Lær å montere en stålpipe til en vedovn

En moderne vedovn utstyrt med riktig pipe og rikelig med lufttilførsel sikrer masser av miljøriktig og billig varme. Du kan gjøre jobben selv, men du skal forberede deg godt og grundig.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
25.000 kroner

Intro

En moderne vedovn er en ren fornøyelse å bruke. Den er billig i drift, og den brenner godt og rent uten å sjenere naboene. Den er faktisk CO2-nøytral, hvis den monteres og brukes riktig.

Stålpipe i smart byggesett

Når du har satt deg inn i de reglene du skal overholde med hensyn til avstand og plassering i forhold til brennbare materialer, og har snakket gjennom prosjektet med skorsteinsfeieren, er du klar til å bestille en vedovn og en stålpipe som passer til.

I stedet for å prøve å regne ut hvilke deler du skal bruke, kan det lønne seg å kjøpe en komplett pipepakke. Da passer delene sammen, det mangler ingenting og du får kyndig veiledning når du bestiller.

Til slutt, før du tenner opp i ovnen første gang, skal du ha feieren på besøk igjen for å godkjenne installasjonen. Og da blir du glad for å ha gjort alt etter boka.

OBS! Feieren skal godkjenne:

 • PLASSERING
 • BRANNSIKRING
 • TETTHET

Veiledning

Start med å montere gulvplaten

Her lager vi et brannsikkert underlag 30 cm foran ovnen og 15 cm ut til hver side. Dette trenger du ikke å gjøre på et flisgulv, men på gulv som kan ta fyr hvis det havner glør på det, er det et krav med en gulvplate.

Om du velger en plate av metall, for eksempel kobber, eller en av stein eller glass som her, er en smakssak. Den skal bare være sterk nok til å kunne tåle vekten av ovnen - og være brannsikker.

Lag hull i taket på riktig måte

Når den nøyaktige plasseringen til ovnen er bestemt og gulvplaten montert, er det tid for å lage hullet som pipa skal trekkes gjennom i taket. Det skal naturligvis lages slik at piperøret står 100 % loddrett, men det skal også være så stort at det er plass til en ekstra isola-sjonsring utenpå overgangsrøret.

Du trenger ikke dyrt spesialverktøy med laser og mal til å sage etter. En loddsnor, en skrue, en tommestokk og en stikksag er alt du skal bruke.

Monter den tykke isolasjonskransen

Den tykke isolasjonskransen (E) som skal omslutte overgangsrøret (C), gjør at det blir de påkrevde 5 cm brannsikker isolasjon mellom piperøret og konstruksjonens brennbare deler.

Kransen passer direkte i et hull med et vannrett tak, men der taket skråner krever det litt tilpassing.

Bygg pipa nedenfra og opp

Stålpipa settes sammen nedenfra, som et byggeklossystem. Det er viktig hele tiden å sikre at pipa står 100 % loddrett, og at alle delene sitter fast.

Sammenføyningene skal være tette og dampsperren skal monteres riktig. I tilfelle skader kan du få problemer med forsikringsselskapet hvis de finner ut at du har “glemt” eller montert den feil. Og som gjør det selv-håndverker kan du jo ikke bare sende ansvaret videre.

Lukk taket helt tett rundt pipa

Nå mangler bare det siste. Dekkragen innendørs skal skrus på, og det skal en regnhatt på toppen av pipa.

Men først legges takplaten på plass og settes fast. Bruk nye skruer med friske pakninger, som er tette. Platen umiddelbart over skal løsnes, slik at takinndekkingen (J) kan skyves inn under. Til slutt monteres inndekkingen, som avsluttes i toppen med en gummiring (K).

Materialer

 • Ovn og stålpipe
 • Gulvplate
 • Klar silikon

Spesialverktøy

 • Loddsnor
 • Stikksag
 • Bajonettsag
 • Vater
 • Fugepistol

Tidsforbruk

1-2 dager.

Pris

Cirka 25.000 kroner for gulvplate, ovn og pipepakke.

Vanskelighetsgrad

Monteringen er grei, det vanskelige er å sikre at alle regler og krav er overholdt. Spør feieren om hvilke krav som gjelder før du begynner.

Slik bruker du bajonettsagen

Sagen har masser av kraft og er uovertruffen til rivingsarbeid og andre grove oppgaver. Utstyrt med riktig sagblad, gnager den seg uproblematisk gjennom alt fra tre og jern, til tegl og betong. I denne videoen kan du se alle sagbladene, og lære hvordan du bruker sagen optimalt.

Tips & Triks

Plassering

Reglene om hvor langt fra brennbare bygningsdeler vedovn og stålpipe skal monteres er mange. Sett deg grundig inn i dem, og spør også feieren før du begynner - da er du alltid på den sikre siden.

Det er ingen grunn til å gjøre prosjektet mer omfattende enn nødvendig, så det er smart å ta høyde for hvor taksperrene går før du lager hull i taket. Det ser du oppe på loftet, eller ute under takutstikket der det ikke er noe loft.

Avstanden fra veggen bestemmes dels av ovnen, dels av hvor isolert pipa er og om veggen er brennbar eller ikke.

Isolasjonskrans

Kransen er et stykke av et rør som passer perfekt til et flatt tak. Her er en smart metode for å bygge om kransen etter takvinkelen.

Plasser kransen løst i takhullet, og tegn av takvinkelen på kransen.

Skjær etter streken og bytt om på delene.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...