Stolpesko

ALLSIDIG: En stolpesko er av galvanisert jern. Den løfter stolpen, men holder den fortsatt fast til underlaget.

Stolpesko til pergolaer og takoverbygg

Bygger du en pergola eller et takoverbygg, øker du stolpenes holdbarhet ved å sette dem fast i stolpesko, fremfor å grave dem ned i bakken.

Stolpesko til pergolaer og takoverbygg

Stolpesko til lysthus og uthus

Dette lysthuset står på en støpt plate, og stolpeskoene er festet til betongen. Uten en støpt plate, kunne vi ha støpt fast stolpeskoene til punktfundament i bakken.

Stolpesko til lysthus og uthus

Stolpesko til terrasser

Trekonstruksjonen til denne terrassen står på stolpesko som er støpt fast i hvert sitt forskalingsrør. Rørene er plassert i hull i bakken, godt sikret mot frost.

Stolpesko til terrasser

LES OGSÅ: Hvilke bjelkesko skal jeg velge?

Hvordan bruker du stolpesko?

Stolpesko kan støpes eller limes fast. I bakken kan du lage en støpeform av tre, men det er enklere å bruke et forskalingsrør du kan støpe rett ned i. Røret skal være så stort, at det er plass til minst 3 cm betong på alle sider av ankerjernet til stolpeskoen. Ellers risikerer du at betongen sprekker.

Stolpesko: Hvordan bruker du stolpesko?

Stolpesko limt i fundament.

I støpte fundament setter vi ofte stolpeskoene rett i den våte betongen under støpingen. Hvis betongen har herdet, er det best å lime fast stolpeskoen. Bor hullet litt større enn ankerjernet, slik at det er plass til for eksempel tokomponent epoxylim.

LES OGSÅ: Slik bruker du epoxylim

Samme metode kan du bruke hvis du skal sette fast stolpeskoen i naturstein eller på fjellgrunn. Du kan også kjøpe stolpesko som er støpt i en betongkloss. Det er en dyrere, men raskere løsning.

Les også: Lær å støpe fast stolpesko

Stolpesko: Hvordan bruker du stolpesko?

Stolpesko limt i naturstein.

Spesielt med stolpesko

Du skal være nøye med å støpe fast stolpesko i riktig høyde. Presisjonen er spesielt viktig ved vannrette bjelker. Der er stolpesko som kan justeres i høyden en fordel. Når de er støpt fast, legger du på bjelken og justerer skoene til bjelken ligger fullstendig i vater.

Stolpesko gjør konstruksjonen mindre stabil

Velger du å bruke stolpesko, i stedet for å grave ned stolper, blir konstruksjonen mindre stabil. Bygger du for eksempel en levegg eller et gjerde, er du nødt til å støtte stolpene med avstivende, skrå stolper.

Stolpeskoens dimensjoner:


Stolpeskoens dimensjoner

U-formede stolpesko fås primært i følgende spennvidder:

  • 50 mm
  • 75 mm
  • 90 mm
  • 100 mm
  • 125 mm

Hvis du ikke kan finne en størrelse som passer kan du stemme ut i stolpeenden, slik at beslaget rekker rundt. Eller du kan kjøpe stolpesko som kan justeres i bredden.