Velg riktig sparkelmasse

Uansett om du skal lappe hull i tre, utendørs murverk eller en gipsvegg innendørs, kan du få ferdigblandet sparkelmasse. Du skal bare vite hvilken av de mange, mange valgmulighetene som passer best til nettopp din oppgave.

Med riktig sparkelmasse kan alle hull lappes.

Med riktig sparkelmasse kan alle hull lappes.

Sparkelmasse i ferdigblandede utgaver, på tube eller i spann, er smart å ha stående blant det faste sortimentet av materialer i verkstedet.

Vi får alle til stadighet behov for å tette hullet etter en plugg, sparkle sprekkene i et bord eller fylle ripene i malt listverk.

I tidligere tider krevde det at du kjøpte en pose tørrmørtel og blandet sparkelmassen selv. Samtidig var utvalget begrenset. I dag bugner hyllene i byggvarehusene av forskjellige ferdigprodukter.

Det finnes så mange, at det virkelig er snakk om en jungel, som det krever nærstudering av bittesmå bokstaver på emballasjen for å skille fra hverandre.

LES OGSÅ: Gode råde om sandsparkel

Multi eller ultra?

Hva er for eksempel forskellen på “multi-” og “ultra”-filler? Eller universalsparkel og finsparkel? Du kan løse de fleste oppgaver med to-tre typer. Har du sparkelmasse til både større hull, til hull som skal males over straks og til skader i tre, er du godt dekket inn. Men til spesialoppgaver finnes det selvsagt også spesifikke sparkelmasser som du bør kjenne til.

I denne gjør det selv-veiledningen får du en oversikt over 12 forskjellige sparkelmasser, som kan brukes til enten:

  • tre (ute og inne)
  • murverk (ute)
  • vegg (inne)

Tre (ute og inne)

Når du skal lappe riper, sprekker og hull i tre, skal sparkelmassen være forholdsvis fleksibel. Men du skal også forholde deg til om sparkelmassen skal være innendørs eller utendørs, og om reparasjonen skal males over eller ikke. Mange sparkelmasser kan brukes på tre, men kun få har samme farge som treet.

Når du skal glatte ut
Har du småhull og riper i bord-platen, vinduskarmen eller i den glatte overflaten på en dør, skal du bruke en fin sparkelmasse, som etterpå kan slipes helt glatt og males over.

Vi foreslår
Jotun Sparkel for tre

En akrylbasert sparkelmasse til innendørs bruk. Du kan fylle mindre sprekker og hull i både listverk, dører, vinduer og trepa­ nel på vegg og i tak. Den tørker raskt og er enkel å slipe.

Kapasitet: 0-5 mm dype hull

Andre alternativ
Danalim Finsparkel 615
Bostik Fine Filler
Flugger akrylsparkel inne

Når du skal fylle større hull
Større hull i treverk som skal overmales, kan fylles med mange typer sparkelmasse. Men gå etter en som kan tåle å bli lagt på i tykke lag. Ellers må du sparkle mange ganger med mellom­ liggende tørketider.

Vi foreslår
Plastic Padding Kjemisk Tre

Tokomponent masse som blir veldig hard, uten at den krym­ per. Hefter på tre og etterlater en trelignende overflate.

Kapasitet: 0-5 cm dype hull

Andre alternativ
Casco Woodfiller
Plastic Padding Supersparkel

Når du ikke vil male over
Hvis du har hull, hakk eller sprek­ sprek ker i et flott tregulv eller en benke­ plate, vil du helst lage en usynlig reparasjon. Det kan du gjøre med plastisk eller kjemisk tre, med samme farge som den tresorten du vil reparere.

Vi foreslår
Liberon formtre

Liberon Formtre brukes til å utbedre større hull i for eksem­ pel møbler og gulv. Formtreet synker ubetydelig, kan formes som modelleire og kan skrus og spikres i etter at det er herdet.

Kapasitet: 0-20 mm dype hull

Andre alternativ
Plastic Padding Kjemisk Tre

Når du skal sparkle plater
Hvis du bygger i MDF eller andre treplater, og vil oversparkle hull eller nedsenkede skruer, er det kjekt med en hurtigherdende lettsparkel, slik at du raskt kan fortsette arbeidet.

Vi foreslår
TEC7 Filler

TEC7 Filler er en lett gipsfiller for glatting, fylling og reparasjon av hull/skader på ubehandlede, malte eller pussede overflater før maling, eller tapetsering. Kan overmales allerede etter 20 minutter.

Kapasitet: 0-20 mm dype hull

Andre alternativ
Bostik Fine Filler
Plastic Padding Kjemisk Tre

Murverk (ute)

Før du velger sparkelmasse til hullet i en utendørs murvegg, skal du sjekke at sparkelmassen kan brukes utendørs. Det er det nemlig langt fra alle sparkelmasser på tube som kan. Deretter handler valget ditt om hullets størrelse, overflatens struktur og om du har tålmodighet til å la sparkelmassen tørke i flere timer.

Når underlaget beveger seg
Mellom to vegger eller i materialer som kan utvide seg i varme og trekke seg sammen i kulde; det er mange steder hvor det må tas høyde for bevegelser. Ikke store bevegelser, men nok til at en sparkelmasse sprekker.

