Vi tester terrasseolje – dyr eller billig?

Den ene treoljen er mye dyrere enn den andre, men er det forskjell?

Skal du velge den dyreste oljen til terrassen, eller er den billigste like god? Det er ikke lett å se forskjell, og vi ble ikke mye klokere av å studere det med liten skrift. Derfor kjøpte vi en BILLIG, en MIDDELS og en DYR terrasseolje og testet dem mot hverandre. Heretter er anbefalingen vår klar.

Prisforskjellen er så tydelig at det skriker etter en forklaring: Hvorfor er merkevareterrasseoljen flere ganger dyrere enn den billigste lavprisoljen til akkurat samme formål?

Gir den dyre oljen mye bedre beskyttelse mot vanninntrenging? Eller holder den i flere år, uten at du trenger å bekymre deg om å olje terrassen?

For å finne svaret, har vi kjøpt tre oljer; en billig, en mellomdyr og en i den dyreste enden av prisskalaen. Deretter setter vi i gang i verkstedet.

I artikkelen kan du lese hvordan de tre terrasseoljene klarte seg. Vi går gjennom:

  • terrasseoljens egenskaper
  • terrasseoljens vanntetthet
  • terrasseoljens inntrengningsevne
  • terrasseoljens holdbarhet

LES OGSÅ: Derfor skal du ha en fuktighetsmåler

Slik holder vi styr på oljene

Fargekoordinering

Vi har anonymisert oljene ved å tømme dem over i like bøtter og markert dem med en farge. Penslene markerer vi med samme farge, slik at vi hele tiden har kontroll på de tre oljene. I denne testen har vi valgt ikke å vise fabrikat, fordi det er prisnivået og verdi for pengene som er viktig.

DYR
Anerkjent merke. Kjøpt en malerforretning.

MIDDELS
Populært merke. Kjøpt i et byggvarehus.

BILLIG
Ukjent merke. Kjøpt i et lavprisvarehus.

Samme bord til alle oljene

Vi har kjøpt et par terrassebord av lerketre, den tresorten som oljene passer til. Av bordene kapper vi seks jevne og like store biter, slik at vi får to biter til hver olje. Vi forsikrer oss om at fuktinnholdet er likt, og innenfor anbefalt nivå, når treet oljebehandles. Til slutt merker vi bitene med stifter, slik at vi kan identifisere dem.

TEST: Konsistens og innhold

Vi begynner med å sammenligne oljenes egenskaper når vi skal jobbe med dem. En for tynn olje drypper mye, mens en for tykk olje er vanskelig å smøre ut. Vi kikker også på tørketider.

KONSISTENS
Det er ingen merkbar forskjell på viskositeten, altså hvor tykk oljen er. Alle de tre oljene henger like lenge i penselen, renner like lett og er i det hele tatt veldig like å jobbe med.

FARGE
Det er litt forskjell på fargen, og når oljen tørker er det også fargeforskjell på bordene. Det har likevel ikke umiddelbart noen praktisk betydning.

INNHOLD
Alle de tre oljene inneholder soppmiddel, som bekjemper sopp og alger. Utover det, er det vanskelig å lese seg til hvordan oljen er sammensatt.

TØRKETID
Tørketiden varierer på de oljene vi tester. I skjemaet kan du se de oppgitte tidene for når oljen er støvtørr, når den kan rebe-handles og når den er gjennomtørr. De oppgitte tørketidene stemte godt overens med det vi opplevde. I praksis har det ingen betydning hvor lang tid oljen bruker på å bli gjennomherdet. Når den er støvtørr, kan den berøres, og du kan trygt gå på terrassen når den er tørr nok til å rebehandles.

KONKLUSJON

Det er stor forskjell på når oljene er gjennomtørre (herdet), men i praksis har det ingen betydning. Alle oljene inneholder beskyttelse mot sopp, og vi merker ingen forskjell på konsistensen til oljene under arbeidet med dem.

