TEST: Regn
Et terrassegulv blir utsatt for mye regn. Her tester vi hvor godt oljen umiddelbart klarer å holde vannet ute, slik at det legger seg på overflaten.
Vi behandler alle teststykkene med olje. Teststykkene med nr. 1 behandles med den dyre, nr. 2 med den middels dyre, og nr. 3 med den billige oljen. Teststykkene dekkes godt med olje rundt på alle sider og kanter.
Oljen får lov til å trenge inn, og etter cirka 20 minutter tørker vi av den overskytende oljen, i henhold til produsentenes anbefalinger.
Etter et døgn sprayer vi vann på overflaten til teststykkene. Vi lar dem stå til dagen etter. Vannet perler fortsatt fint av på overflaten på alle de tre stykkene. Det ser altså ut til at den umiddelbare vanntettheten er like god for alle de tre oljene.
KONKLUSJON
Alle de tre oljene beskytter umiddelbart treet mot inntrenging av vann (regn).
TEST: Inntrengingsevne
Hvor godt trenger oljen inn i treet? Det er vanskelig å se når vi oljer overflaten, så her overdriver vi og plasserer endeveden i et oljebad.
Vi kapper først stykkene for å undersøke hvor langt oljen har trengt inn i treet. Det klarer vi ikke å se ellers.
Deretter setter vi endene ned i et oljebad og lar dem suge i et døgn. Den dyre oljen trenger lengst inn i treet. Men det er et usikkert resultat.
TEST: Varme, kulde og slitasje
Kanskje den dyre oljen er mer holdbar i lengden? Vi har ikke tid til å vente ett år, så vi simulerer tidens tann og slitasje ved å skrape, varme, fryse og vanne bordene. Først veier vi trebitene, så vi kan måle hvor mye vann det suger til seg når ”årstidene” har herjet.
Mellom varme og kulde får de et enkelt drag med en skarp sikling på oversiden, for å simulere slitasje.