Kledningsbord – se hvilken type du skal velge!

Kledningsbord kommer i mange varianter og kan brukes til alt fra husvegger til høybed. Se hvilken type du skal velge til ditt neste prosjekt.

Kledningsbord

Kledningsbordene til dette annekset er den ultimate luksus - mahogni.

Kledningsbord finnes i mange forskjellige varianter, så det er enkelt å finne noe som passer til akkurat ditt gjør det selv-prosjekt.

Typisk brukes kledningsbord til fasader på for eksemepl hus, garasjer, boder eller anneks, til gjerder, høybed og andre utendørs prosjekter.

LES OGSÅ: Flotte vegger med bordkledning

Kledningsbordenes utseende

Når du skal velge kledningsbord, avhenger det i stor grad av hva du syns er pent, men også hva som passer best til bygget rent praktisk.

Noen kledningsbord er høvlet, mens andre har en mer ru overflate. Noen er beregnet til loddrett montering, andre til vannrett, og det må du naturligvis ta høyde for når du for eksempel bygger den konstruksjonen som kledningsbordene skal monteres utenpå.

LES OGSÅ: Fibersementplater: Bord som ALDRI råtner

Vedlikeholdelsesfrie kledningsbord i kompositt

Du skal også ta stilling til hvor mye du vil vedlikeholde kledningsbordene. De fleste kledningsbord er av tre, men det finnes faktisk også vedlikeholdelsesfrie bord i kompositt.

Kledningsbord i kompositt skal ikke males, men leveres formalt i forskjellige farger. Hvis de blir møkkete eller algebefengte, kan de bare vaskes med et passende rengjøringsmiddel.

Vedlikeholdelsesfrie kledningsbord i kompositt

Kledningsbord av kompositt er smarte om du ønsker et gjerde som ikke skal males. Her settes bordene sammen med fjær og not i såkalte H-stolper.

Trykkimpregnerte kledningsbord

Du bør også gjøre deg opp noen tanker om hvor mye kledningsbordene skal kunne tåle, og hvor viktig trykkimpregneringen er.

LES OGSÅ: Trykkimpregnert tre - bra eller ikke?

Det finnes kledningsbord både med og uten trebeskyttelse, og skal du for eksempel bruke kledningsbord til et helt hus, kan du vurdere om du skal bruke såkalt Thermowood, Superwood eller Kebony. Det er materialer som har en lang levetid, fordi det har fått en spesielt effektiv form for trebeskyttelse.

Selv om du velger trykkimpregnerte kledningsbord, skal du sørge for å vedlikeholde de med maling for at de skal ha en så lang levetid som overhodet mulig.

Trykkimpregnerte kledningsbord

Kledningsbord i Superwood har en lang levetid, ettersom de er impregnert på en spesiell måte. Disse er formalt i svart i en såkalt weatherboard-kledning.

Montering av kledningsbord

Det er vanlig at kledningsbord monteres med fjær og not - altså at bordene i den ene siden har en langsgående tapp og i den andre siden et langsgående spor som bordenes tapp passer inn i. Kledningsbordene monteres altså ved at de dyttes sammen og spikres eller skrus fast til en trekonstruksjon.

Bordene til for eksempel vannrette weatherboard-kledning har i stedet falser i den ene siden, der det neste bordet passer inn så det blir en overlapping. Weatherboard skal også spikres seller skrus.

    Akkurat nå leser andre ...