Velg riktig tetningsteip

Det finnes minst 40 forskjellige typer teip på gjør det selv-markedet, og blant dem finnes en gruppe med spesielle egenskaper når det gjelder oppgaver der tetthet er det viktigste. Få oversikt over de viktigste typene her.

Velg rigtig tetningsteip

Vann, varme og strøm krever tette forbindelser. Her kan spesialteip være den perfekte løsningen.

HVA BRUKES TETNINGSTEIP TIL?

TETTING MOT VANN
Vannslanger, vannrør og takrenner. Der det er vann, kreves det tetthet. Her finnes det teiptyper som kan klare både nødreparasjoner og permanente løsninger.

TETTING MOT VARMETAP
Når varmerør isoleres, tettes skjøtene med teip. Det gjøres for både å minimere varmetap, og for å sikre at det ikke slipper inn luft som kan danne kondens.

TETTING MOT STRØM
Skadede ledninger og kabler er ikke bra. Enten må de skiftes, eller repareres midlertidig med en egnet teip.

Hvordan brukes tetningsteip?

Tetningsteipene favner over en gruppe av teip som kun har det til felles at de tetter. Måten du jobber med dem på, kan være veldig forskjellig. Her går vi tett på hvordan du bruker en dampsperreteip.

Når du monterer en dampsperre, er det avgjørende for virkningen at den er helt tett. Ved rørgjennomføringer, stikkontakter og lampeuttak ordnes det med spesielle tetningsmansjetter.

Der lengdene av dampsperre skjøtes, klemmes og teipes lengdene sammen oppå et fast underlag, for eksempel et spikerslag. På resten av dampsperren skal selv de minste hull etter stiftene, som er brukt til å sette fast dampsperren, dekkes med små biter av dampsperreteip.

LES MER: Guide til dampsperre

VARIANTER AV TETNINGSTEIP

BUTYLTEIP Vanntett teip som er spesielt godt egnet til å tette sprekker i takrenner, nedløpsrør, takoverganger og andre steder som utsettes for regn og fukt.

ALUMINIUMSTEIP Denne typen teip kan lappe nedløpsrør, ventilasjonsrør og andre ting av metall. Også egnet til tetting av rørisolasjon. Teipen tåler temperaturer helt opptil 150 grader og kan dessuten tåle åpen ild.

ELEKTRIKERTEIP Blant elektrikerne kalles denne typen teip også for isoleringsteip. Teipen finnes i mange forskjellige farger, og brukes til å reparere og isolere bøyelige ledninger. Perfekt til fargekoding.

GJENGETEIP Denne typen, som også kalles teflonteip, brukes til tetting av gjengeskjøter av rør. Teipen har ingen justeringsmulighet. Strammer du for mye, er du nødt til å begynne forfra.

DAMPSPERRETEIP Brukes til å teipe innendørs skjøter på damp- og fuktsperrer. Dampsperreteip finnes i to varianter: en variant til langs- og tverrgående skjøter og en fleksibel variant til tetting av buede emner.

LES MER: Derfor SKAL du bruke dampsperretape

VULKANISERINGSTEIP Har ingen klebeside. Den virker i stedet ved at teipen strekkes ut og vikles rundt et emne. Etter litt tid “smelter” teipen sammen til en fast, tett masse. Den hefter til de fleste materialer.

GAFFATEIP Velger du en gaffateip av god kvalitet, får du en sterkt klebende, vannfast og meget slitesterk allroundteip. Den egner seg til lapping av alt fra telt, luftmadrasser og badebasseng til takrenner.

Viktig om tetningsteip

Uansett hvor sterk en teip er, krever den en rengjort og avfettet overflate for å kunne hefte helt tett og ordentlig. Først vaskes det med vann og såpe, og er det fett og olje på overflaten, fjernes det med salmiakk blandet med vann etter anvisningene på flasken.

Temperaturen på teipen og det den settes på, skal i utgangspunktet være noenlunde den samme. Innendørs er det uproblematisk. Utendørs kan du varme opp stedet med for eksempel en hårføner.

Tetningsteip: Bredde og lengde

Tetningsteip finnes i mange forskjellige fabrikater, i forskjellige lengder og bredder. Under kan du se noen av de mest vanlige målene:

  • Butylbånd: bredde 5-20 mm, lengde 22,5 meter
  • Aluminiumsteip: bredde 50 mm, lengde 5-50 meter
  • Elektrikerteip: bredde 19 mm, lengde 20 meter
  • Gjengeteip: bredde 12 mm, lengde 12 meter
  • Dampsperreteip: bredde 50 og 100 mm, lengde 25 meter
  • Vulkaniseringsteip: bredde 19 mm, lengde 5 meter
  • Gaffateip: bredde 50 mm, lengde 50 meter

    Akkurat nå leser andre ...