Alt om trebeskyttelse

Det er mange gode grunner til å male på riktig tidspunkt, med riktig forarbeid. Gjør du feil, kan det gå galt – og da må du ofte starte forfra igjen.

Trebeskyttelse er viktig når du skal sikre treverket ditt utendørs så lang levetid som mulig. Treverk utendørs blir nemlig ekstra hardt belastet.

UV-strålene fra solen bryter ned trefibrene. Fukt gjørt treet mottakelig for sopp og mugg. Og hvis fukten har trengt seg ned i sprekker og revner i treet, blir det ødelagt når frosten kommer - da frosten får vannet til å utvide seg, slik at trefibrene blir revet fra hverandre.

Det er mange gode grunner til å holde treet tørt og beskytte det.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Derfor skal du ha en fuktighetsmåler

I artikkelen kan du lese mye mer om hvordan du beskytter treverket ditt best mulig. Du kan f.eks lese:

  • når du burde beskytte treverket ditt utendørs
  • hvilken trebeskyttelse du burde velge
  • hvordan du sjekker treverket ditt for å se om det trenger å bli malt
  • hvordan du klargjør treet før du går i gang med å trebeskytte

OBS! Denne artikkelen er en del av et samlet tema om maling av treverk utendørs, hvor vi har samler alt du trenger å vite før du går i gang med malearbeidet.

Unngå direkte sol når du maler

Så snart sola skinner, er det mange som verker etter å komme i gang med å male eller beise utendørs treverk. Men selv om sola skinner og været virker tørt, betyr det ikke nødvendigvis at treverket er tørt. Og tørt tre er en forutsetning for at trebeskyttelsen skal kunne trenge inn i treverket og virke slik den skal.

Det beste tidspunktet å beskytte utendørs treverk på, er ofte på sensommeren, etter at treverket har tørket grundig opp etter en lang sommerperiode. Men som hovedregel kan du trebeskytte fra mai til september, bare treets fuktinnhold er på maksimalt 15 prosent. En overskyet, tørr sommerdag med en moderat luftfuktighet (ca. 60 pst.) og en temperatur mellom 10 og 25 grader er helt perfekt. Unngå direkte sol, da det får trebeskyttelsen til å tørke for raskt.

Utendørs treverk er ekstra hardt belastet. UV-stråler fra sola bryter ned trefibrene. Fukt gjør treet mottakelig for sopp og råte. Og hvis det har trengt inn fukt i sprekker i treverket, blir det ødelagt når kulda kommer. For når vannet fryser, utvider det seg slik at trefibrene blir revet fra hverandre. Derfor er det mange grunner til at du skal holde treverket tørt og beskyttet.

Så galt kan det gå!

Det er mange gode grunner til å male på riktig tidspunkt, med riktig forarbeid. Gjør du feil, kan det gå galt - og da må du ofte starte forfra igjen.

  • Hvis du maler når treet er for fuktig, risikerer du å stenge fukten inne. Trebeskyttelsen vil ikke trenge ordentlig inn i treet, men bare legge seg oppå. Det kan i verste fall føre til at treet brytes ned og råtner, og trebeskyttelsen begynner å skalle av.
  • Hvis du maler i direkte sollys, vil trebeskyttelsen tørke for raskt, slik at den ikke rekker å trenge ordentlig inn i treet. Du risikerer også at det blir “striper” etter penselen, fordi tre beskyttelsen ikke rekker å flyte skikkelig sammen før den tørker.
  • Hvis du maler på tørt, sugende treverk uten å grunne først, vil ikke trebeskyttelsen flyte så godt sammen. Den kan komme til å fungere som grunning, fordi tørt, sugende treverk vil suge til seg fuktigheten som er i trebeskyttelsen, og du risikerer at det kun er pigmentet som sitter igjen på veggen som et løst lag, og trebeskyttelsen har mistet sin beskyttende effekt.
  • Hvis det går for lang tid mellom hver gang du maler eller beiser, og trebeskyttelsen rekker å skalle av, står treverket helt åpent og ubeskyttet. Det betyr at det mye mer utsatt for vær og vind, og treet vil raskere brytes ned. Det vil for eksempel trenge inn fukt i sprekkene, der vannet gjør skade i dybden. Hvis det er vann eller fukt i sprekkene når kuldegradene kommer krypende, vil vanne fryse og utvide seg så trefibrene blir ødelagt, og treverket brytes ytterligere ned.
  • Hvis du maler oppå en flate som ikke er rengjort, risikerer du at trebeskyttelsen ikke hefter ordentlig og skaller av etter kort tid. Det er ikke nok bare å koste over underlaget og fjerne tydelige ting, som for eksempel spindelvev og støv. Du skal rense underlaget nøye, og fjerne alle former for belegninger, slik at du er sikker på du får en helt ren flate. Det gjelder også nytt treverk, som for eksempel kan ha belegg av soppsporer på seg, etter en lang og kald vinter i et uisolert rom hos trelastutsalget.
  • Hvis du ikke har slipt glatte flater godt, risikerer du at trebeskyttelsen ikke hefter godt nok til underlaget. Når du sliper, riper du opp overflaten litt, slik at vedheften blir bedre. Du fjerner også døde trefibre i overflaten, og får et fast og rent underlag å smøre trebeskyttelsen på.
  • Hvis du maler oppå gamle lag, som du ikke helt vet hva er, kan det nye laget trebeskyttelse boble opp og skalle av. Det skyldes at de forskjellige typene trebeskyttelse ikke “spiller” sammen. De underste lagene kan løses opp, så det øverste laget får bobler og skaller av.
  • Maler du oppå linoljemaling, med noe annet enn ny linoljemaling, vil det nye laget ofte boble opp. Lin olje fungerer dårlig sammen med moderne trebeskyttelser - det gjelder både vannbasert og oljebasert trebeskyttelse. Hvis du vil male eller beise en flate som er malt med linoljemaling, skal du fjerne den gamle malingen, pluss en ekstra millimeter. Malingen kan fjernes med spesialmidler, eller den kan skrapes vekk.

