Lekkert sykkelskur i moduler

På kun et par dager kan du bygge et flott skur til sykler og hageredskaper. Skuret bygges med smarte moduler av lister og OSB-plater, og vi har i tillegg utstyrt bygget med et sedumtak, som både ser pent ut og bidrar positivt til miljøet.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
12.000 kroner

Intro

Dette smarte sykkelskuret, med plass til hageredskaper, bygger du i løpet av en drøy helg hvis du har med deg en makker. De vannfaste OSB-platene og de vannrette listene gir skuret et moderne utseende. Som en ekstra detalj, har vi utstyrt bygget med et sedumtak, som både ser pent ut og bidrar positivt til miljøet.

LES OGSÅ: Bruk et gratis 3D-tegneprogram og få et perfekt resultat!

Dette prosjektet er ikke noe særlig vanskelig, men du må være nøyaktig når listene skal settes fast, slik at de sitter rett hele veien rundt. Hvis dere er to personer om prosjektet, kan det gjøres på kun tre dager.

Veiledning

01
Veggene og døren lages først 5 Trinn

Når du har satt sammen de fire veggene og døren, er sykkelskuret stort sett klart til å bli satt opp.

Her skal vi verken støpe eller grave ut til stolper, fordi veggene hviler på justerbare bein. Skal du ha en tilsvarende løsning, krever det at du har et helt plant og stabilt underlag.

OSB3-platene som brukes er beregnet for bruk utendørs. For sikkerhets skyld får de likevel et strøk med en egnet trebeskyttelse når de er montert.

1

Begynn med å sette sammen fire like rammer og en dør. Du skal bruke rammer til tre vegger og en vegg med dørhull. Bruk 5 x 120 mm skruer: to i hver stolpe (A) og to i døroverliggeren (B1).

2

Justerskruene (C), som skuret står på, sitter i såkalte islagsmuttere, som du forborer til i bunnen av alle rammene. Vi bruker fire til hver ramme.

3

Juster alle justerskruene til 1,5 cm fra bunnen. Da slipper du mye skruarbeid når veggene er på plass og skal justeres i vater. Steinbelegninger, som dette skuret skal stå på, er sjelden helt vannrette.

4

Sag til de nederste veggplatene (D) i bunnen. Bruk en sirkelsag, og skjær bunnen skrått av platene, i en vinkel på 45°. Da kan eventuelt regnvann renne av veggen i stedet for å trenge opp i konstruksjonen.

5

Skru kun de nederste platene på vegg­ rammene med 5 x 50 mm skruer, så de er i plan med rammen i venstre side og stikker ut i høyre side. Den skrå enden vender inn og ned, og stikker ut 1 cm under rammen.

02
Skuret settes opp 7 Trinn

Hvis du ikke allerede har en hjelper med på prosjektet, så er det nå du skal ringe etter en venn. Du får bruk for hjelp til å holde og løfte når veggene skal flyttes på plass og skrus sammen.

Når de fire veggene er satt opp, skal du forsikre deg om at alle justerskruene står på underlaget, og at bygget står 100 prosent vannrett (i vater).

Etterpå er du klar til å lime og skru på resten av veggplatene, og sage av overskuddet i sidene. Avslutt med trebeskyttelse utvendig og innvendig.

1

Sett opp bakveggen først. Bær den første veggen dit den skal stå. Pass på å løfte veggen, hvis den skal flyttes. Ellers brekker justerskruene i bunnen. Støtt opp veggen med et par lekter.

2

Sett opp vegg nummer to umiddelbart ved siden av den første, men på innsiden. Den neste veggen monteres på yttersiden, slik at du rundt hele kan se to stolper (A) i venstre side og én stolpe (A) i høyre side.

3

Løft opp veggen, slik at underkanten flukter med den første veggen. Det er enkelt nok, hvis du bruker en lektestump og en spade, som vist her. Ikke ta hensyn til juster-skruene. De justeres riktig senere.

4

Skru sammen de to veggene i hjørnet med 3 stk. 5 x 120 mm skruer. Sørg for at bunn og ytterkanter flukter fullstendig, og fortsett å montere de to siste veggene på samme måte.

5

Få alle veggene til å stå i vater. Juster skruene med en fastnøkkel. Det kan hende du blir nødt til å legge noe under, ettersom skruene er ustabile hvis de blir skrudd ut mer enn 3 cm.

