Enkel skillevegg av siporex

Det er både raskt og enkelt å bygge en vegg av siporex. Og et smart triks sikrer at veggen blir helt rett. Her kan du se hvordan det gjøres.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
250 kr/m²

Intro

Slik bearbeider du porebetong

Vegger av porebetong kan settes opp overalt, bare underlaget er stabilt og har tilstrekkelig bæreevne. Det beste er at porebetongplatene er ekstremt enkle å jobbe med. De er lette å bære rundt, de kan sages til med en håndsag eller sirkelsag, og deretter limer du dem sammen med porebetonglim.

I prosjektet som du kan se i byggeveiledningen, bygger vi en solid skillevegg ut mot et nytt baderom. Vi viser deg trinn for trinn, hvordan du med et enkelt treskjelett fører opp støtteveggen, og deretter hvordan du monterer multiplatene.

LES OGSÅ: Slik fjerner du en bærende vegg

Veiledning

01
Slik bearbeider du porebetong 2 Trinn

1

Skjær til porebetongplatene. Til et større prosjekt som dette, får du best resultat med et 230 mm diamantblad på en sirkelsag. Husk verneutstyr!

2

Lim sammen platene. Porebetongplater limes med et lim for porebetong. Begynn med å væte platekantene, påfør limet med en limskje, og trekk av overskytende lim.

02
I gang med støtte veggen 4 Trinn

Støtteveggen settes opp som et vanlig og relativt enkelt treskjelett, der du kan bruke mange forskjellige materialer - bruk det du har, eller kjøp noe billig.

Har du ikke materialene liggende, kan du også kjøpe materialer du vet du får bruk for til et senere prosjekt.

I prosjektet vårt bygger vi en dør og en dørkarm inn i veggen. Men fremgangsmåten er den samme hvis du bygger en ren vegg uten dør.

1

Vi begynner med å montere dørkarmen. Da kan vi enklere avsette målene til døren når vi bygger treskjelettet.

2

Gulvlekten (A) skrus fast til gulvet med 4 x 50 mm skruer. Deretter settes ytterlek-tene (B + C) oppå gulvlekten og skrus fast til veggen med 5 x 80 mm skruer. Lektene (B + C) skal gå helt opp til taket.

3

Bestem deg for hvor dørkarmen skal plasseres, og marker plasseringen på gulvlekten (A) med en blyant på begge sider av karmen.

4

Skru fast en lekt (D) i taket. Mål deretter 60 cm ut på gulv- (A) og taklekten (D), og monter to nye lekter (E + F) MERK DEG at 60 cm-målene går til midten av lektene. Lektene (E + F) og senere (G + H) settes på plass med plastkiler og skrus deretter fast.

03
Montering av platene 7 Trinn

Støtteveggen er klar, og nå gjelder det å få porebetongplatene på plass. Platene både skrus og limes fast til hverandre, samtidig som de skrus fast til lektene i støtteveggen med 5 x 100 mm skruer.

For å få alle porebetongplatene i vater, starter vi med å montere en gulvlist, som den nederste rekken med plater settes på. Senere fernes listen, og sprekken fylles ut med betong (understøping).

1

Hold en list vannrett der gulvet er høyest (ved veggen). Skru den fast til lektene med 4 x 50 mm skruer. Monter en list på begge sider av døråpningen.

2

Monter den nederste rekken porebetong-plater, slik at skjøtene passer med midten av lektene (E, G, H, F). Husk at alle plater skal limes sammen, også inn mot veggen.

3

Når du har lagt lim på kantene av en plate, løftes den på plass og justeres med en gummihammer. Bruk små, raske slag, og sjekk overkanten med et vater.

4

Gå på den andre siden av porebetong-platene, og skru dem fast til lektene. Vi gir platene to karmankere, 7,5 x 112 mm, i hver av lektene (B og C) inn mot veggen, og en enkelt skrue i de øvrige lektene.

5

Porebetongplatene skal både skrus på skrå og limes opp mot taket. For å støtte dem mens limet tørker, skrus et par støttelister opp i støtteveggens døråpning.

6

Når du har bygget ferdig, fjernes listene som porebetongplatene står på. Deretter lages en understøping av betong eller murmørtel, som presses inn i sprekken mellom gulvet og porebetongplatene.

7

Dagen etter når limet og understøpingen er tørr, fjernes først skruene som holder porebetongplatene fast til støtteveggen. Deretter fjernes treskjelettet, og du kan etterfylle skjøter og fuger.

Materialer

 • Porebetongplater, 7,5 x 40 x 60 cm
 • Lim til porebetong
 • Lekter, f.eks 36 x 73 mm
 • Lister, f.eks 21 x 36 mm
 • Plastkiler
 • Skruer: 4 x 50 mm, 5 x 80 mm, 5 x 100 mm, karmanker

Spesialverktøy

 • Bordsirkelsag med 230 mm diamantblad
 • Porebetongsag/håndsag
 • Limskje til 7,5 cm kant

Tidsforbruk

Cirka to dager for en tre meter lang skillevegg.

Pris

Cirka 250 kroner per kvm.

Vanskelighetsgrad

Med en solid støttevegg, er det lett å sette opp en porebetongvegg.

3D-modell

Siporexvegg

3D-modell

Treskjelettet holder platene

Treskjelettet holder Siporexplatene sikkert på plass mens limet herder. Etterpå tar du skjelettet ned igjen.

Åpne 3D-modellen

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Skillevegg