Slik sjekker du om treverket trenger ny trebeskyttelse

Du bør sjekke utendørs treverk minst en gang i året, for å se om det har behov for en ny omgang med beis eller maling. Hvis du behandler treverket regelmessig - og før det VIRKELIG trenger det - holder treet mye lenger. Du gjør også malerarbeidet enklere for deg selv med regelmessig vedlikehold, for da slipper du å gå helt i dybden, når du først setter igang.

Sjekk om treet ser tørt og matt ut. Hvis det gjør det, trenger det maling. Ser du begynnende sprekker i overflaten, er det på tide med et nytt lag trebeskyttelse.

Sjekk med en sparkel om malingen er løs. Hvis den er det, er det på tide å finne frem penselen.

Bruk litt teip, og sjekk om malingen følger med når du fjerner teipen fra veggen. Du setter bare et teipstykke på treverket, og drar det raskt av. Da får du et klart svar med det samme.

Velg riktig trebeskyttelse

Når du skal velge trebeskyttelse, handler det mest om hvilket utseende eller hvilken farge du ønsker til treverket. Klare eller gjennomsiktige oljer og beis gir et naturlig utseende, der treets struktur er synlig, mens dekkende trebeskyttelser som dekkbeis og maling skjuler trestrukturen. Jo mer dekkende trebeskyttelsen er, desto bedre beskytter den, og jo lenger holder den. Når du velger, bør du derfor også ta stilling til hvor ofte du vil male eller beise.

God idé å fortsette med samme type

Som hovedregel er det en god idé å fortsette med det du tidligere har brukt - altså vannbasert på vannbasert, og oljebasert på oljebasert.

De fleste produkter finnes både i vannbaserte og oljebaserte utgaver - i økende grad også i hybridutgaver. Hvis du skifter fra for eksempel olje- til vannbasert, og ikke får renset overflaten ordentlig, kan det gi for store spenninger i underlaget, slik at trebeskyttelsen ikke hefter ordentlig. Her kan du lese mer om seks forskjellige hovedtyper du kan velge blant.

Slik ser det ut

Grunningsolje

HVA: Olje som trenger dypt inn i treet og beskytter det mot fukt og angrep helt inn i porene. Oljen inneholder mid­ ler mot sopp og alger, for å beskytte treet ekstra. Oljen finnes både med og uten fargepigment.

HVOR: Oljen brukes på nytt, ube­ handlet tre og tre som er slipt ned til bart tre. Du kan også bruke oljen på tidligere malte flater, hvis overflaten er slitt ned og tørket ut. Da vil grunnings­ oljen hindre at treet suger ut vann av trebeskyttelsen. Gi rikelig med olje ved all endeved, da treet der opptar fukt 100 ganger raskere enn på sidene.

HOLDBARHET: Avhenger av slutt behandling.

PRIS: Cirka 1000 kro­ ner for 10 liter.

Transparent beis

HVA: Den gjennomsiktige, også kalt transparente, trebeskyttelsen skaper et naturlig utseende, fordi den fremhe­ ver treets struktur. Beisen inneholder soppdrepende midler, som bidrar til å beskytte treet, slik at det holder lenger. En transparent beis dekker litt bedre enn pigmentert treolje, og har også lenger holdbarhet. Beisen har en tynn konsistens, slik at den er enkel å jobbe med.

