Suveren trebeskyttelse: Falurød

Den kjente røde fargen på svenske trehus stammer fra 1700-tallet, men er en suveren trebeskyttelse med helt moderne kvaliteter. Den er holdbar, lett å bruke, og nå fås den også i andre farger...

Fargen skifter nyanse etter sollyset og i regnvær slik som kalkede overflater.

En av de beste trebeskyttelsene vi kan kjøpe, er mest kjent under navnet falurød. Faktisk finnes den i dag også i andre farger som for eksempel lys rød og svart – og den markedsføres nå under navnet Falu Rödfärg. Fargen er en såkalt slamfarge som har eksistert siden engang på 1700-tallet, og den oppfyller faktisk alle moderne krav til en effektiv trebeskyttelse også når det gjelder nye krav til miljøvern og arbeidsmiljø. Og samtidig løser den sin oppgave på treverket både estetisk og teknisk tilfredsstillende. Hvor underlig det høres ut, så kan en slik gammel malingstype konkurrere med nåtidens høyteknologiske produkter uten problemer. Og så kan du faktisk blande den selv dersom du skulle ha lyst.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Derfor skal du ha en fuktighetsmåler

Ingen fabrikkhemmeligheter

Falu Rödfärg består av vann, rugmel, et jernsulfat (jernvitriol), pigment og linolje. Pigmentet er et biprodukt fra utvinning av kobbermalm i Sverige. Det inneholder kiselsyrekrystaller som gir fargen en svært vakker lysrefleksjon. Jernvitriolen innvirker også på fargen og gjør den levende når jernpartiklene ruster med tiden. Fargen blir mørkere og mørkere i motsetning til de fleste andre fargene som falmer.

Bruk av fargen

Falu Rödfärg er bare beregnet til utendørs treverk og er best på uhøvlede bord - gjerne på nytt eller værbitt tre som enten er ubehandlet, ellers der den tidligere beskyttelsen er svært slitt. Grånet trykkimpregnert tre kan også behandles med Rödfärg.

Forarbeidet er ganske enkelt. Nytt tre kostes av for løse partikler og strykes to ganger med et døgns mellomrom. Gammel løsnet Rödfärg børstes grundig av med en stålbørste før maling.

Man kan undre seg over at et bindemiddel av kokt rugmel kan fungere utendørs, men 250 års erfaring viser at det holder glimrende på tre. Behandlingen holder ti til femten år og er billig sammenlignet med annen trebeskyttelse.

Falu på flere måter

Ekte Falu Rödfärg kan kjøpes ferdig opprørt i røde til brunlige toner og svart. Men du kan også kjøpe fargene som pulver som røres opp i vann og tilsettes linolje. Det kan være praktisk dersom malinga skal sendes. Endelig kan rødfargepigmentet kjøpes alene hvis du vil koke slamfargen din selv.

Omrøring av pulver

Ekte Falu Rödfärg i pulverform tilsettes vann, linolje og litt flytende såpe. Pulveret tåler frost under oppbevaring og har ikke begrenset holdbarhet. Du kan derfor røre opp den mengden farge du skal bruke uten større søl. Det tar bare noen få minutter å røre opp fargen, og du trenger ikke kjeler slik du gjør hvis du skal lage slamfarge helt fra bunnen.

Slamfarge som Falu Rödfärg står med ei fløyelsaktig overflate som minner om kalking. Men slamfarge kan bære langt mer pigmenter enn farget kalk og bli mer intens i fargen. Som kalk smitter også slamfarge av, noe som generelt er en god egenskap fordi ei slik overflate holder seg selv ren mens den langsomt brytes ned. Det bygges ikke opp tykke og avskallede fargelag som ved maling med sterke bindemidler.

Trebeskyttelse

Bevaring av treverk utendørs hviler på flere egenskaper. Falufargen har dem alle. Den sperrer for sollys som ellers bryter ned overflata på treet og gjør den mer fuktsugende. Fargelaget kan puste og gir slik en rask tørking av treet - en svært viktig egenskap som dagens malinger ikke har tilstrekkelig av. Innholdet av jernvitriol hemmer algevekst. Det er ikke påvist at mineralet også virker hemmende på trefibernedbrytende sopp, men bare fargens glimrende evne til å la treet tørke hemmer råte og sopp, som bare opptrer der treet har en fuktprosent på over 20. Endelig medvirker linoljen i fargen til å minske fuktopptaket i treet.

Kok din egen slamfarge

Falu Rödfärg får sin røde farge av pigmenter som utvinnes av slagg fra en kobbergruve som nå er nedlagt. Moderne pigmenter kan også brukes hvis du vil koke malinga selv. Skifter du ut jern vitriol med sinkvitriol, kan slamfarge kokes med lyse pigmenter eller med andre farger. Finn oppskriften på falurodfarg.com. Her får du kjøpt fargepigmenter i pulverform: Liers Produkter, tlf. 63 82 45 12, www.linolje.com (klikk på prisliste); Hans Ekjord Farvehandel, tlf. 22 20 14 09;

Les mer ...

Du kan lese mer om Falu Rödfärg på internett, f.eks. her: sv.wikipedia.org/wiki/Faluröd. Eller gå inn på www.falurodfarg.com. Her kan du også kontakte fabrikken og få opplyst hvordan du får tak i malinga.

Slamfarge som Falu Rödfärg står med ei fløyelsaktig overflate som minner om kalking. Men slamfarge kan bære langt mer pigmenter enn farget kalk og bli mer intens i fargen. Som kalk smitter også slamfarge av, noe som generelt er en god egenskap fordi ei slik overflate holder seg selv
ren mens den langsomt brytes ned. Det bygges ikke opp tykke og avskallede fargelag som ved maling med sterke bindemidler.

Nytt tre feies for løse partikler. Gamle overflater renses for løs farge med en stålbørste.

Fargen fortynnes med 10–20 prosent i første strøk. Så skal den tørke et døgn.

Neste dag kan du male andre strøk med ufortynnet farge. Kostene renses i såpevann.

Etter to strøk er treet dekket, og så er det 10–15 år til du trenger å male igjen.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Trebeskyttelse