Slik legger du et grønt tak på carporten

Et grønt tak er ikke bare flott og bæredyktig. Det er også et slaraffenland for alskens insekter, og taket er i tillegg stort sett vedlikeholdsfritt. Vi viser hvordan du forsterker den bærende konstruksjonen og legger et “levende” tak, som gjør naboene grønne av misunnelse.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 dager
Pris
40.000 kr/24 m²

Intro

Grønne tak oser av natur, og hvis det passer til husets uttrykk og du setter pris på ville urter og masser av insekter, er et sedumtak en glimrende takløsning.

Vi har gitt oss i kast med prosjektet, men i stedet for å benytte oss av klassiske dreneringsmatter under sedum-mattene, har vi brukt en blanding av gamle, knuste murstein og ferdigkompostert kompost blandet med fin grus.

På toppen av taket har vi lagt sedum-matter, og plantet forskjellige urter i dem for å tiltrekke så mange insekter som overhodet mulig. I tillegg til å være bæredyktig og pent å se på, er det også nesten vedlikeholdsfritt.

Gir du det litt gjødsel hvert annet år, er det nok. Vi viser hvordan du kan styrke den bærende konstruksjonen på en eksisterende carport, og hvordan du legger et lekkert, grønt tak på den.

Veiledning

01
Sperrer og tak 7 Trinn

Et grønt tak er tungt, og det stiller krav til konstruksjonen til carporten. Carporten vår er heldigvis i en fin forfatning. Derfor velger vi å bygge videre på den i stedet for å bygge en helt ny.

Vi monterer nye sperrer, legger takplater og monterer inndekkinger, kantbord og takrenne. Til slutt legger vi to lag takbelegg, slik at vi er er helt sikre på at det ikke trenger inn vann i undertaket og resten av konstruksjonen.

1

Sperrene (A) monteres med et mellomrom på 30 cm. Skru dem fast med to vinkelbeslag i hver ende med 5 x 40 mm beslagskruer.

2

Trekk en murersnor på tvers av alle sperrene, og merk opp med en smygvinkel hvor de skal kappes. Her kan du bruke enten stikksag, sirkelsag eller håndsag.

3

Legg takplatene til rette på sperrene. Vi har valgt 22 mm kryssfinér med fjær og not. Da kan vi støte platene sammen og få en så sterk og tett konstruksjon som mulig.

4

Marker 5-6 rette linjer med en krittsnor på langs av taket, og avsett deretter linjer på tvers av taket og oppå de underliggende sperrene. Skru fast takplatene i sperrene med 5 x 100 mm treskruer.

5

Monter kantbord, inndekkinger, takrenner og vindskier. Fordi sedumvarianten vår gir forholdsvis høye blomster og krever et tykt lag jord, lar vi vindskiene stikke opp cirka 15 cm over takflaten.

6

Legg to lag takbelegg, slik at røtter fra blomster og planter ikke vokser gjennom taket. Det er viktig med et godt overlapp. Takbelegg er forskjellig, så følg anvisningene fra produsenten.

7

For å støtte taket ytterligere kan du med fordel sette opp et par ekstra 98 x 98 mm trykkimpregnerte stolper. Her har vi montert to ekstra stolper.

02
Sedummattene legges 5 Trinn

Nå kommer vi til det morsomme, nemlig det grønne taket. Sedummatte-ne kommer på en pall på en lastebil, og ligger i flere lag. For å unngå at mattene begynner å tørke slik at plantene skades, skal du legge på mattene så raskt som mulig. Får du lastebilsjåføren til å løfte pallen med kranen på bilen, tar det ikke lang tid å løfte mattene på plass. Men før mattene kommer, er det smart å legge rotbeskyttelsesfolie og takjord, så du er klar til å gå i gang.

1

Rull ut rotbeskyttelsesfolie oppå takbe-legget, og sørg for at det er en overlapp på 10 cm mellom lengdene. Folien ligger løst og blir holdt nede av sedumjorden og sedummattene.

2

Fordel sedumjorden oppå rotbeskyttel-sesfolien. Her er jorden gjenbruksmateriale av gamle, knuste murstein og ferdigkompostert kompost blandet med litt fin grus.

3

Legg sedummattene på takjorden, og sørg for at de ligger tett inn mot hverandre, så overgangen ikke synes. Pass også på at mattene støter inn mot kantene i alle sider.

4

For å tiltrekke så mange insekter som mulig mulig planter vi forskjellige urter på taket. Vi planter dem i selve sedumjorden ved å grave et lite hull i mattene og plassere dem - akkurat som når du planter en blomst.

5

For også å tiltrekke biller og andre jordboende insekter har vi kastet et par trestokker opp på taket. De vil sakte brytes ned og gå i ett med taket.

Materialer

  • Sperrer 48 x 198 mm
  • Stolper, trykkimp., 98 x 98 mm
  • Takplater, kryssfinér, 21 x 1220 x 2440 mm
  • Takbelegg i to lag (her fra Icopal)
  • Rotbeskyttelsesfolie
  • Sedumjord
  • Sedummatter
  • Urter
  • Inddekkinger og beslag
  • Kantbord og vindskier
  • Stolpesko
  • Treskruer, 5 x 100 mm
  • Beslagskruer, 5 x 40 mm
  • Takrenne, skjøtestykke, tutstykke, bøyer, endebunner og rennekroker (her Plastmo, str. 11)

Tidsforbruk

3-4 dager for to personer.

Pris

Cirka 40.000 kroner for 24 m², inkludert byggematerialer, planter og leie av kran.

Vanskelighetsgrad

Den bærende konstruksjonen vil variere fra prosjekt til prosjekt. Selve leggingen av det grønne taket er imidlertid en overkommelig oppgave - med hjelp fra en venn.

Tegning

Vanntett lag på lag-løsning

Et grønt tak kan oppta og avlede mye vann. Derfor er det viktig at taket er helt tett, og at lagene ligger riktig.

Vanntett lag på lag-løsning

Video

Takbelegg i to lag

Med to lag takbelegg blir taket helt tett

Inndekkinger på tak med takbelegg

Trekantlistene sikrer at takbelegget legges riktig

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tak