Frisk opp terrassen med et nytt utseende

Når du overflatebehandler en treterrasse, forlenger du ikke bare terrassens levetid. Du gir den også et bestemt utseende – alt etter hvilket produkt du velger. Her viser vi deg tre forskjellige typer.

Denne terrassen er behandlet med klar olje. En klar olje gir treet en naturlig glød, der struktur og årer i treet ses helt tydelig.

Denne terrassen er behandlet med klar olje. En klar olje gir treet en naturlig glød, der struktur og årer i treet ses helt tydelig.

En lekker, velpleiet treterrasse i en flott farge er behagelig å gå på og pen å se på. Ofte er en velpleid overflate også det samme som en sterk overflate. Et terrassegulv er nemlig ekstra utsatt, fordi det er en vannrett flate.

Når treterrassen etterbehandles, ser den derfor ikke bare bedre ut – du forlenger også terrassens levetid.

Fargepigmenter beskytter bedre

Det finnes mange produkter som ikke bare beskytter treet, men som også kan gi det et spesielt utseende – alt etter hva du liker og hva som passer til huset og hagen din.

De mest opplagte produktene til treterrasser er transparente oljer, der trestrukturen synes gjennom. De kan være vanneller oljebaserte og beskytter normalt treet i dybden mot sopp og råte. De kan være med eller uten fargepigmenter og med eller uten UV-filter, som beskytter mot de skadelige strålene fra sola.

Generelt er det slik at jo mer fargepigment det er i et produkt, desto bedre vil det beskytte treet.

Ha kontroll på underlaget

Hvis du skal gi en helt ny terrasse en overflatebehandling for første gang, kan du velge fritt hva du vil ha. Men er det en “gammel” terrasse som skal rebehandles, skal du forsikre deg om at det nye produktet kan brukes oppå det gamle.

Generelt er det slik at du fint kan bruke et vannbasert produkt oppå et oljebasert, mens du ikke kan bruke et oljebasert produkt oppå et vannbasert.

Hvis du vil skifte til en helt ny type etterbehandling, for eksempel Sioo, kan det la seg gjøre hvis du sliper ned til friskt treverk.

Ytterligere en forutsetning for suksess med overflatebehandlingen, er at terrassen er skikkelig rengjort, og at treet er tørt – det betyr en fuktighet på maksimalt 18 prosent.

Hvilken etterbehandling skal du velge?

I denne gjør det selv-veiledningen gjennomgår vi 3 forskjellige overflatebehandlinger til treterrassen, slik at du kan velge den typen som passer best hjemme hos deg. Du kan lese om:

  • klar olje
  • olje med fargepigment
  • sioo 

Klar olje

En klar olje gir treet en naturlig glød, der trestrukturen og årene i treet fortsatt synes helt tydelig.

BESKRIVELSE: Hvis du ønsker et så naturlig utseende som mulig på terrassegulvet, kan du velge en klar olje uten fargepigmenter. Olje trenger inn i treet, slik at det “mettes”. Det gir en glød til treet, men gjør også overflaten mer vannavvisende, slik at holdbarheten på treet forlenges.

Oljen vi har valgt her er vannbasert, men det finnes også oljebaserte produkter. Vannbasert er dog best for miljøet, og derfor det vi foretrekker. Du skal være oppmerksom på at olje uten fargepigmenter ikke er like holdbar som olje med fargepigmenter. Grunnen til at mange velger en olje uten, er typisk et ønske om at terrassen skal se naturlig ut.

Hvis du ønsker en lenger holdbarhet, kan du prøve å finne en olje med pigmenter som minner så mye som mulig om den tresorten du har på terrassen din.

HOLDBARHET: 1 -2 år.

EGNET TIL: Terrassegulv, hagemøbler, gjerder og annet utendørs treverk i lyse tresorter og trykkimpregnert tre. Har du en terrasse i lerk, er det en god idé å bruke et produkt som er utviklet spesielt til lerk.

SLIK GJØR DU: Oljen smøres på en ren og tørr terrasse med pensel eller rull i samme retning som årene i treet. Med en pensel har du best mulighet til å jobbe oljen godt ned i treet og litt ned mellom bordene på gulvet. For å få et pent resultat, skal du jobbe vått i vått - da blir den ferdige flaten jevnest. Gjenta behandlingen til treet er helt mettet, men det skal ikke ligge igjen dammer på gulvet. Hvis du får områder med overskytende olje, fjernes oljen med en tørr bomullsklut.

Hvor raskt oljen tørker, er vanskelig å si nøyaktig, fordi det avhenger av været. Jo høyere temperaturen er, og jo lavere fuktighet, desto raskere tørker oljen. Det er en god idé å olje i en stabilt tørr og varm periode, men unngå å jobbe i direkte sol. Da risikerer du at oljen tørker for fort og danner et hardt lag som kan risikere å skalle av.

