Lekter - dette skal du vite før du kjøper lekter!

Lekter er en av de mest vanlige trematerialene. Her kan du se hvilken type du skal bruke til byggeprosjektet ditt.

Lekter: Lekter brukes for eksempel når du skal bygge en skillevegg som skal kles med gipsplater.

Lekter brukes for eksempel når du skal bygge en skillevegg som skal kles med gipsplater.

Lekter er en av de mest vanlige trematerialene, og brukes til mange byggeprosjekter – både ute og inne. Derfor finnes lekter også i både trykkimpregnerte og ubehandlede versjoner, i både gran og furu.

Trykkimpregnerte lekter brukes til utendørs prosjekter og skal aldri brukes innendørs. Innendørs skal du kun bruke ubehandlede lekter.

LES OGSÅ: Trykkimpregnert tre - bra eller ikke?

Lekter – dimensjoner

Overgangen mellom det som byggvarehusene omtaler som lekter og rekker er flytende, og mange bruker begrepet lekter om begge deler, selv om lektene egentlig er tynnere enn rekker. Lekter er gjerne opptil 36 mm tykke, mens rekker er opptil 73 mm tykke – men her bruker vi altså betegnelsen lekter om begge deler.

Lekter som materialer har en mellomstørrelse, som gjør dem anvendelig til mange typer prosjekter. For eksempel til reisverk i en vegg, lekter på et tak og tverrstivere til et gjerde eller et rekkverk.

Størrelsene spenner gjerne fra 11 mm × 23 mm, til 75 mm × 75 mm

Lekter til takstein

Når du legger takstein på et tak, skal du bruke to forskjellige typer lekter. Den ene typen er de såkalte sløyfene, som legges i takets fallretning. Disse skaper lufting under taksteinene, og tykkelsen på dem varierer med fallet på taket. Typiske tykkelser er fra 23 til 36 mm.

Som bæring til taksteinene legges såkalte taklekter på tvers av takets fallretning. Dimensjoneringen på disse avhenger av spennvidden på dem, og størrelsene som brukes er for eksempel 30 x48 mm, 30 x 73 mm og 36 x 73 mm. Sjekk alltid kravene til taket ditt og taksteinene du bruker.

Lekter: Til taket på en pergola er det ikke bruk for ekstra styrke, så her kan du bruke hvilke lekter som helst – men de bør være impregnerte.

Til taket på en pergola er det ikke bruk for ekstra styrke, så her kan du bruke hvilke lekter som helst – men de bør være impregnerte.

Lekter til en skillevegg

Lekter til en skillevegg tilpasses gjerne til isolasjonen som legges inn i veggen. Bygger du en enkel skillevegg hjemme, er det ikke noe krav om at den skal isoleres, men ved å gjøre det bremser du støy mellom rommene, og et eventuelt branntilløp hemmes ekstra.

Vanlige dimensjoner på lekter til en skillevegg er derfor 36 x 73 mm, som passer til 75 mm tykk isolasjon.

LES OGSÅ: Slik bygger du en skillevegg

    Akkurat nå leser andre ...