Slik beskytter du treverket

Når vi beskytter utendørs tre med flere lag olje og maling, er det ikke bare til pynt. Vi forlenger treets levetid betydelig, fordi treet blir godt beskyttet mot fukt, sopp og ultrafiolette stråler fra solen. Her viser vi hvilke typer trebeskyttelse du kan velge mellom, og hvordan du bruker dem.

BESKYTTELSE: Malingen på treet danner en overflate som holder regnet ute, men som fukt inne i treet kan trenge ut gjennom.

HVA BRUKES TREBESKYTTELSE TIL?

HUSVEGGER, LEVEGGER OG GJERDER
Et strøk med grunningsolje og en form for trebeskyttelse vil forlenge treets levetid betydelig. Derfor lønner det seg å behandle nytt treverk utendørs.

DØRER OG VINDUER
Velstelte dører og vinduer kan påvirke verdien på huset positivt. I tillegg ser det jo mye penere ut.

HAGEMØBLER OG TERRASSER
En behandling med treolje vil beskytte hagemøbler og treterrasser mot fukt. Skal treet også beskyttes mot sollys, er maling mer effektivt.

HVORDAN BRUKER DU TREBESKYTTELSE?

På ubehandlet treverk er det en fordel å begynne med å forsegle alle kvister med to-tre strøk med kvistlakk. Ellers vil det sive ut harpiks fra kvisten, som ødelegger behandlingen du gir treet etterpå. Er treet grått i overflaten, skal det slipes før du grunner eller maler.

Det grå er ødelagte trefibre, og de kan verken grunning eller maling sitte fast på. Deretter er du klar til å trebeskytte.

Først skal treet grunnes, fordi grunningen beskytter og danner en overflate alle former for trebeskyttelse kan hefte til. Deretter kan du behandle treet med det produktet som til slutt skal beskytte treet, og få det til å holde lenger – treolje, beis eller maling.

LES OGSÅ: Derfor skal du ha en fuktighetsmåler

VIKTIG OM GRUNNING!

Grunningsolje til utendørs bruk inneholder stoffer som motvirker sopp. Den skal derfor kun brukes utendørs. Oljen metter treets celler og skaper en overflate som maling og beis kan hefte godt på.

SPESIELT MED MALING

Maling danner et tykkere lag og inneholder flere fargepigmenter enn annen trebeskyttelse, som ofte er nesten gjennomsiktig. Derfor vil maling beskytte treet bedre mot sollys enn en pigmentert olje eller beis. Til gjengjeld stiller maling større krav til forarbeidet.

GRUNNINGSOLJE OG TREOLJE
Treolje beskytter treet mot fukt, men ikke mot sollys. Brukes som topplag på for eksempel terrassebord. Grunningsolje brukes kun på ubehandlet tre. Den impregnerer og gir en overflate som maling og beis binder på.

AKRYLBASERT
Akrylmaling beskytter mot både fukt og sollys, og gir en veldig holdbar overflate (5-9 år), hvis den påføres på en riktig behandlet vegg. Meget diffusjonsåpen (pustende) maling.

OLJEBEIS/MALING, ALKYDBASERT
Oljebeis med alkyd trenger godt inn i treet og beskytter det mot både fukt og sollys. Holdbarheten kan være opp til 5-7 år. Fortynnet alkydmaling kan også brukes som grunning.

AKRYL-ALKYDBASERT
Selv om beisen eller malingen inneholder olje, kan den fortynnes med vann. Penslene kan også vaskes med vann. Denne typen beskytter mot både fukt og sollys, og den holder lenge (opptil 5-9 år).

LINOLJEMALING
Linolje trenger dypere inn i treet enn alkyd, så malingen beskytter godt og har lang holdbarhet. Malingen skal påføres med mange tynne lag i starten, men er enkel å vedlikeholde senere.

OLJEBEIS/LASYR
Denne typen beis er en tynnere utgave utendørs trebeskyttelse – med færre pigmenter (halvdekkende). Den stiller mindre krav til forarbeidet. Beskytter treet mot fukt, men mindre godt mot sollys.

TRETJÆRE
Tretjære motvirker muggsopp og beskytter treet mot fukt. Mørk tretjære beskytter også mot sollys. Den brukes både som grunning og topplag. Litt tung å påføre. Krav til forarbeid er minimalt.

LAKK
Lakk brukes ofte på trebåter. Den beskytter treet mot fukt, men ikke mot sollys. På land brukes lakk primært på nytt tre, som er beskyttet mot vær og vind. Danner en hard og tett overflate.

MENGDER:

Noen produkter fås primært i store spann eller dunker, andre fås primært i små bokser. Men de mest vanlige mengdene er:
? 0,75 liter
? 2,5 liter
? 5 liter
? 10 liter

    Akkurat nå leser andre ...