Velg rigtig tetningsteip

Vann, varme og strøm krever tette forbindelser. Her kan spesialteip være den perfekte løsningen.

Hvordan brukes tetningsteip?

Tetningsteipene favner over en gruppe av teip som kun har det til felles at de tetter. Måten du jobber med dem på, kan være veldig forskjellig. Her går vi tett på hvordan du bruker en dampsperreteip.

Tetningsteip: Når du monterer en dampsperre

Når du monterer en dampsperre, er det avgjørende for virkningen at den er helt tett. Ved rørgjennomføringer, stikkontakter og lampeuttak ordnes det med spesielle tetningsmansjetter.

Der lengdene av dampsperre skjøtes, klemmes og teipes lengdene sammen oppå et fast underlag, for eksempel et spikerslag. På resten av dampsperren skal selv de minste hull etter stiftene, som er brukt til å sette fast dampsperren, dekkes med små biter av dampsperreteip.

LES OGSÅ: Dampsperre for dummies

Tetningsteip: Selv de minste hull etter stiftene, som er brukt til å sette fast dampsperren, dekkes med små biter av dampsperreteip.

LES OGSÅ: Derfor SKAL du bruke dampsperretape

Viktig om tetningsteip

Uansett hvor sterk en teip er, krever den en rengjort og avfettet overflate for å kunne hefte helt tett og ordentlig. Først vaskes det med vann og såpe, og er det fett og olje på overflaten, fjernes det med salmiakk blandet med vann etter anvisningene på flasken.

Temperaturen på teipen og det den settes på, skal i utgangspunktet være noenlunde den samme. Innendørs er det uproblematisk. Utendørs kan du varme opp stedet med for eksempel en hårføner.

Tetningsteip: Bredde og lengde

Tetningsteip finnes i mange forskjellige fabrikater, i forskjellige lengder og bredder. Under kan du se noen av de mest vanlige målene:

  • Butylbånd: bredde 5-20 mm, lengde 22,5 meter
  • Aluminiumsteip: bredde 50 mm, lengde 5-50 meter
  • Elektrikerteip: bredde 19 mm, lengde 20 meter
  • Gjengeteip: bredde 12 mm, lengde 12 meter
  • Dampsperreteip: bredde 50 og 100 mm, lengde 25 meter
  • Vulkaniseringsteip: bredde 19 mm, lengde 5 meter
  • Gaffateip: bredde 50 mm, lengde 50 meter