Ny pipe på en dag

Det er alltid litt skremmende å lage hull i taket på huset eller hytta. Men stålpiper finnes som enkle byggesett, som gjør det lett å montere en ny. Følger du denne veiledningen, kan du fint lage hull og sette opp pipa selv.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
10.000 kroner

Når du har kontroll på hvor pipa skal være, og har laget hullet i taket, er det bare å få pipa satt på plass i den så kalte sperrestyringen.

Intro

Er du hendig, trenger du ingen håndverker til å montere en ny stålpipe på huset eller hytta. Stålpiper fås nemlig som enkle byggesett, som bare presses og spennes sammen.

Når du skal installere en vedovn, vil du typisk starte “nedenfra”: Først plasseres ovnen der du vil ha den, og du merker opp til røykrørets utgang i taket. Deretter lager du hull – først i innertaket, så i yttertaket. Når det er gjort, kan du montere sperrestyringen mellom sperrene, og du er klar til å sette opp stålpipa – nedenfra.

Slik kommer det ikke til å foregå i denne saken. Da dette huset ble bygget, visste de nemlig allerede at de skulle ha en vedovn – og at den skulle stå i et hjørne, der flere sperrer møtes og ligger ganske tett.

For å være sikker på både å få en sikker konstruksjon og overholde avstander til brennbart materiale, ble sperrestyringen derfor montert mens taket ble bygget. Det er med utgangspunkt i dette at denne pipa settes opp.

Vi begynner oppe og beveger oss ned, men alle prinsippene for monteringen er de samme, selv om du begynner “nedenfra” med pipa du setter opp.

I byggeveiledningen får du en trinn for trinn-guide, slik at du kan montere pipa helt uten problemer. Den er enkel å montere, men du må være nøye med å forberede der det skal lages hull i taket, og du skal sørge for at skorsteinen følger kravene til plassering i forhold til brennbart materiale. Montering av pipe er også søknadspliktig, men du kan gjøre jobben selv. Spør Teknisk forvaltning i kommunen om hva som kreves.

Veiledning

01
Klargjøring 6 Trinn

Sperrestyringen holder pipa fast i riktig posisjon mellom sperrene, og det er viktig at den sitter riktig, så kravet om en avstand på minst 5 cm til brennbart materiale overholdes.

Da dette huset ble bygget, ble det fra begynnelsen av gjort klart for at det kunne settes opp en vedovn i stua. Derfor ble det montert sperrestyring før taket ble lagt, så det ble gjort klart til å sette pipa på taket. Vi trenger derfor bare å fjerne et par takstein, før vi kan komme til sperrestyringen for å få målt opp og saget ut i taket til pipa.

1

På innsiden lages hull gjennom taket, så sperrestyringen til pipa blir synlig. Lag hullet med en stikksag - i første omgang litt mindre enn den endelige åpningen skal være.

2

Pipas isolerte startseksjon bæres opp på taket. Den skal brukes til en prøveoppstilling, så vi kan finne ut hvor stor den endelige åpningen i taket skal være.

3

Sperrestyringen åpnes, og den isolerte pipedelen settes i. Med et vater sjekker vi at den står helt rett. Delene spennes ikke sammen ennå, ettersom dette bare er en prøveoppsetting.

4

Inne i stua kan du nå merke opp til det endelige hullet. Det skal ha en diameter på minst 35 cm og en avstand på minst 5 cm fra det isolerte røykrøret til brennbart materiale. Fjern røret, og sag til hullet.

5

Sett røykrøret på ovnens røykstuss, slik at du kan måle opp hvor langt røykrøret skal være. Det skal være en avstand på minst 30 cm fra det uisolerte røykrøret til brennbart materiale.

6

Røykrøret sages til i lengden. Her brukes en bajonettsag med et blad beregnet til metall. Du kan også bruke en vinkelsliper. Eventuelle skarpe kanter (grader) på røykrøret fjernes med ei fil.

02
Montering 8 Trinn

1

Pipas tre isolerte deler settes sammen - startseksjonen, den isolerte kragen og den isolerte lengdeseksjonen. Rørene presses først sammen og festes deretter med de medfølgende spennebåndene.

2

Pipa løftes opp på taket. Sørg for at den er skikkelig satt sammen nede på bakken, før du klatrer opp på taket.

3

Plasser pipa i sperrestyringen. Det er enklest hvis dere er to, og den ene kan holde det litt adskilt. Da er det lettere å få pipa på plass. Sjekk at den blir sittende så rett som mulig.

4

På innsiden settes røykrøret på plass i den isolerte delen av pipa, som er litt tykkere. Den isolerte delen skal bare settes ned over røykrøret.

5

Sjekk at pipa står rett. Vi sjekker også at den har riktig høyde. Her skal toppen være minst 40 cm over takmønet. Høyden kan du sjekke med en lekt du vatrer ut fra mønet. Spenn fast pipa.

6

Monter inndekking og krage. Den myke og formbare inndekkingen løftes over pipa, og tetningskragen spennes fast. Fugen mellom pipa og kragen tettes med silikonfugemasse.

7

Sett på pipehatten. Det skal du gjøre helt til slutt, ellers klarer du ikke å få på plass den myke inndekkingen. Hatten settes fast med et enkelt spennebånd.

8

Varmende flammer på kalde vinterdager skaper en egen stemning.

Materialer

  • Et byggesett fra Aduro.

Spesialverktøy

  • Bajonettsag med metallblad.

Tidsforbruk

Cirka én dag.

Pris

Cirka 10.000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Du skal være nøye med det forberedende arbeidet, når du skal lage hull i taket. I tillegg skal du sørge for at du overholder kravene til plassering i forhold til brennbart materiale. Det er enkelt å sette sammen selve pipa.

Tegning

Tegningen viser hvor de forskjellige delene til pipa er plassert - inne, ute og i overgangen ved taket.

3D-modell

Pipe

3D-modell

Se konstruksjonens prinsipper

Her kan du se hvordan denne pipen er laget. Uansett hvilken modell du velger, skal du selvsagt følge produsentens anvisninger.

Åpne 3D-modellen

Tips & Triks

Byggesettets forskjellige deler

Det er mange produsenter som lager og selger stålpiper. Prisen havner ofte rundt 10.000 kroner for enkle sett, selv om du finner dem billigere også. Skal du ha lange piper med flere vinkler, blir prisen fort både dobbel og tredobbel. Stålpiper brukes av flere og flere, og mange ferdighusprodusenter bruker nesten bare stålpiper i husene sine.

Byggesettets forskjellige deler

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Pipe