Intro
Veiledning
01
Takfotbeslag og oppmåling
4
Trinn
Før du kan sette i gang med å legge takshingel, skal du sette på et takfotbeslag nederst på taket (på takfoten). Takfotbeslaget leder vekk vann fra kanten på undertaket. I hver side skal det være vindskier, med en trekantlist på innsiden, slik at du får en tett og pen avslutning.
Hver rekke takshingel skal legges forskjøvet, i såkalt forband. Det sikrer du ved å lage to parallelle krittstreker vinkelrett på taket, som du kan legge rekkene etter.
Monter først takfotbeslaget ved takfoten nederst på taket. Det støtes inn mot vindskien i den ene siden, og spikres fast med cirka 10 cm mellom spikerne.
Sett fast en trekantlist mot vindskien, slik at den kan danne en overgang mellom tak-flaten og vindskien. Trekantlisten skrus fast med 4 x 35 mm skruer i forborede hull.
Fjern “tungene” på første rekke shingel, slik at de kan legges vannrett ved takfoten. Det finnes også såkalte takfotplater, som er uten “tunger”. Men du kan fint skjære dem til selv med en skarp hobbykniv.
02
Legg takshingel
8
Trinn
Start nederst på taket med den såkalte takfotplaten - det er den første rekken uten “tunger”. De kan kjøpes ferdige, men du kan også skjære av “tungene” på vanlige takshingel, som vi har gjort her.
Modulene legges med forband etter de to krittstrekene, der skjøten i hver annen rekke skal flukte den samme streken. Shingelen festes med taklim og spiker, og skjæres til mot vindskiene.
Sett fast takfotplaten. Den vannrette kanten skal stikke et par millimeter utenfor takfotbeslaget, mens den loddrette kanten plasseres så den flukter den ene krittstreken. Spikre den fast øverst.
Legg taklim på takfotbeslaget når platen ligger riktig. To striper er passe. Trykk deretter fast shingelen i limet, og spikre den også fast i stykket som dekkes av biten over.
Dermed er takfoten på plass. Her kan du se hvordan spikerne er plassert, primært i de svarte feltene, som blir dekket av ”tungene” på den neste rekken takshingel’. Sørg for det, slik at spikerne ikke blir synlige.
Den første shingelrekken legges opp. Den loddrette kanten skal flukte med den andre krittstreken, og spissen på “tungene” skal flukte med den vannrette kanten på takfotplatene.
Den neste shingelen støtes inn mot den loddrette kanten på den første. Den skal gå inn i et lite hakk, som synes tydelig i neste trinn. Pass på at kanten på “tungene” holder kanten på takfotplaten.
Neste rekke shingel legges i forband, slik at den loddrette kanten følger krittstreken til den første rekken. Når skjøtene i rekkene skiftvis følger den ene og den andre streken, får du et flott forband.
Langs vindskiene limes shingelen fast med taklim. I overlappingen mellom de to rekkene med shingel, blir de spikret fast med to spiker i trekantlisten.
03
Lag mønet
7
Trinn
Du skal bruke spesielle møneplater når du skal lage den øverste delen av taket. Møneplatene har ikke “tunger” som shingelen, og på baksiden har de lim med en beskyttelsesfolie, i motsetning til takshingelen. Den har også lim på baksiden, men den “løses” først opp når taket blir varmet opp av sola eller en varmluftspistol.
Når mønet er ferdig, skal du sette et beslag oppå vindskiene.
Platen til mønet skjæres til. Den skal kunne rekke over mønet og ned til den vannrette kanten på den øverste rekken på begge sider. Du skal regne med at “rundingen” øker lengden.
Legg taklim på møneplaten mellom de to lengdene som er beskyttet med plastfolie. Limet fordeles så jevnt som mulig.
Fjern plastfolien, og fest møneplaten. Når platen er plassert på riktig sted, presses den fast, slik at limet får skikkelig feste. Platene spikres fast - men kun i overlappingen, slik at spikerne ikke er synlige.
Møneplaten skjæres til ved vindskiene, slik at den kan gape over trekantlisten. Hvis det er kaldt når du legger taket, kan shingelen varmes opp med en varmluftspistol. Da blir platene enklere å jobbe med.
Skjær til en trekant som passer til innsnittet ved vindskiene. Legg på taklim, og tett hullet mot vindskien. Varm det forsiktig opp med varmluftspistolen. Da kan du forme biten slik at det blir så tett som mulig.
Materialer
• Takshingel (her type S fra Icopal)
• Takfotbeslag
• Takfot- og møneplate
• Taklim
• 2,5 x 25 mm pappspiker
• Beslag til vindskier
• Skruer, 4 x 35 mm og 4 x 50 mm
• Inndekkingsskruer, 4 x 50 mm
SPESIALVERKTØY
• Eventuelt en varmluftspistol
Tidsforbruk
Cirka én dag til tak på 20-25 kvm
Pris
Fra drøyt 100 kroner per kvm
Tegning
Slik lager du forbandet
Når du skal legge takshingel, er det viktig at de har riktig forband. På den typen vi har valgt, skal forbandet tilsvare en halv “tunge”. Det betyr at hver rekke skal legges forskjøvet for hverandre med en avstand som tilsvarer en halv “tunge”. Du starter nederst ved takets midtpunkt. Derfra lager du to parallelle streker i en halv “tunges” avstand (til denne typen er det 8,3 cm) fra hver side av punktet. Den første takshinge-len skal flukte med den ene streken, neste rekke den andre - og slik skal de variere mellom å flukte på de to strekene.