6

Så kommer turen til veggplatene (D). Begynn med å legge en stripe monteringslim i noten på den nederste platen, og monter neste plate oppå. Skru den fast med 5 x 50 mm skruer. I venstre side av bildet kan du se to loddrette stolper i siden, mens det bare er én synlig stolpe i høyre side. På yttersiden stikker OSB3-platene utenfor rammen i siden med de to stolpene, slik at de er dekket.

7

Avslutt med trebeskyttelse på veggene. Når alle veggene er satt opp, skal de behandles, slik at de tåler å stå ute. Her gir vi et par strøk klar lakk, så platestrukturen synes, men du kan også bruke en farge.

03
Lektene klargjøres og skrus fast 8 Trinn

Det lette og moderne utseendet på sykkelskuret oppnår vi ved å montere mange vannrette lekter, som går som parallelle bånd hele veien rundt.

Kapp alle lektene og mal dem, før du setter dem opp. Da får de også maling på baksiden, og eventuell fukt som trenger ned langs veggen på innsiden vil ikke kunne gjøre skade.

Det er 16 lister på hver vegg, og de skal fordeles med cirka 8,5 cm avstand. Vi bruker avstandsklosser og vater; da blir det nøyaktig.

1

Kapp alle lektene (E) med en kappsag. De skal være 259,2 cm, og møtes i hjørnene på samme måte som veggelementene. Tilpass to lekter, og sjekk på skuret at målet stemmer, før du kapper til alle lektene.

2

Mal lektene i den fargen som passer deg. Her bruker vi kvistlakk først, for å hindre kvistgjennomslag senere. Når lakken er tørr, maler du alle lekter to strøk på alle sider.

3

La malingen tørke et døgn mellom hver påføring. Mellomsliping er kun nødvendig etter påføring av kvistlakken; deretter er det bare å male. Sett listene til tørk inne i sykkelskuret, der de ikke er i veien.

4

Sag ut til vinduer i vegg og dør. Målene bestemmer du selv, og det er enkelt å sage ut med sirkelsagen. Lim og skru en flat list på innsiden av vinduet, og lim på pleksi glass som vindu i falsen utenfra.

5

Første vegglekt (E) settes fast. Begynn med en løs lektebit som avstandskloss mot taksperrene (F), og hold den neste lekten fast mot avstandsklossen med tvinger. Skru fast lekten innenfra med 5 x 70 mm skruer.

6

Fortsett med lekter hele veien rundt. Bruk avstandsklosser og skrutvinger til å holde lektene, og skru dem fast fra innsiden av skuret. Det går lett hvis en spenner opp, og den andre skrur fra innsiden.

7

Lektene på døren skal skjæres i en 45° vinkel i hengselsiden, så døren kan åpnes. Lektene på veggen skal også kappes i en vinkel på 45°. I motsatt side kappes lektene rett av. Husk å male endene.

8

Låsen er enkel; her er det bare montert en skåte på undersiden av en av dørlektene. Den synes ikke så godt, men den holder døren godt lukket. Vil du tyverisikre, kommer du ikke utenom en hengelås.

04
Taket legges med et lite fall 5 Trinn

Taket er enkelt, fordi det består av de samme OSB3-platene som veggene. Platene legges på en rekke sperrer og lekter, der lektene skjæres til så det blir et lite fall på taket.

Lektene er 98 mm høye, men skråskjæres på langs, slik at de bare er 60 mm høye i den ene enden, men fortsatt 98 mm i den andre. Hvis du bruker håndsirkelsag, er det smart å spenne to lekter sammen, slik at hele anleggssålen på sagen har noe å hvile på.

1

Først legges de fem taksperrene (F). Det er 98 x 48 mm konstruksjonsvirke. Sperrene settes på høykant, og skrus fast med 150 mm lange skruer.

2

Så monteres lektene (G) på høykant. Igjen brukes 98 x 48 mm, men her sages de til, slik at de er 60 mm i høyden i den ene enden; i motsatt ende er de 98 mm. Det gir et lite fall på taket.

3

Takplatene (H) skrus fast. De er ikke lange nok, så de må skjøtes. Husk å legge skjøtene oppå lektene, legg lim i alle skjøter og skru fast platene med 5 x 50 mm skruer. Skjær endene rene med sirkelsagen.

