Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sett opp en stålpipe

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Hvis du ikke har en murt skorstein, kan du sette opp en stålpipe, som på denne hytta.

Når du har funnet ut hvor ovnen skal stå, holdes det en loddesnor ned fra taket. Med denne enkle teknikken kan du finne stedet hvor hullet i taket skal bores. Marker i taket hvor sentrum er.

Start med å bore et langt 10 mm-bor opp gjennom taket. Huset her har flatt tak, så det bores hele veien gjennom taket.På malen her er det gjort plass til en 5 cm kant hele veien rundt pipa. Minsteavstanden til brennbart materiale avhenger av skorsteinen, så sjekk med produsenten.

En skrutrekker i midten av malen føres opp i hullet i taket, så det kan strekes opp langs kanten av malen. Det kan ofte være vanskelig å finne ut hva som gjemmer seg på loftet, så derfor må du gå litt forsiktig til verks.

Fagmannen borer først et lite hull med en hullsag, slik at han kan få opp et par fingre og finne ut om det er noe i veien for å sage hullet større.Det er det ikke, så nå sager han hullet litt større med en bajonettsag. Nå kan han få opp en arm, og finne ut om det er plass til å skjære ut hele hullet.

Det er det, så dermed skjærer han langs oppstrekingen hele veien rundt. Skal du gjennom et tak med brattere takvinkel, må du likeledes benytte en loddesnor.

Loftisoleringen skyves til side, så det er fritt utsyn til undertaket. Oppe på taket gjentas trickset med malen, og med sentrum i det lille hullet, som ble boret nedenfra, legges malen på plass og det skjæres hele veien rundt med en hobbykniv gjennom asfaltpappen.

I borehullet er det plass til bladet fra en stikksag, så hullet sages dermed ut. Nå er det hull gjennom hele taket. Så skal kragen monteres i himlingen. Sørg for at den kommer til å sitte helt rett i midten, før kragen festes med fire skruer.

Røykrøret på ovnen monteres og tettes med glassbånd. Settet her består i tillegg av en takhette, en isolert startseksjon, en isolert forlengerseksjon og en glassfiberpakning.

Dessuten et pipebeslag, som fås i forskjellige utgaver, alt etter hvilken taktype pipa skal monteres opp gjennom. Startseksjonen føres gjennom taket ned i hullet, slik at den kan settes sammen med røykrøret fra vedovnen. et tykke isolerte stykket skal være minst 25 cm fra brennbart materiale.

Det tettes hele veien rundt med et isoleringsbånd. Før jobben fortsetter, kontrollerer fagmannen at skorsteinen står i lodd. Tilbake på taket fores det med isolering rundt røret.

Pipebeslaget plasseres, og det skjæres med en hobbykniv langs kanten, slik at takpappen kan fjernes. Det smøres nå på et kraftig takpapplim, deretter spikres beslaget fast med pappspiker hele veien rundt. Forlengerseksjonen settes på plass og festes med det medfølgende kragebånd.

På toppen settes pipehetten på, slik at du slipper å få regn og snø i skorsteinen. Til slutt monteres det en krage mellom beslag og skorstein. Kragen festes med to skruer.

For å oppnå en helt vanntett skjøt, må det fuges med en utendørssilikon. Glatter du etter med en finger dyppet i litt såpevann, får du en både tett og holdbar skjøt.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake