein i forholdet 1:3:5. Ved å tilsette grus/pukk i inntil 16 mm størrelse, øker du styrken på støpen. Bruk en sementblander når du blander betongen. Der det er biltrafikk over hellene, skal de armeres med armeringsnett (E). Armeringen skal overalt dekkes av minst 3 cm betong. Ellers kan det komme fukt til armeringen slik at den ruster. Det vil svekke og ødelegge betongen.
Kjørebanen skal armeres
Skal hellene utsettes for stor belastning, for eksempel fra biler, bør hellene støpes med armeringsnett (E).
Legg grovbetongen (D) i formen med et par cm overhøyde, og trekk bjelkevibratoren (se boks under) over formen, slik at du får “grovjevnet” over-flaten. Stopp vibratoren jevnlig, og skrap betongen av oversiden.
For å sikre god vedhefting av slitelaget slammes overflaten. Bland like deler sement og sand, og bland like deler vann og betongkleber (G). Bland alt sammen til en “velling”.
Mens slammelaget fortsatt er vått, lesses betongen til slitelaget (H) i formen. Fyll på til en halv helle om gangen - med cirka 1 cm overhøyde.
Før bjelkevibratoren i et jevnt tempo over formen. Fyll opp hull, og gjenta prosessen til overflaten er jevn. Straks jevnes overflaten med et stålbrett.
Materialer
• Stabilgrus (A)
• 9 x 68 mm teaklister (B)
• 28 x 148 mm bord (C)
• Grovbetong (D)
• Armeringsnett (E), 15 x 15 cm masker, 8 mm kamstål
• Plugger av 10 mm kamstål (F)
• Betongkleber (G) (SikaCim betongkleber fra Sika)
• Finbetong (H), 0-6 mm
• Overflateretarder (Rugasol A fra Sika)
• Formolje (Separol fra Sika)
Dessuten:
• Trelim (til utendørs bruk)
• 5 x 80 mm skruer
• 5 x 30 mm skruer
• 4,5 x 50 mm rustfrie skruer (J)
• Hullbånd (K)
Tidsforbruk
1-2 timer per kvadratmeter med heller
Pris
For hageheller cirka 400 kroner per kvadratmeter. Kjøreheller cirka 500 kroner.
Vanskelighetsgrad
Selv om du ikke har jobbet med betong tidligere, kan du fint kaste deg over dette.
Tegning
Heller til riktig formål
Hellenes tykkelse og oppbyggingen av underlaget avhenger av hva hellene skal brukes til. Er det en hagegang du vil støpe, skal stabilgrusen komprimeres med en mindre platevibrator (80-100 kg), mens heller til bilkjøring komprimeres med en stor platevibrator (min. 200 kg). Her brukes bare 15 cm stabilgrus - skal du bruke mer, skal det komprimeres per 15 cm gruslag. All løs jord skal graves vekk før du går i gang - husk å ta hensyn til helletykkelse pluss stabilgrusen når du graver ut.
På råjord eller bunnsikringsgrus legges her 15 cm stabilgrus (A) som komprimeres godt. Mellom hellene er skillelisten (B), som limes i en not på bordet (C). Listen festes også med rustfrie skruer (J). Grovbetongen (D) støpes. Overflaten slammes med betongkleber (G), før finbetongen (H) legges ut og rettes av.

Video
Tips & Triks
Lag din egen bjelkevibrator
En bjelkevibrator består av en rett bjelke med en elektrisk vibrator midt på. Med en vannrett formkant i begge sider, kan man ganske raskt vibrere og avrette i én arbeidsgang.
Du kan lage en effektiv bjelkevibrator selv av et bord, en bormaskinholder, en bormaskin og en unbrakonøkkel. Unbrakonøkkelen svinger rundt og får hele bordet til å vibrere.