Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Når du har kontroll på hvor pipa skal være, og har laget hullet i taket, er det bare å få pipa satt på plass i den så kalte sperrestyringen.

Når du har kontroll på hvor pipa skal være, og har laget hullet i taket, er det bare å få pipa satt på plass i den så kalte sperrestyringen.

Er du hendig, trenger du ingen håndverker til å montere en ny stålpipe på huset eller hytta. Stålpiper fås nemlig som enkle byggesett, som bare presses og spennes sammen.

Når du skal installere en vedovn, vil du typisk starte “nedenfra”: Først plasseres ovnen der du vil ha den, og du merker opp til røykrørets utgang i taket. Deretter lager du hull – først i innertaket, så i yttertaket. Når det er gjort, kan du montere sperrestyringen mellom sperrene, og du er klar til å sette opp stålpipa – nedenfra.

Slik kommer det ikke til å foregå i denne saken. Da dette huset ble bygget, visste de nemlig allerede at de skulle ha en vedovn – og at den skulle stå i et hjørne, der flere sperrer møtes og ligger ganske tett.

For å være sikker på både å få en sikker konstruksjon og overholde avstander til brennbart materiale, ble sperrestyringen derfor montert mens taket ble bygget. Det er med utgangspunkt i dette at denne pipa settes opp.

Vi begynner oppe og beveger oss ned, men alle prinsippene for monteringen er de samme, selv om du begynner “nedenfra” med pipa du setter opp.

Last ned byggeveiledningen

I byggeveiledningen får du en trinn for trinn-guide, slik at du kan montere pipa helt uten problemer. Den er enkel å montere, men du må være nøye med å forberede der det skal lages hull i taket, og du skal sørge for at skorsteinen følger kravene til plassering i forhold til brennbart materiale. Montering av pipe er også søknadspliktig, men du kan gjøre jobben selv. Spør Teknisk forvaltning i kommunen om hva som kreves.