HVOR: Transparent beis er godt egnet til loddrette flater, og velegnet til veggflater med ru kledning, fordi den er enkel å smøre på. Mange beiser fungerer godt uten grunningsolje.

HOLDBARHET: Opptil 8 år.

PRIS: Cirka 900 kroner for 9 liter.

Grunningsmaling

HVA: En maling som fyller porene i overflaten og forbedrer vedheften for den etterfølgende sluttmalingen. Den gjør det også enklere å smøre slutt­ malingen pent og jevnt på.

HVOR: Den er spesielt nødvendig hvis du kaster deg ut i et voldsomt farge­ skift, for eksempel fra rød til hvit, der du har behov for å skjule den gamle fargen. Den kan også brukes som et sperrende lag mot kvister, for å unngå at de “svetter” harpiks gjennom den nye trebeskyttelsen. Når du avslutter med topplaget oppå grunningen, blir det også enklere å smøre det på, ved­ heften blir bedre og resultatet penere.

HOLDBARHET: Avhenger av sluttbehandling.

PRIS: Cirka 1000 kroner for 10 liter.

Dekkbeis

HVA: En dekkbeis minner mye om tradisjonell maling - men den er litt tynnere, og noe av trestrukturen synes fortsatt gjennom trebeskyttelsen. Dek­ kende beiser finnes i flere kvaliteter, både oljebasert og vannbasert, eller som en hybrid. Enkelte dekkbeiser er også tilsatt tjære eller linolje. Felles for alle, er at de inneholder soppdrepende midler, som bidrar til ekstra beskyttel­ se av treverket. Dekkbeisen er tykkere enn den transparente, så du må jobbe litt mer når den smøres på.

HVOR: Et godt valg, og det mest brukte på husvegger, med sin lange holdbarhet. Den kan også brukes til annet utendørs treverk, men helst ikke til glatthøvlede materialer.

HOLDBARHET: Opptil 15 år.

PRIS: Cirka 1000 kroner for 9 liter.

Treolje

HVA: Treolje er en klar eller pigmentert olje, som brukes til sluttbehandling. Den inneholder soppdrepende midler, som trenger inn i treet så det holder lenger. En pigmentert olje inneholder fargepigmenter, som finnes i mange forskjellige nyanser, men det er fort­ satt mulig å se trestrukturen. Ønsker du at treverket skal ha et naturlig utseende, der trestrukturen er synlig kan du velge treolje. Den har en tynn konsistens, er lett å smøre på og finnes i hurtigtørkende versjoner, slik at du for eksempel raskt kan bevege deg på et nyoljet terrassegulv igjen.

HVOR: Den er opplagt til treterrasser, hagemøbler og gjerder.

HOLDBARHET: Opptil 4 år.

PRIS: Cirka 100 kroner for 3 liter.

Maling til utebruk

HVA: Maling til utendørs treverk minner mye om dekkbeis, men den er tykkere og dekker bedre enn dekkbei­ sen. Den har normalt også et lenger vedlikeholdsintervall enn dekkbeis, fordi den ligger i et tykkere sjikt på veggen. Utendørs maling kan være både olje­ og vannbasert, eller en hybridversjon. I tillegg inneholder ma­ lingen selvfølgelig også soppdrepende midler, som gir ytterligere beskyttelse. Den er forholdsvis enkel å smøre på veggen, men litt tykkere enn beis.

HVOR: Dekkende maling til husvegger, vinduer og dører. På høvlede flater er maling det beste valget.

HOLDBARHET: Opptil 16 år.

PRIS: Cirka 1200 kroner for 10 liter.

Slik klargjør du veggen

En ren overflate er en forutsetning for at du skal få et godt og holdbart resultat. Gjør derfor grunnarbeidet skikkelig, før du stryker trebeskyttelsen på veggene.

Før du maler, skal veggen vaskes med et vaskemiddel som matter, i tillegg til at det rengjør. Bland det med vann, og sprøyt det på veggen. Vaskemiddelet skal virke noen minutter, før det skylles av.

Fjern all løs maling med sparkel, stålbørste eller skrapejern. Sjekk også veggen for ujevnheter, og fjern eventuelle spiker eller skruer som stikker ut.

Ujevnheter slipes ned med en slipekloss med sandpapir, eller eventuelt en slipemaskin med mellomgrovt slipepapir, slik at du får en jevn flate å male på.

Fjern alle sjenerende hindringer, for eksempel nedløpsrør og utelamper. Jobben går mye raskere når du slipper å male rundt ting, og resultatet blir mye bedre.

Bruk sopp- og algedreper på veggen, som en tilleggssikring. Sprøyt det på, og la det tørke og bli sittende under den nye malingen.

