Problem:

Jeg har bygget en carport med kledning av trykkimpregnerte bord. Bordene var fortsatt ganske fuktige da jeg satte den opp, og jeg vil bruke en heldekkende trebeskyttelse. Når kan jeg regne med at bordene er tørre nok til maling?

Løsning:

Når treet er så vått at det trenger ut vann ved skruehullene, kan det gjerne gå minst et par sommermåneder, før du kan male. Mye fukt i treet vil dels hindre at malingen kan sitte fast, og dels kan tørkeprosessen få treet til å krympe. Hvis du maler for tidlig, vil tre som ikke er malt komme til syne der bordene overlapper hverandre.

Vi foreslår at du skaffer deg en fuktmåler når du mener at tiden er inne. Bare for å være på den sikre siden. Treet skal ned til en restfukt på omkring 20 prosent, før det egner seg til å bli malt. Fuktmålere får du for et par hundrelapper for de billigste.

LES OGSÅ: Derfor skal du ha en fuktighetsmåler

Mens treet tørker, vil vi anbefale at du skjermer alt treverk for solstråler. Ellers vil sollyset “punktere” noen av de ytterste cellene i treet, og malingenvil ikke hefte på døde (grå) celler. Du kan eventuelt henge opp et par presenninger. De skal skjerme for solen, men tillate rikelig med ventilasjon.

Redaksjonen anbefaler: Sjekk fuktigheten før du maler!

Når du skal male treverk utendørs, må du alltid være sikker på at fuktigheten i treet er under 18 prosent. Hvis treet er fuktigere enn de 18 prosentene, stenger du inne fukten. Og siden vann alltid finner seg en vei ut, vil malerjobben være bortkastet arbeid, ettersom malingen vil flasse av i løpet av et par måneder.

Derfor anbefaler vi at du bruker en fuktmåler før du maler.

AKKURAT NÅ: Du får 2 nummer av Gjør Det Selv og en 6i1 multidetektor med fuktmåler for kun 89 kroner. Du sparer 465 kroner!

Ja, takk: Vis meg det gode tilbudet NÅ!

Her ser du en video av 6i1 multidetektorens seks forskjellige funksjoner: