Limtredragere er smarte!

Limtre og limtredragere brukes i mange konstruksjoner. Limtredragere er smarte og ofte bedre enn stål. Les hvorfor her.

Limtre og limtredragere lages i mange forskjellige dimensjoner.

Limtre og limtredragere lages i mange forskjellige dimensjoner.

Hva er en limtredrager?

Limtre blir også kalt for laminert tre, og det består av flere, mindre trelameller som blir limt sammen til et større emne. Dette gjelder også for en limtredrager, som er limt sammen av lameller som varierer i tykkelse fra noen få millimeter, til flere centimeter. Mange kjenner kanskje limtredragere fra idrettshaller, der de ofte understøtter takkonstruksjonen. Limtredragere lages som oftest av nåletrær.

Hvorfor limtredrager?

Limtre og limtredragere er enkle å lage i akkurat riktig dimensjon, til prosjektet ditt. Det finnes også mange standarddimensjoner av limtredragere i byggvarehusene, og finner du en som passer, er det selvsagt enda enklere. Må du bestille en på mål, er mulighetene nærmest uendelige.

Limtredrager med stor styrke

En stor fordel ved limtredragere, er at de har stor styrke. Fordi en limtredrager er bygget opp av flere lag lameller, utlignes eventuelle svakheter i den enkelte lamellen. Det gjør at en limtredrager har mye høyere styrke enn en vanlig massiv bjelke av samme tresort.

Limtre er brannsikkert

Det kan kanskje høres litt underlig ut at limtre skal være brannsikkert, for tre brenner jo som kjent ganske godt. Men limtre og limtredragere er faktisk veldig motstandsdyktige overfor brann. Større dimensjoner av limtre forkuller i stedet for å brenne, og en limtredrager har derfor det man kaller en langsom innbrenningshastighet. En limtredrager bevarer også mye av styrken under en brann, i motsetning til stål, som risikerer å bøye seg når det blir varmet opp.

Limtre og gjør det selv-arbeid

Som gjør det selv-er kan du fint få glede av limtre. Har du lyst og evner, kan du lage noe ganske spektakulært, fordi limtre kan formgis på måter som bare fantasien setter grenser for. I tillegg vil en limtredrager være et opplagt valg hvis du skal bygge en utestue, garasje eller noe annet. Limtredragere kan brukes både som gulvbjelker, til takkonstruksjonen og limtre fås også som stolper i all verdens utforminger.

Limtre kan utformes på all verdens måter og er velegnet til takkonstruksjoner.

Limtre kan utformes på all verdens måter og er velegnet til takkonstruksjoner.

Limtre – kvalitet

Limtre fås naturligvis i forskjellige kvaliteter. Den beste kvaliteten betegnes “GL-30h”.
GL er en forkortelse for “glued laminated timber”, altså limt og laminert tre.
Tallet 30 betegner styrkeklassen i megapascal. Limtre og limtredragere fås også i styrkeklasser lavere enn 30, for eksempel 28 og 24.
“h"-en forteller at det er homogent tre hele veien gjennom limtredrageren, noe som også har betydning for styrken.

Behandling av limtredrager

Som oftest leveres limtre og limtredragere ubehandlet. En av fordelene ved å bruke limtre og limtredragere, er at du selv kan etterbehandle limtreet som med vanlig tre. Derfor er det mulig både å male, olje eller beise limtreet.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tre