4

Skru på forkantbordene (J). De er laget av OSB3-plater, som er 39 cm høye. Monter dem så de stikker 12 cm over takplatene, og sag rent i endene. Husk å bruke monterings lim i alle skjøter.

5

Kle taket med takbelegg. Vil du ha bare takbelegg, er du ferdig nå. Vil du ha sedumtak, skal du ha en fuktmembran, en drenerende matte og en vannlagrende filt. Alt kjøpes sammen med sedummattene.

Materialer

22 mm OSB3-plater, 67,5 x 250 cm:

 • 16 veggplater (D)
 • 6 takplater (H)
 • 4 forkanter (J) à 39 x 320 cm

73 x 73 mm justerte stolper:

 • 16 veggstolper (A) à 207,4 cm
 • 8 topp- og bunnstykker (B) à 240,8 cm
 • 2 dørstolper (A1) à 180,4 cm
 • 2 topp- og bunnstykker (B1) à 100 cm

48 x 98 mm konstruksjonsvirke:

 • 5 sperrer (F) à 320 cm
 • 5 taklekter (G) à 320 cm (skjæres skrått 6 cm høyde i den ene enden)

48 x 73 mm justerte lekter:

 • 64 vegglister (E) à 259,2 cm

Dessuten:

 • 16 justerskruer 10 mm, med islagsmutter
 • 1 skåte til døren
 • 2 pleksiglassplater til vinduer
 • 4 bladhengsler til døren
 • Monteringslim og diverse skruer
 • Takbelegg
 • Membran og sedumbrett
 • Kvistlakk og trebeskyttelse

Tidsforbruk

Tre dager, hvis dere er to personer.

Pris

Med takbelegg cirka 12.000 kroner. Cirka 7000 kr mer for sedumtak.

Vanskelighetsgrad

Det er ikke noe som er vanskelig med dette bygget, men du skal være nøye når lektene settes på, så de sitter snorrett rundt hele.

Tegning

Slik er sykkelskuret bygget

OPP Sykkelskuret er laget av fire like moduler (tre vegger og et dørparti). Hver modul består av en bunn- og en toppbjelke, og mellom dem skrus fire stolper fast med den viste avstanden. I dørpartiet sages bunnbjelken ut og flyttes opp, slik at den blir overligger.

Slik er sykkelskuret bygget

3D-modell

3D-modell

Sykkelskur i moduler

Moduloppbygget skur med gresstak.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Veggene og døren

Hver modul består av en bunn- og en toppbjelke. Mellom dem skrus det fast fire stolper med jevn avstand. I dørpartiet sages bunnbjelken ut og flyttes opp, slik at den blir overligger.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Få alle veggene til å stå rett

Juster justerskruene med en fastnøkkel. Det kan hende du er nødt til å legge noe under, fordi skruene skal ha et fast underlag.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Pyntelister på vegg og dør

Lag en 45° vinkel i hengselsiden, slik at døren kan åpnes. Listene på veggen skal også kappes i en vinkel på 45°.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Taklektene legges på høykant

Taklekten legges på høykant i den ene enden for å lage fall på taket.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Gresstakets oppbygging

Vanntett/rotsikker membran, vannsugende kapillærlag, UV-stabilt kunststoffkar, lett voksemedie og sedum-planter.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du sirkelsagen

I denne videoen lærer du alt om om sirkelsagens muligheter, sagblad og funksjoner. Sirkelsagen er knallsterk og kan med riktig innstilling sage alt fra grove til helt fine snitt – både rett og i forskjellige vinkler. Med riktig sagblad kan du bruke sagen i både tre, metall, porebetong, murverk og kunststoff.

TEKNIKK: Vinkel til større prosjekt

Den lager du enkelt av tre bord

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

Tips & Triks

Sedumtak = enkelt tak

Du trenger ikke å være sivilingeniør for å legge et sedumtak. Du kjøper ferdige matter med den typen beplantning du ønsker, og legger dem på taket oppå en fuktmembran, en drenerende matte og et vannlagrende sjikt. Det systemet vi legger her, er ferdige brett med alle lagene klare. De legges derfor bare rett på en membran. Se mer om brettsystemet på nettsiden byggros.com/no.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Sykkelskur