TEST: Regn

Et terrassegulv blir utsatt for mye regn. Her tester vi hvor godt oljen umiddelbart klarer å holde vannet ute, slik at det legger seg på overflaten.

Vi behandler alle teststykkene med olje. Teststykkene med nr. 1 behandles med den dyre, nr. 2 med den middels dyre, og nr. 3 med den billige oljen. Teststykkene dekkes godt med olje rundt på alle sider og kanter.

Oljen får lov til å trenge inn, og etter cirka 20 minutter tørker vi av den overskytende oljen, i henhold til produsentenes anbefalinger.

Etter et døgn sprayer vi vann på overflaten til teststykkene. Vi lar dem stå til dagen etter. Vannet perler fortsatt fint av på overflaten på alle de tre stykkene. Det ser altså ut til at den umiddelbare vanntettheten er like god for alle de tre oljene.

KONKLUSJON
Alle de tre oljene beskytter umiddelbart treet mot inntrenging av vann (regn).

TEST: Inntrengingsevne

Hvor godt trenger oljen inn i treet? Det er vanskelig å se når vi oljer overflaten, så her overdriver vi og plasserer endeveden i et oljebad.

Vi kapper først stykkene for å undersøke hvor langt oljen har trengt inn i treet. Det klarer vi ikke å se ellers.

Deretter setter vi endene ned i et oljebad og lar dem suge i et døgn. Den dyre oljen trenger lengst inn i treet. Men det er et usikkert resultat.

KONKLUSJON
Mye kan avhenge av stykkenes densitet (årringenes tetthet), men det ser ut til at den dyre oljen trenger best inn i endeveden.

TEST: Varme, kulde og slitasje

Kanskje den dyre oljen er mer holdbar i lengden? Vi har ikke tid til å vente ett år, så vi simulerer tidens tann og slitasje ved å skrape, varme, fryse og vanne bordene. Først veier vi trebitene, så vi kan måle hvor mye vann det suger til seg når ”årstidene” har herjet.

Teststykkene får et opphold under “sola”, en 60° varm infrarød varme lampe, i 3 x 16 timer.

Stykkene avkjøles 8 timer i fryseren(-18°) mellom hver tur under lampen.

Mellom varme og kulde får de et enkelt drag med en skarp sikling på oversiden, for å simulere slitasje.

Til slutt legger vi stykkene i vann, og holder dem neddykket i et døgn.

Etter alle prøvene veier vi trestykkene igjen, for å se hvor mye vann de har sugd til seg.

KONKLUSJON

Det er ingen reell forskjell på hvor mye vann trestykkene suger etter “torturen”. De to grammene er innenfor den relative måleusikkerheten.

Dette sier produsentene

Når vi spør produsentene, er det én ting de er enige om: Treverk som behandles med treolje, og særlig terrassegulv som slites, bør behandles hvert år. Det betyr at en langtids holdbar virkning, som ofte er argumentet når vi spør om årsaken til prisforskjellen, er mindre vesentlig og litt selvmotsigende. Utover det, klarer vi ikke å lokke frem flere argumenter for en dyr olje fra produsentene.

DERFOR SIER VI: DET ER INGEN FORSKJELL!

Vi kan ikke påvise noen forskjell på den dyre, den middels dyre og den billige oljen. Skal vi være virkelig detaljerte, ser det faktisk ut til at den billige oljen i vårt tilfelle er litt bedre til å holde vannet ute. Men forskjellen er så liten, at det må skrives på kontoen for usikkerhet og tilfeldigheter i testen. Når produsentene i tillegg motsier sine egne argumenter, fordi de anbefaler rebehandling hvert år - også med oljer som lover lenger holdbarhet - våger vi å anbefale at du kjøper den billigste oljen, men ofrer tid på å olje terrassen hvert år.

Tiden til behandlingen er den samme, men prisen kan du kutte ned til omtrent en en fjerdedel fra dyrest til billigst.

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...