Denne terrassen er behandlet med klar olje. En klar olje gir treet en naturlig glød, der struktur og årer i treet ses helt tydelig.

Denne terrassen er behandlet med klar olje. En klar olje gir treet en naturlig glød, der struktur og årer i treet ses helt tydelig.

En lekker, velpleiet treterrasse i en flott farge er behagelig å gå på og pen å se på. Ofte er en velpleid overflate også det samme som en sterk overflate. Et terrassegulv er nemlig ekstra utsatt, fordi det er en vannrett flate.

Når treterrassen etterbehandles, ser den derfor ikke bare bedre ut – du forlenger også terrassens levetid.

Fargepigmenter beskytter bedre

Det finnes mange produkter som ikke bare beskytter treet, men som også kan gi det et spesielt utseende – alt etter hva du liker og hva som passer til huset og hagen din.

De mest opplagte produktene til treterrasser er transparente oljer, der trestrukturen synes gjennom. De kan være vanneller oljebaserte og beskytter normalt treet i dybden mot sopp og råte. De kan være med eller uten fargepigmenter og med eller uten UV-filter, som beskytter mot de skadelige strålene fra sola.

Generelt er det slik at jo mer fargepigment det er i et produkt, desto bedre vil det beskytte treet.

Ha kontroll på underlaget

Hvis du skal gi en helt ny terrasse en overflatebehandling for første gang, kan du velge fritt hva du vil ha. Men er det en “gammel” terrasse som skal rebehandles, skal du forsikre deg om at det nye produktet kan brukes oppå det gamle.

Generelt er det slik at du fint kan bruke et vannbasert produkt oppå et oljebasert, mens du ikke kan bruke et oljebasert produkt oppå et vannbasert.

Hvis du vil skifte til en helt ny type etterbehandling, for eksempel Sioo, kan det la seg gjøre hvis du sliper ned til friskt treverk.

Ytterligere en forutsetning for suksess med overflatebehandlingen, er at terrassen er skikkelig rengjort, og at treet er tørt – det betyr en fuktighet på maksimalt 18 prosent.

Hvilken etterbehandling skal du velge?

I denne gjør det selv-veiledningen gjennomgår vi 3 forskjellige overflatebehandlinger til treterrassen, slik at du kan velge den typen som passer best hjemme hos deg. Du kan lese om:

  • klar olje
  • olje med fargepigment
  • sioo