Dekk til, slik at du ikke kommer til å kline maling på vinduer, belegningsstein eller terrassegulv - malingen vil garantert renne.

Velg riktig verktøy

Det lønner seg alltid å ha riktig og godt verktøy - også når du skal male. Her kan du se hva du med fordel kan skaffe deg.

Fuktmåler

Vil du være helt sikker på at treet er tørt nok før du maler, kan du bruke en fuktmåler. Den er spesielt smart hvis du maler på tampen av eller tidlig på sesongen. Hovedregelen er at treverket ikke skal ha fuktinnhold over 15 prosent når du skal male.

Malingsskrape

Har du mye løs maling som må skrapes vekk for at du skal komme deg helt inn til fast bunn, er et skrapejern flott. Det er skarpt og kan fjerne større mengder om gangen. Hvis du velger en malingsskrape med et tilleggshåndtak i front, får du et veldig godt grep.

Slipepapir

Til grovere malerarbeid, som maling av utendørs treverk, er det nok med mellomgrovt slipepapir, for eksempel korn 100.

Maskeringsteip

Det finnes maskeringsteip som er beregnet til utendørs bruk. Den tåler solas UV-stråler bedre, og “brenner” seg ikke fast, som vanlig maskeringsteip kan gjøre hvis den sitter for lenge. Til kortvarig tildekking kan du dog fint bruke vanlig maskeringsteip.

Tildekking

Tynn plast er ideelt å dekke til for eksempel vinduer med, slik at du ikke risikerer å sprute på dem. Det settes bare opp med maskeringsteip. Ikke dekk til vannrette flater, for eksempel en terrasse, med plast. Her er filt mye bedre, fordi det suger til seg malingen.

Pensler

Du får best resultat med en pensel, fordi den bedre jobber trebeskyttelsen inn i treet enn en rull. Velg en pensel som passer til oppgaven, det vil si at den skal ha noenlunde samme bredde som for eksempel bordene du skal male. Til hjørner og kanter har du en mindre, rund pensel, som kan komme til på trange plasser.

4 typiske oppgaver

Vindskier

Valg av overflatebehandling:
Vindskier er den delen på et hus som er mest utsatt for vær og vind. På dem er det smart å bruke en heldekkende trebeskyttelse, som beskytter treet best og holder lengst.

Oppbygging:
En omgang grunningsolje, som passer sammen med den avsluttende trebeskyttelsen. Grunnings-maling er også en god idé, fordi den fyller porene i overflaten og forbedrer vedheften. Vær særlig nøye med å mette endeveden. Sluttbehandling med 2-3 strøk heldekkende trebeskyttelse.

Fasade

Valg av overflatebehandling:
Dekkende beis eller maling gir den beste beskyttelsen, men skjuler treets naturlige uttrykk. Du kan også bruke transparent beis, som bevarer treets åretegning. Men den er ikke like holdbar som den dekkende, og du må derfor regne med å måtte behandle veggen oftere.

Oppbygging:
Grunningsolje skal alltid brukes på nytt tre og tre som er slipt ned til bart tre. Grunningsmaling en god idé hvis du vil avslutte med en heldekkende trebeskyttelse, fordi den fyller porene i overflaten og forbedrer vedheften. Sluttbehandling med transparent eller dekkende trebeskyttelse. Regn med 2-3 strøk.

Gjerde

Valg av overflatebehandling:
Transparent beis eller treolje tilsatt pigment og soppdreper fremhever treet og beskytter mot råte. Begge typene er enkle å jobbe med, noe som er en fordel på store flater. Heldekkende trebeskyttelse kan også brukes, men det blir en større jobb.

Oppbygging:
Først grunningsolje, som passer sammen med den avsluttende trebeskyttelsen, altså vannbasert til en vannbasert sluttbehandling og oljebasert til en oljebasert sluttbehandling. Vær spesielt nøye med å mette endeveden. Slutt behandling med 2-3 strøk treolje eller transparent trebeskyttelse (beis).

Terrasse

Valg av overflatebehandling:
Treolje med sopp- og algedrepende midler er det beste du kan gi en treterrasse. Oljen trenger ned i treet, slik at det er godt beskyttet. Det gjelder særlig hvis terrassen er av impregnert tre, som er åpent i strukturen.

Velg en olje som passer til tresorten, og eventuelt fremhever treets naturlige glød. Du kan også bruke en olje med fargepigmenter, men vær oppmerksom på at fargen kan bli slitt av på de mest trafikkerte stedene, og det er vanskelig å lappe, uten først å måtte slipe grundig.

Oppbygging:
Oljen pensles på i flere tynne lag. Antallet strøk avhenger av treets tilstand, men 2-3 strøk er normalt.

    Akkurat nå leser andre ...