8 tips til filt og strie

Glatte vegger er flotte, og glatte vegger får du med filt eller strie. Men vet du hva du skal være oppmerksom på, når du jobber med glassfilt eller glassfiberstrie? Her er malerens beste tips.

Glassfiberstrie er vevd av glassfibertråder. Her med en lerretlignende overflate. Glassfilten er ikke vevd, og er derfor helt glatt. Glassfilt er den enkleste veien til glatte vegger.

1. Bestem deg for hvilken struktur veggen skal ha

Glassfiberstrie fås med flere mønstre. Den enkleste har en lerretstruktur, med tynne, loddrette kjedetråder og kraftigere tverrgående glassfibertråder. Strukturen blir glattere og utlignet når strien males eller mettes med tykk grunning eller vevfyller. Glassfiberstrie har ikke bare en dekorativ funksjon. Den “armerer” veggen og beskytter mot sprekker.

Glassfilt er ikke vevd, og har en glatt struktur, som gjør det lettere å få glatte vegger. Filt armerer også, men ikke like mye som strie.

LES OGSÅ: Slik bruker du glassfilt og glassfiberstrie

2. En plan vegg er avgjørende

Strie og filt kan ikke kamuflere skjønnhetsfeilene på veggen de settes opp på. Derfor er det viktig at veggen er helt plan, og at du har utbedret eventuelle skader.

Hvis veggen tidligere har vært tapetsert, skal alle rester av tapet vekk før du setter opp strie eller filt. Hvis du setter det opp på en malt vegg, bør du vaske veggen med grunnrens først. Da vil tapetlimet sitte bedre.

3. Helt glatt vegg – bruk glassfilt

Når moten har vært glatte vegger i mer enn 10 år, er det naturlig at glassfilt har tatt over mye av markedet til glassfiberstrie, som er profilert. Prisen er noenlunde den samme som prisen på glassfiberstrie.

Glassfilt bør fortsatt mettes med en tykk grunningsmaling eller en såkalt filt- eller vevfyller, men strukturen er betydelig glattere, så hvis du ikke er interessert i et mønster på veggen, er filt det rette valget.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Få glatte vegger med glassfilt

4. Glem ikke primeren

Hvis du skal sette opp glassfiberstrie på en sugende flate, for eksempel porebetong eller puss, er det viktig at veggen forbehandles med en forankringsgrunning, en såkalt primer.

En vegg som ikke har blitt primet, vil altfor raskt suge all væsken ut av det limet du skal bruke til å sette opp strien eller filten med.

Primeren påføres med en rull eller en pensel. Det kan være vanskelig å vurdere når veggen har fått tilstrekkelig med primer. Hvis den fortsatt virker “tørst” og straks suger til seg primeren, er det et tegn på at den ikke har fått nok, og du derfor bør rulle på mer. Primeren selges i flasker, dunker og spann, med alt fra én til tre, fem og ti liter.

5. Ta et par lengder om gangen

Strie eller filt får lett luftbobler uten lim under, hvis du bruker for lite tapetlim, eller hvis limet er for tørt når du setter opp lengdene. Derfor skal du ikke smøre på lim til mer enn et par lengder om gangen.

6. Støt sammen, eller lapp over

Når du setter opp glassfiberstrie, skal lengdene støtes mot hverandre, uten overlapp. På glassfilt skal lengdene overlappe med 4-5 cm, før du kutter midt i overlappingen for å få helt rene skjøter.

7. Bruk en meget skarp kniv

Når du tilpasser lengdene med strie og filt, skal du bruke kniv. Og det nytter ikke å bruke en sløv kniv, for å file deg gjennom lengdene. Bruk en brytekniv med skarpe blad, og bryt bladet ofte, så du får pene, rene snitt.

8. Spar på den dyre malingen

Strie og filt suger til seg maling, og derfor skal det mettes med en tykk grunningsmaling eller en såkalt filt- og vevfyller, før veggen males med toppstrøkene.

Grunningen legger seg i strukturen i glassfiberen, og glassfiber er vanskelig å male pent på, uten at den først grunnes godt.

Selv om glassfilt er glatt, skal den også mettes, ellers vil den suge til seg altfor mye dyr toppmaling.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Mål opp riktig og spar penger når du kjøper maling

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Tapet og filt