PRIS: For eksempel cirka 400 kroner for 3 liter klar Flugger Wood Oil.

Olje med fargepigment

En olje med fargepigmenter gir terrassen en farge som bidrar til å beskytte treet, mens strukturen i det fortsatt synes godt.

BESKRIVELSE: Olje med fargepigmenter finnes i mange forskjellige nyanser, som gylden, med forskjellige “trefarger”, med grønntoner som trykkimpregnert tre, gråaktige og helt mørke. Jo flere fargepigmenter det er i oljen, desto bedre beskytter den treet, og desto sjeldnere må du rebehandle terrassen.

Hvis du liker den fargen terrassegulvet ditt har i utgangspunktet, kan du med fordel gå etter en fargepigmentert olje som minner så mye som mulig om den fargen treet allerede har. Fargepigmentert olje kan også brukes til å gi terrassen din et helt nytt utseende. For eksempel kan du gi en trykkimpreg trykkimpregnert terrasse en brun nyanse, som minner om edeltre. nert Det kan også hende det passer best med huset ditt at terrassegulvet får en mørk farge. Ettersom oljen er transparent, trenger du ikke å frykte at den mørke fargen blir varm å tråkke på med nakne føtter.

HOLDBARHET: Opptil 4-6 år.

EGNET TIL: Utendørs treterrasser og gangarealer av trykkimpregnert tre eller hardtre. Har du en terrasse i lerk, er det en god idé å velge et produkt som er utviklet spesielt til lerk.

SLIK GJØR DU: Er det en helt ny terrasse av trykkimpregnert tre, er det ikke nødvendig å grunne først. Grunning er kun nødvendig hvis gulvet er slitt og slipt ned til nytt, ubehandlet tre. Her kan du som regel nøye deg med å flekkgrunne. Den etterfølgende oljen skal deretter påføres i to omganger med pensel eller rull, helst med 24 timers mellomrom. Det gir penest og sterkest resultat. Du bør altså finne et par sammenhengende dager med godt vær for å olje. Men aldri i direkte sol, fordi oljen da tørker for raskt, med et dårligere resultatet.

Hvis det ligger dammer av olje på gulvet etter 15-30 minuter, skal det fjernes med en lofri klut. Ellers risikerer du at oljen danner tette flak som skaller av. Husk å røre opp olje med fargepigmenter godt før du begynner. Da blir fargen jevnt fordelt på hele gulvflaten.

PRIS: For eksempel cirka 130 kroner for 3 liter Jotun Treolje.

Sioo

Sioo gir en flott matt, lysegrå farge. Det minner om ubehandlet teak, som har stått utendørs i all slags vær.

BESKRIVELSE: Sioo er en annerledes trebeskyttelse, basert på mineralet silisiumdioksid (kiseldioksid), med kjemisk betegnelse SiO2 - derav navnet. Mineralet finnes i jordbunnen som hvite klumper, som kan forveksles med kalk. Det er nettopp den hvite fargen som gjør at Sioo-behandlet treverk blir lyst. Den silisiumholdige væsken herder samtidig overflaten på treet og danner krystaller, som bidrar til å beskytte treet. Krystallene hindrer også at det gror alger på treet, at skitt setter seg fast og at treet opptar fukt.

HOLDBARHET: Helt opptil 12 år, hvis du gir sluttbehandling nummer to innen 6-12 måneder etter at terrassen fikk den første sluttbehandlingen.

EGNET TIL: Utendørs treterrasser og gangarealer, men Sioo kan også brukes på gjerder, trekledning, hagemøbler og andre ting. Ikke bare utendørs, men også som impregnering innendørs.

Sioo kan brukes på både trykkimpregnert tre, lerk og harde tresorter. Det er et godt valg til deg som ønsker en lang holdbarhet og så lite vedlikehold som mulig.

SLIK GJØR DU: Behandlingen er todelt: Først skal treet forbehandles i to omganger med en nærmest fargeløs væske. Treet skal mettes, og første strøk skal være tørt før det andre laget legges på. Forbehandlingen påføres med enten pensel eller rull.

Når den er tørr, skal treet ha selve Sioo-behandlingen, som er en melkehvit væske. Også her skal treet være godt mettet, men uten at det blir dammer. Det er viktig at overskytende væske fjernes med en lofri klut, fordi overflaten ellers kan danne flak som skaller av.

Treet blir ikke lyst umiddelbart. Det skjer gradvis i løpet av 1-2 måneder. Hvis du behandler treet med Sioo en gang til innen 6-12 måneder etter første behandling, får du det beste resultatet, med en meget lang holdbarhet.

PRIS: Ca 1000 kr hver for 3 liter Sioo-forfor Sioo-for behandling og 3 liter Sioo-trebeskyttelse.

    Akkurat nå leser andre ...