Hvilke bjelkesko skal jeg velge?

Bjelkeskoen bærer vannrette bjelker langt bedre enn et par vinkelbeslag. Den skal passe til bjelkens størrelse og finnes i forskjellige utgaver – til både synlig og skjult montering. Få oversikten over typene her.

Bjelkesko: Slik brukes bjelkesko

STYRKE: Bjelkesko med utvendige fliker er de mest vanlige, og sørger for en solid sammenføyning.

Bjelkesko: Slik brukes bjelkesko

STYRKE: Bjelkesko med utvendige fliker er de mest vanlige, og sørger for en solid sammenføyning.

HVA BRUKES BJELKESKO TIL?

TERRASSE
Bjelkesko er opplagte til terrassen, når tilfarerne skal monteres til en svill eller direkte på en husvegg.

BOD, DRIVHUS, ANNEKS M.M.
Til bunnrammen i små bygg er bjelkesko nesten ikke til å komme utenom, på samme måte som de er opplagte til taket, der f.eks. sperrene legges mellom to bjelkesko.

PERGOLA OG TAKOVERBYGG
Skal du bygge en pergola inn mot en fast side, kan du med fordel legge den fremste toppsvillen i en bjelkesko, som monteres til den faste siden.

HVORDAN BRUKES BJELKESKO?

Skal bjelkeskoen brukes til å feste tilfarere på en bærende bjelke, for eksempel til en terrasse eller et gulv i en bod, er det viktig å plassere beslaget slik at overkanten av tilfareren kommer til å flukte med overkanten av bjelken.

Først merkes bjelkeskoens plassering opp på overkanten av bjelken, deretter måler du opp, og den nøyaktige høyden merkes opp på innsiden av den.

Flikene på bjelkeskoen skrus fast til bjelken med beslagskruer – og forsterkes eventuelt med en bolt fra yttersiden, som på bildet. Deretter legges tilfareren ned i bjelkeskoen og settes fast i begge sider.

Du kan velge å sette skruer i alle hullene, men skal det ligge et tak eller et gulv oppå, er et par skruer nok.

VARIANTER AV BJELKESKO

BJELKESKO MED UTVENDIGE FLIKER
Denne typen bjelkesko er den mest vanlige, og brukes typisk til å skjøte bjelker og tilfarere i samme plan.

BJELKESKO MED INNVENDIGE FLIKER
Bjelkesko med innvendige fliker er mer diskret enn de med utvendige fliker. De kan sitte tettere på hjørner og på en loddrett søyle, som her.

BJELKESKO MED RIBBER
Denne typen er en forsterket utgave av bjelkeskoen med utvendige fliker. Som gjør det selv-er er det sjelden at du har bruk for denne ekstra stivheten.

ENDETREBESLAG
Denne typen bruker du hvis en bjelke skal settes diskret på en annen bjelke eller stolpe. Skrå skruer forsterker beslagets grep i treverket.

ENDETREBESLAG MED VANNRETT FLIK
Dette er en variant til skjulte sammenføyninger. Fliken freses ned i bjelken.

SKJULT BJELKEBÆRER
Skal beslaget være helt usynlig, kan dette beslaget brukes. En slisse skjæres øverst i den bjelken det skal bære. Øverste dor settes i før bjelken legges i beslaget.

BORDHOLDERE
En helt enkel variant med en smal bunn. Beslaget brukes ofte i konstruksjoner der bordene legges løst på plass, for eksempel til kompostbeholdere.

LES MER OM: Beslag og vinkelbeslag

Bjelkesko: Dimensjoner

Det er viktig at bjelkeskoene passer stramt rundt emnet de skal holde fast. Det skal ikke kunne flytte seg, og skruer eller spiker skal ikke kunne bevege seg løse.

De mest vanlige typene, det vil si bjelkesko med utvendige og innvendige fliker, fås normalt i størrelser som passer til de mest vanlige standardmaterialene. Øvrige typer kan bestilles.

Bjelkesko: Bjelkesko med utvendige fliker

Bjelkesko med utvendige fliker fås blant annet i følgende dimensjoner:

  • 48 x 91 mm
  • 48 x 136 mm
  • 73 x 124 mm
  • 98 x 141 mm
Bjelkesko: Bjelkesko med innvendige fliker

Bjelkesko med innvendige fliker fås bl.a. i følgende dimensjoner:

  • 48 x 95 mm
  • 48 x 166 mm

VIKTIG!

De fleste hull i byggbeslag er 5 mm, og de passer til 5 mm beslagskruer og – litt ulogisk kanskje – til 4 mm kamspiker. Både spiker og skrue har faktisk en 4 mm “kropp”, men skruen benevnes etter den korte, litt tykkere halsen. I tilfeller der det er bruk for ekstra styrke, kan du supplere med bolter som monteres fra baksiden.

Bjelkesko: Vigtig om byggbeslag

Spikerne til 5 mm hull er 4 mm kamspiker.

Bjelkesko: Vigtig om byggbeslag

Skruene til 5 mm hull er 5 mm beslagskruer.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Beslag