Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bygg en superenkel bålplass

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Savner du et hyggelig samlingssted i hagen? Her viser vi hvordan du bygger en enkel bålplass på bare tre timer.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 timer
Pris
500 kroner
Sekskantet bålsted

Intro

Selv om bålet kun blir hevet omkring 20-25 cm, så gjør det en stor forskjell når du skal lage pinnebrød eller annen mat over de åpne flammene. Bålplassen er helt enkel å lage, og velger du solide materialer, vil du ha en bålplass i mange år.

LES OGSÅ: Bygg en gapahuk selv – slik gjør du

Veiledning

Slik bygger du bålplassen

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Sidene til denne bålplassen er laget av villmarkspanel av lerk, som kan tåle både regn og fukt fra bakken. De seks sidene er kappet til på en kapp-/gjærsag med en vinkel på 30 grader i begge ender. Snittene lages så sidene får en lang flate på 65 cm, som skal vende inn mot midten av bålstedet, og en kortere side, som skal vende ut. I hvert hjørne holdes bordene på plass av 50 cm lange gjerdestolper, som er spisset i den enden som stikker ned i bakken. Du kan også bruke trykkimpregnert tre.

Bålplassen tegnes opp med hjelp av en snor i en stolpe, etter prinsippet som er forklart nederst på siden. Plasser en stein eller en pinne der hjørnene skal være. 1

Bålplassen tegnes opp med hjelp av en snor i en stolpe, etter prinsippet som er forklart nederst på siden. Plasser en stein eller en pinne der hjørnene skal være.

Bor eller grav hull til gjerdestolpene. Du skal grave på innsiden av hjørnemarkeringen. Grav deretter en cirka 3-5 cm dyp renne mellom hjørnene, slik at sidene kan ligge litt ned i bakken. 2

Bor eller grav hull til gjerdestolpene. Du skal grave på innsiden av hjørnemarkeringen. Grav deretter en cirka 3-5 cm dyp renne mellom hjørnene, slik at sidene kan ligge litt ned i bakken.

Tilpass vinkelbeslagene, slik at de blir cirka 120° i stedet for 90°. Det kan gjøres med enten en skrutvinge eller to tenger. 3

Tilpass vinkelbeslagene, slik at de blir cirka 120° i stedet for 90°. Det kan gjøres med enten en skrutvinge eller to tenger.

Bygg opp bålplassen én side om gangen, og skru sammen sidene med 4 x 25 mm skruer og de tilpassede vinkelbeslagene. 4

Bygg opp bålplassen én side om gangen, og skru sammen sidene med 4 x 25 mm skruer og de tilpassede vinkelbeslagene. Sett først et beslag i toppen på alle sidene, deretter monteres vinkelbeslag i bunnen.

De seks gjerdestolpene bankes i bakken i hvert sitt hjørne, til de stopper 5-10 cm under kanten på bordene. Stolpene skrus fast med 5 x 70 mm skruer, og hullene rundt stolpene fylles opp med jord. 5

De seks gjerdestolpene bankes i bakken i hvert sitt hjørne, til de stopper 5-10 cm under kanten på bordene. Stolpene skrus fast med 5 x 70 mm skruer, og hullene rundt stolpene fylles opp med jord.

Bålstedet fylles helt opp med sand, som effektivt beskytter treverket mot direkte varme fra bålet. 6

Bålstedet fylles helt opp med sand, som effektivt beskytter treverket mot direkte varme fra bålet.

Materialer

  • 6 lengder av villmarkspanel, eller andre bord, à 3 x 25 x 65 cm
  • 6 gjerdestolper, her har vi brukt 5 x 50 cm robinia
  • 12 vinkelbeslag à 5 x 5 x 3,5 cm
  • Skruer, 4 x 25 mm og 5 x 70 mm
  • Sand til fyll rundt bålet

Pris:

Cirka 500 kroner.

Tidsforbruk:

3 timer.

Tegning

Merk opp

Den største utfordringen er å merke opp en perfekt sekskant på bakken. Men det er faktisk ikke så vanskelig som det umiddelbart ser ut. Alt du trenger, er en stolpe og en snor

På bildet under kan du se hvordan du merker opp til bålplassen.

Sekskantet bålplass

Logg inn eller kjøp tilgang kjøp tilgang

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake