Enkel foldestol til spotpris

Trenger du nye stoler i hagen, så har vi funnet en flott og eksklusiv mulighet til deg. Foldestolen heter Kentucky, og lages hovedsakelig av kun én type materialer. Fordi du kan lage den av billige standardlekter som du skjærer til selv, kan du få prisen helt ned mot 200 kroner per stol!

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 timer
Pris
200 kroner
Foldestol

Designet på stolen gjør at du enkelt kan bygge den høyere, bredere eller med andre bein. Kun fantasien setter grenser.

Intro

To lekter på tre meter sages gjennom på langs, slik at du får fire lange lister. Disse kapper du etter skjæreplanen. Dermed er du halvferdig med den nye, flotte hagestolen din.

I tillegg til å være flott, der Kentucky- stolen står nylaget og oljet i sommersola på gressplenen, er den også ganske praktisk. Den er nemlig laget med to ledd, som gjør at den kan slås sammen så den tar veldig liten plass. Som du kan se i trinnveiledningene, er den også enkel å sette sammen. Når listene er skåret ut og kappet til, skal de bare ha et par borehull hver, før du setter dem sammen med fire gjennomgående gjengestenger og muttere.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Bygg en amerikansk adirondack-stol

Tilpass, og eksperimenter

Førsteinntrykket av stolen er kanskje at den ser vanskelig ut å lage, men det er den ikke.

Etter at du har laget én eller to stoler, kan du alltids eksperimentere med lengder, bredder, andre tresorter og tilpassinger som du finner på selv.

Her kan du se en video av hvordan du bygger den flotte foldestolen:

Veiledning

01
Skjær og bor 6 Trinn

Når du har delt alle lektene på langs, skal du kappe til listene på deres endelige mål. Neste skritt er å bore hullene. De fleste av dem skal sitte i samme avstand på 2 cm fra endene. Det kan derfor lønne seg å lage en midlertidig boremal eller et “stoppanlegg”, slik at du har noe å bore etter.

1

Begynn med å kappe alle delene, her A, B, C, D, E og F - merk deg at beina (F) er vanlige planker med en bredde på 123 mm. Du kan også velge å bruke lister som bein til stolen.

2

Du kommer til å bore to hull i hver av de 29 listene som skal brukes til stolen. De fleste sitter sentrert med samme avstand, 2 cm fra toppen og bunnen. Derfor vil det være en fordel å lage en boremal eller en oppstilling med et par lister og en tvinge, som her. Da kan du bare legge listene helt inntil hjørnet i oppstillingen og forbore uten å måle opp hver gang. Når du skal bore hullene til de to lange B-listene, kan du bruke en E-list som boremal. Vent med å bore hullene i de to beina (F).

3

Når du har laget en mal, er det bare å sette i gang med boringen.

4

Når hullene skal bores i de to beina (F), gjøres det enklest ved å bruke en D-list som boremal. Legg D-listen inn mot F-bordets bakerste hjørne, og stikk en syl eller en tynn skrutrekker gjennom hullene. Etterpå kan du enkelt bore gjennom markeringene.

5

Du kan forme beina (F) som du vil, så lenge du ikke kapper dem mellom skrue-hullene. Her markeres en myk bølgeform på det ene beinet med en tusj.

6

Legg bordene til beina (F) oppå hverandre som her, og sag etter mønsteret. Et godt tips er å lime sammen de to bordene med et stykke dobbeltsidig teip mens du bearbeider dem. Etterpå avrunder du hjørner og kanter med slipepapir.

02
Stolen monteres 5 Trinn

Listene og bordene er kappet og boret. Nå skal delene settes sammen. Her bruker vi gjengestenger med en tykkelse på 6 mm, som vris/skrus gjennom hullene i listene, før de festes med skiver og muttere.

1

Plasser listene til rygglenet (E) og de to lange sidebeina (B) på denne måten. Press den første gjengestangen gjennom borehullene i det som skal ende med å være toppen på rygglenet.

2

Spre ut listene, og legg de kortere A-listene mellom E-ene. Skru et par av mutterne fast i den ene enden av den neste gjengestangen, og bruk en skrumaskin til å vri den gjennom borehullene i listene. Husk hørselvern - det støyer voldsomt!

3

Drei A-listene opp, og legg D-listene og F-bordene inn som vist på bildet. Bruk samme teknikk med muttere og skrumaskin til å vri den tredje gjengestangen gjennom oppstillingen. Til slutt skal du vri inn den fjerde og siste gjengestangen gjennom listene som utgjør setet.

4

Når stolen er satt sammen, åpner du den opp og kapper av de overskytende delene på gjengestengene.

5

Snu stolen rundt, og monter de to siste klossene (C). Klossene er med på å stabilisere konstruksjonen. Til slutt kan du gi din nye Kentucky-stol en omgang olje.

Materialer

  • 36 x 48 mm lekter (2 x 3 meter)
  • 22 x 123 mm bord (2 meter)
  • 6 mm gjengestenger (1 meter)
  • 8 stk 6 mm muttere
  • 8 stk 6 mm skiver

Spesialverktøy

  • Bordsirkelsag

Tidsforbruk

4 timer.

Pris

Cirka 200 kroner.

Vanskelighetsgrad

Det vanskeligste er å sage til deleene riktig og forbore dem. Å sette sammen stolen er enkelt.

Tegning

De aller fleste delene delene til Kentucky-foldestolen er laget av de samme materialene, men i forskjellige lengder. Dimensjonen er 36 x cirka 23 mm - et mål du får når du deler en vanlig lekt på 36 x 48 mm på langs. Sagbladet fjerner cirka 2 millimeter. Du skal bruke 31 lister, samt to bord til bein.

3D-modell

3D-modell

Kentucky-stolen

Foldestolen bygges hovedsaklig av materialer i kun en størrelse.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Skjæreplan

Listene og bordene sett fra siden.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Monteringsguide til rygglene

Listene plasseres på gjengestenger med mellomrom for å lage plass til sammenføyningen til setet.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Monteringsguide til setet

Listene plasseres på gjengestenger med mellomrom for å lage plass til sammenføyningen til ryggen.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du bordsirkelsagen

I denne videoen lærer du hvordan du bruker bordsirkelsagen. Sagbordet og alle innstillingene gjør det mulig å sage lange, presise snitt – både rett, i vinkel og i forskjellige dybder og bredder. Du kan derfor splitte lister og bord på langs, lage spor i bord, skjære mindre plater nøyaktig til, og mye mer.

VERKTØY: Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

TIPS: Gjenopprett gjengene

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Hagemøbler