Vi foreslår
Bostik Universal Filler

Akrylsparkelmassen kan tåle beve -gelser på opptil 15 prosent av fugens eller hullets bredde. Utendørs må den overmales når den er tørr.

Kapasitet: 0-20 mm dype hull

Andre alternativ
Plastic Padding Elastic Supersparkel

Når du skal fylle store hull
Store hull stiller ekstra krav til sparkelmassen. Ofte vil de typene som kan klare oppgaven være forsterket med fibre eller lignende. Gå etter en sparkelmasse som kan legges på i tykke lag (f.eks. 2 cm).

Vi foreslår
Danalim Filler Utendørs 612

Filler Utendørs 612 er en vannfast sementbasert sparkelmasse til reparasjon av store og små skader, ute og inne. Den er lett å slipe, kan overmales og er skrufast.

Kapasitet: 0-100 mm dype hull

Andre alternativ
Bostik Universal Filler
Gjøco Fasade

Når det skal være glatt
På en pusset murvegg er det kjedelig hvis en reparasjon av et hull blir veldig tydelig. Hvis du går etter en finkornet sparkelmasse, gjør du jobben mye enklere for deg selv.

Vi foreslår
Casco Onefill Premium

Akrylbasert filler for hull opptil 5 cm. Krymper ikke, er lett å slipe og kan brukes på de fleste overflater, blant annet mur og betong. Må overmales utendørs.

Kapasitet: 0-50 mm dype hull

Andre alternativ
Bostik Universal Filler
Dana Lim Filler Extra 619
Gjøco Fasade

Når det skal gå fort
Hvis tid er det viktigste, og du ikke orker å vente i timesvis på at sparkelmassen tørker, skal du velge en hurtigtørkende sparkelmasse.

Vi foreslår
Danalim Lettvektsfiller 628

I løpet av en times tid er reparasjonen -tørr og klar til videre arbeid. Godt egnet til mindre reparasjoner i murverk, betong, gips mv.

Kapasitet: 0-50 mm dype hull

Andre alternativ
Bostik Multi Filler

Vegg (inne)

Det er oftest i innervegger du har hull som skal repare repareres etter ting som har hengt på veggen. Når de fjernes igjen, må det sparkles. De fleste produkter til utendørs Husk å sjekke om bruk kan også brukes innendørs. Husk å sjekke om bruk kan også brukes innendørs. sparkelmassen blir skrufast når den herder. massen massen blir skrufast når den herder. Da kan den også brukes hvis du skal bore og skru samme sted igjen.

Til skruehull
De fleste sparkelmasser kan fylle skruehull, og enkelte produkter er faktisk laget til nettopp dette formålet. De krymper typisk ganske lite, og de er skrufaste, slik at du kan sette en ny skrue direkte i den herdede sparkelmassen.

Vi foreslår
Danalim Filler Standard 618

En fiberforsterket sparkelmasse, som kan legges på i opptil 5 mm tykke lag om gangen. Krymper nesten ikke, så mindre hull trenger kun å sparkles én gang.

Kapasitet: 0-20 mm dype hull

Andre alternativ
Bostik Universal Filler
Jotun Sparkel Vegg & Tak
Flugger Easy Filler

Når du fyller store hull
Store hull stiller ekstra krav til sparkelmassen. Ofte vil de typene som gjør jobben best være forsterket med fibre eller lignende. Gå etter en sparkelmasse som kan legges på i tykke lag (f.eks. 2 cm).

Vi foreslår
Bostik Multi Filler

Du kan legge på sparkelmassen i opptil 2 cm tykke lag på én gang. Sparkelmassen er dessuten hurtigtørkende, slik at du raskt kommer videre med arbeidet.

Kapasitet: 0-20 mm dype hull

Andre alternativ
Danalim Filler Extra 619

Når du har det travelt
Hvis du ikke har tid til å vente på en langsomt tørkende sparkelmasse, er det tørketiden du skal se etter. Noen produkter er designet til nettopp å tørke i en fei.

Vi foreslår
Gjøco Hurtigsparkel

Hurtigtørkende håndsparkel for innendørs bruk. Brukes på karmer, dører, skap o.l. av tre og stål. Sparkelmassen tørker raskt og får en massen hard og minimalt sugende overflate som er godt egnet til overmaling.

Kapasitet: 0-20 mm dype hull

Andre alternativ
Bostik Multi Filler
Danalim Lettvektsfiller 628

Når du har sagflistapet
Her har vi virkelig funnet et nisjeprodukt, for det finnes faktisk en sparkelmasse spesielt beregnet for å lappe hull i en vegg med sag-flistapet - uten at reparasjonen blir tydelig etterpå.

Vi foreslår
Polyfilla Rutexfiller

Mindre sprekker og hull kan fylles opp, slik at overflatestrukturen ligner sagflistapet. Dermed unngår du glatte felter i tapetet.

Kapasitet: 0-20 mm dype

Andre alternativ
Vi har ikke funnet tilsvarende produkter.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Materialer