Kledning til huset

Tre er en pen og holdbar kledning på huset ditt.Men tradisjoner og smak avgjør hvilken typedu velger. Her viser vi deg fire varianter, ogforteller litt om dem. Du får også vite hvordande monteres. Det er nemlig ikke vanskelig.

Hensikten med en bordkledning på huset er å holde vind og vann ute av konstruksjonen. Til dette har tre vært brukt siden tidenes morgen. For riktig satt opp, kan det holde i århundrer.

LES OGSÅ: Liggende kledning: Weatherboard

Når du kler huset med bordkledning, bør du huske at det i tillegg til isolasjon og vindsperre, skal settes opp avstandslekter slik at du får luft mellom isolasjonen og treverket. Luften som sirkulerer på baksiden av bordkledningen, gjør at treet tørker raskt dersom det er blitt fuktig. Dermed øker treets levetid.

LES OGSÅ: Vindsperre forbedrer isolasjonen med 10 %

Det er også kjekt å vite at årringenene skal vende nedover når bordene settes loddrett (som et stort smil med munnvikene oppover). På denne måten renner vannet av, og ikke inn i treet. Dette er for øvrig motsatt av den retningen treet vender når det står ute i naturen og venter på å bli felt. Dersom du vil være ekstra flink, sager du loddrette bord skrått av i bunnen med en 15 graders vinkel. Da vil regnvannet renne av i enden, i stedet for å trenge inn i endetreet som er mer åpent og porøst enn sidene.

Har du en svært høy gavl som skal kles, og bordene ikke er lange nok, plasserer du et vannrett bord med 15 graders helling tvers over hele fasaden. Bordet fungerer omtrent som et vannbrett under et vindu, og leder regnvannet bort fra veggen. Det er viktig å sørge for at det ikke kommer vann inn i den vannrette skjøten i kledningen.

En siste ting å huske, er at du bør male eller oljebehandle alle bord på alle fire sider, samt i endene. Da unngår du lyse striper i skjøtene ettersom treet beveger seg med varierende luftfuktighet.

Nye “klær” til huset?

Her kan du få inspirasjon til ny kledning på fasaden.

Stående kledning - den tradisjonelle

De innerste bordene spikres i sidene slik at spikerne dekkes av de ytterste bordene. Deretter spikrer du de ytterste bordene i midten slik at spi-kerne går ned i mellomrommet.

To lag bord som hver for seg beveger seg etter vær og vind. Årsaken til at du ikke må spikre gjennom to bord, er at dette vil hindre dem å bevege seg fritt etter skiftende værforhold. Dermed kan de fort komme til å sprekke.

Denne typen bordkledning er lett å ha med å gjøre. Siden du kan justere mellomrommene, er det kurant å få antall bord til å gå opp nøyaktig på veggen.

Planke og lekt - tett og lett

Lektekledning, som det også kalles, består av brede planker (for eksempel 25 cm) som spikres på tverrgående lekter med maks to centimeters avstand. Plankene spikres i sikksakk. Det vil si at de spikres ute i sidene, men ikke med to spikere rett ut for hverandre på samme bord. Da unngår du nemlig at spikerne holder så godt fast i bordene at de sprekker på grunn av varierende luftfuktighet.

Kraftige planker, der skjøtene dekkes av smale lister, har vært brukt på trehus i flere hundre år.

Skjøten mellom bordene dekkes av 6 cm brede lekter, som har samme tykkelse som plankene. Lektene spikres på midten, rett ned i mellomrommet.

Bord på plater - raskt og vindtett

En rask løsning laget av kryssfinér som er spikret eller skrudd på avstandslektene. Platene er kledd med bord eller lekter.

Det smarte med denne typen bordkledning er at den er svært rask å sette opp. Start med å sette på alle platene. Påfør grunning og maling før du setter på bordene eller lektene. Avslutt med mer maling.

Når du er ferdig med veggen, må du tett på for å kunne se at dette ikke er en av de tradisjonelle bordkledningene du har valgt.

Husk at uhøvlede bord vil skille seg ut fra de glatte platene, så velg materialer som er høvlet.

Liggende kledning - fint, men litt krevende

Liggende kledning er bordkledning der bordene ligger vannrett og overlapper hverandre. Dette hindrer at regnvann kan trenge inn mellom bordene.

Liggende kledning kjennes igjen fra båtbygging, der overlappingen gjorde det mulig å bruke tynnere bord - for dermed å få en lettere båt.

Du kan enten investere i spesielle bord som er laget som liggende kledning. Det er bord som er tynnere øverst enn nederst, og de kan fås med fjær og not, slik at de både overlapper og låser hverandre. Eller så kandu velge å buke vanlige bord. Disse settes opp med en overlapp på 30 mm.

Det er ikke veldig vanskelig å lage en liggende kledning, bortsett fra i hjørnene og rundt vinduene, der jobben er litt utfordrende. Utfordringen er at du skal sette opp lekter før kledningen legges på. Bordene skal støttes mot disse lektene, slik at endetreet er beskyttet mot regn og sol.

Særlig de utvendige hjørnene krever litt øvelse, men du kan se hvordan det gjøres i artikkelen om isolasjon og ny fasade i dette nummeret av Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...